Fotografijų parodoje – Klaipėdos jūrininkų ligoninės medikų emocijos

Trečiadienį I.Simonaitytės bibliotekoje atidaryta Klaipėdos jūrininkų ligoninės fotografijų paroda „Odė mediko kasdienybei“ klaipėdiečius siekia paskatinti į gydytojus pažvelgti kitu – kasdienybės – kampu ir drauge išgyventi paprastas žmogiškąsias emocijas.

Ligoninės veiklos 20-mečiui ir artėjančiai Medicinos darbuotojų dienai skirtoje parodoje klaipėdiečiai gali išvysti 20 meninių fotografijų, kurių autoriai – keturi uostamiesčio fotografai: Robertas Gabrys, Vytautas Petrikas, Asta Esu ir Andrėjus Popovas.

Klaipėdos jūrininkų ligoninės direktorius Jonas Sąlyga juokavo, kad kiekvienas atėjęs pažiūrėti parodos savo akimis galės įsitikinti, jog medikai dirba ne tik sunkų ir atsakingą darbą, bet ir yra puikūs fotomeno objektai.

„Parodos sumanymas gimė spontaniškai. Pradėję ruoštis jubiliejui, sukome galvas, kaip parodą, įamžinančią ligoninės darbuotojų veiklą, sukurti autentišką, kitokią, bet ir turinčią išliekamąją meninę vertę. Nusprendėme, kad neeksponuosime istorinių ligoninės nuotraukų – klaipėdiečiams pasiūlėme pažvelgti į medikų akis“, – tikino J.Sąlyga.

Jo teigimu, keturiems uostamiesčio fotografams buvo atvertos visos Klaipėdos jūrininkų ligoninės durys. Daugiau nei porą mėnesių menininkai su fotoaparatais rankose varstė palatų, skyrių ir gydytojų kabinetų duris, fiksuodami medikų kasdienybę bei emocijas: nuo kasdienio nuovargio iki vilties ar džiugesio akimirkų.

„Fotografijose nenorėjome pozuoto ar surežisuoto vaizdo. Paroda, atspindinti gydytojų ar medicinos įstaigos personalo darbuotojų išgyvenimus, labiau reportažinė ar dokumentinė. Iš kelių šimtų kadrų atrinkti keliasdešimt geriausių darbų buvo nelengva. Simboliška, tačiau I.Simonaitytės bibliotekos hole dabar galima apžiūrėti 20 meninių fotografijų – lygiai tiek, kiek metų sukako ligoninei“, – pasakojo įstaigos vadovas.

Parodos „Odė mediko kasdienybei“ kuratorius ir fotografas V.Petrikas pripažino, kad galimybė į medikus pažvelgti per fotoobjektyvą tapo džiugiu iššūkiu.

„Medicininės fotografijos žanras – sunkus, nes tinkamo kadro dažai laukti reikia ilgai. Džiaugiuosi iš arti galėjęs pamatyti gydytojo darbą ir jo kasdienybę, kuri padėjo suprasti, kad medikas lygiai toks pat žmogus, kaip ir mes visi“, – kalbėjo V.Petrikas.

Paroda vėliau žada keliauti ir papuošti Sveikatos apsaugos ministerijos pastato koridorių sienas. Planuojama, jog ateityje ji gali nukeliauti ir į Seimo rūmus, o galiausiai grįš į Klaipėdos jūrininkų ligoninę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gal as aklas

gal as aklas portretas
kad Salyga tik save reklamuoja
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių