Fotografijų paroda veda Vydūno keliais

  • Teksto dydis:

Šią savaitę Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje atidaryta Virgilijaus Jankausko fotografijų paroda „Vydūnas. Gyvenimas, mirtis ir kas toliau…“.

Kitąmet Lietuva minės garsaus literatūros klasiko, filosofo Vilhelmo Storostos-Vydūno 150-ąsias gimimo metines. 2018-ieji paskelbti Vydūno metais. Šios vienos ryškiausių mūsų kultūros asmenybių reikšmingumas yra akivaizdus. Vydūnas visą savo gyvenimą paskyrė tautos išlikimo, jos žadinimo darbams.

Parodos sumanytojas fotomenininkas V.Jankauskas – vizualusis savojo krašto menininkas, ieškantis šiandienos ir praėjusio laiko santykio. Parodoje jis vizualia kalba per savo prizmę perteikia požiūrį į Vydūną, jo gyvenimą, jungdamas istoriją su dabartimi.

Fotografijose užfiksuotos vietos, kurios tiesiogiai susijusios su Vydūno gyvenimu, – Jonaičiai, Naujakiemis, Pilkalnio preparandija, Ragainės mokytojų seminarija, Kintų pradinė mokykla, Kintų bažnyčia, Tilžės berniukų gimnazija, Vydūno namai Tilžėje, Tilžės kalėjimas. Deja, ne visi pastatai išlikę, nebelikę kaimų, todėl autentiškumui atkurti panaudotos istorinės nuotraukos iš muziejų archyvų.

Fotografo tikslas – priminti apie Vydūno gyvenimą bei jo filosofiją šių dienų Lietuvos žmonėms. V.Jankausko įsitikinimu, Vydūno išsakytos mintys ypač aktualios šiandien.

Fotografijų paroda „Vydūnas. Gyvenimas, mirtis ir kas toliau…“ Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje (Didžioji Vandens g. 2) veiks iki lapkričio 25 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių