Klaipėdos šefas V. Samavičius: ir kalnuose, ir virtuvėje tikslai tie patys

  • Teksto dydis:

Daug kas nežino, tačiau vienas geriausių Lietuvos šefų Vytautas Samavičius turi nuostabią aistrą – kasmet jis kraunasi kuprinę ir išvyksta į kalnus. Šių metų kelionė – ypatinga. Vytautas Andų kalnuose, Argentinoje, pasiekė aukščiausio Amerikos ir Pietų pusrutulio kalno Akonkagva viršūnę.

– Kas jus išvedė į kalnus? Koks buvo jūsų pirmasis kartas?

– Kalnais sergu gana seniai. Prieš gerus devynerius metus, kaituodami su draugu Drevernoje, pradėjome svarstyti: o ką veikti žiemą? Draugas pasiūlė – gal į kalnus? Išvykome į Himalajus. Kelionė buvo įspūdinga, tačiau pažintis su kalnais – nedrąsi. Grįžęs metus net pagalvoti apie juos nenorėjau, o paskui jie pradėjo artėti... Dabar išvykstu kiekvienais metais.

– Ir jau galite didžiuotis viršūnėmis, kurias pasiekėte? 

– Rimtai kopti iki pat viršūnės bandžiau du kartus. Akonkagva Anduose, Argentinoje – aukščiausias Amerikos ir Pietų pusrutulio kalnas man kartą jau nepasidavė, todėl grįžau ten šiais metais. Tačiau esu tikras, kad viršūnių dar bus ne viena – ir aukštesnių, ir žemesnių.

– Sako, kalnuose lengvų kelių nėra. Kas jums kopiant  sunkiausia?

– Susitarti su savimi. Noras, ambicija pasiekti viršūnę, pajausti, ką tai reiškia, yra labai stiprus. Viena tavo asmenybės pusė liepia kopti, o kita nuolat derasi: na, kam tau to reikia? Galvoje prasideda tikra maišalynė, sąmyšis. Tačiau šiais metais įvyko lūžis, pasakiau sau – pasieksiu viršūnę. Ir pasiekiau! Supratau, ko iš tiesų reikia tokiam žygiui ir išmokau su savimi susitarti.

– Koks jausmas stovėti kalno viršūnėje?

– Nuostabus. Esi žiauriai pavargęs, nes kopti pradedi nuo penkių ryto, viršūnę pasieki apie trečią dienos. Tas jausmas man primena pasisekusią vakarienę, gal netgi dar skaniau...

– Lyginate kalnus su virtuve?

– Drąsiai. Ir kalnuose, ir virtuvėje, jei turi ambicijų, sieki tikslo. Jei suplanuoju per metus sukurti penkis meniu savo restoranuose, tai ir kuriu. Noriu pasiekti kalno viršūnę – kopiu iki pat galo, iš paskutinių jėgų. Misija pasiekti viršūnę ir tapti geriausiu virtuvėje – vienodai reikšmingos. Kaip ir komandinis darbas.

– Ar savo kelionėse turite laiko pasidomėti maisto kultūra?

– Aplankyti turgus, vynines, ypatingus restoranus – kaip be to?! Prieš išvykdamas į Argentiną, buvau daug girdėjęs ir skaitęs apie Argentinos mėsas ir puikius padažus. Nuvykęs ten pirmąjį kartą – nusivyliau, tačiau tik šiais metais supratau, kodėl. Tada ėjome į restoranus, o ne svečiavomės pas ūkininkus, kurie augina puikius jaučius. Šiais metais sužinojau, koks iš tiesų yra argentinietiškos mėsos skonis, kai ūkininkas ant laužo iškepa pusę jaučio. Atsivėrė kitas vaizdas, kitas skonis, suvokimas, kas yra gera mėsa, jos ruošimo kultūra. Ir ką iš tiesų reiškia džiaugtis vakariene, bendravimu ir vynu, o ne sėdėti prie stalo įsikibus telefono. 

– Ar Argentinos skonių atkeliavo į jūsų restoranų virtuves?

– Supratau, kad esame teisingame kelyje, kad gaminame mėsą taip, kaip reikia, o mūsų pagamintas čimičiuri padažas yra netgi geresnis nei tas, kuriuo mėsą laistėme Argentinoje. Pasirodo, kai kuriuos dalykus galime daryti geriau, – jie ten terliotis neįpratę.

– Kalnuose jūs buvote komandos šefas?

– Kalnuose maistas  ribojamas – visada skaičiuojama, kiek reikia jo pasiimti, kad užtektų ir nebūtų per daug. Pakalnėje dažniausiai valgėme makaronus, vytintas dešras, troškinius ir juos gaminti tekdavo man. Kai atsiduri aukščiau nei penki kilometrai, valgai sausą, karštu vandeniu užpiltą alpinistų maistą. Gali jį pasiskaninti česnaku, jei tik sugebi jį kišenėje, prie kūno, išsaugoti nuo šalčio.

– Ar šefo įgūdžiai kalnuose praranda reikšmę?

– Atvirkščiai – žinodamas, kas ir kaip, daug greičiau suorganizuoji, kaip ištirpinti sniegą, išvirti arbatą ar košę ir kakavą vienu metu. Bendrakeleiviai irgi klausia patarimų – ką ir kaip gamini, ką valgai. Dalijimasis idėjomis ir patirtimi visada yra vertingas. Net ir aukštai kalnuose, ypač, kai kišenėje turi gabalėlį česnako.

Argentinos įkvėptas Vytauto Samavičiaus receptas

Argentinietiškas mėsos kepsnys

Labai svarbu išsirinkti veislinio jaučio skerdienos dalį, kuri turi riebalo. Mėsa turi būti brandinta, kepama ant grotelių. Iškeptą mėsą būtinai paliekame ant lentos pailsėti 3-4 min., tada šlakstome alyvų aliejumi, barstome stambia druska, pjaustome griežinėliais ir pateikiame su Čimičiuri padažu.

Čimičiuri padažas

Lapinės petražolės – 200 g

Kalendra – 100 g

Čili pipiras – 20 g

Česnakas – 5 g

Alyvų aliejus – 100 g

Raudono vyno actas – 25 g

Druska / Pipirai

Nuskabome petražolių ir kalendros lapelius ir juos susmulkiname. Čili pipirą susmulkiname kartu su česnaku, viską sumaišome, pilame alyvų aliejų, gardiname druska ir pipirais. Gatavą mišinį pagal skonį paskaniname raudonuoju vynu ir actu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

AK

AK portretas
Alyvų aliejus = aliejaus alyva :-)
VISI KOMENTARAI 1
  • Skelbimai
  • Pranešk
    naujieną
  • Portalo
    svečias
  • Klausk
    specialisto
  • Diskusijos
  • Orai
  • TV
    programa
  • Pažintys
  • Žaidimai
  • Horoskopai
  • Naujienlaiskis
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter

Galerijos

  • Rūtų galerijoje – S. Lysyy akvarelės
    Rūtų galerijoje – S. Lysyy akvarelės

    Rūtų galerijoje Klaipėdoje (Danės g. 9) penktadienį 17.30 val. bus atidaryta Sergiy Lysyy akvarelių paroda „Kelionė...“. ...

  • Klaipėdoje svečiuosis V. Tamošiūno tapybos paroda
    Klaipėdoje svečiuosis V. Tamošiūno tapybos paroda

    Naujojoje Klaipėdos galerijoje mados ir verslo centre „Herkaus galerija” (Herkaus Manto g. 22) ketvirtadienį 17.30 val. bus atidaryta tapytojo Virginijaus Tamošiūno kūrinių paroda „Harmonija“. ...

  • Kviečia į 33-iosios literatūrinės I. Simonaitytės premijos įteikimą
    Kviečia į 33-iosios literatūrinės I. Simonaitytės premijos įteikimą

    Sausio 23 d. 17 val. Klaipėdos apskrities viešosios I. Simonaitytės bibliotekos Gerlacho palėpėje bus įteikiama 33-oji literatūrinė I. Simonaitytės premija knygotyrininkui, bibliofilui, edukologui, kultūros tyrinėtojui Domui Kaunui už parengt...

  • E. Balsio jubiliejinių metų pradžia – su emocija
    E. Balsio jubiliejinių metų pradžia – su emocija

    Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras kompozitoriaus E. Balsio jubiliejinių metų renginių programą sausio 15-ąją pradėjo iškilmingu koncertu Žvejų rūmuose, kurį vedė muzikologė Gerūta Griniūtė. Koncertą įrašinėjo LRT televiz...

    2
  • Skambės atgimę E. Balsio kūriniai
    Skambės atgimę E. Balsio kūriniai

    Žymaus lietuvių kompozitoriaus Eduardo Balsio 100-ąsias gimimo metines uostamiestis paminės su trenksmu. Iš pajūrio kilusio menininko atminimo garbei Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras skirs premjeras, koncertą. Sujaudinta šios žinio...

    2
  • Dinozaurai iš Marso primins tikrąsias vertybes
    Dinozaurai iš Marso primins tikrąsias vertybes

    Vasario 2 d. Žvejų rūmuose choreografė Aušra Krasauskaitė mažiesiems žiūrovams pristatys šokio spektaklį pagal kompozitoriaus Kristijono Lučinsko muziką „Tikroji dinozaurų istorija“. Bilietai į jį išgaravo dar per...

  • Suviliojo neįprasta ekskursija po kūrėjos sielą
    Suviliojo neįprasta ekskursija po kūrėjos sielą

    Retas tapytojas įsileidžia žiūrovus į tas sielos erdves, kurios svetimiems dažniausiai neprieinamos. Dailininkės kaunietės Eglės Velaniškytės atvejis – ypatingas. ...

    2
  • Klaipėdos kamerinis orkestras „Baroko šviesoje“
    Klaipėdos kamerinis orkestras „Baroko šviesoje“

    Po turiningos meistriškumo kursų savaitės Klaipėdos kamerinis orkestras netrukus sukvies publiką įvertinti pasiektų rezultatų. Jau kelerius metus gyvuojanti meno vadovo Mindaugo Bačkaus iniciatyva – gilintis į baroko muzikos paslaptis &nd...

  • M. L. Rėzos dainos ir istoriko paskaita
    M. L. Rėzos dainos ir istoriko paskaita

    Klaipėdos etnokultūros centras kitą savaitę kviečia į du renginius – pasidainavimų vakarą, kuriame skambės Martyno Liudviko Rėzos dainos, ir istoriko paskaitą apie kovas už Lietuvos Nepriklausomybę. ...

    1
  • Efemeriniai sapnai skambant muzikai
    Efemeriniai sapnai skambant muzikai

    Koncertas „Efemeriniai sapnai“ vilioja apsilankyti Klaipėdos koncertų salėje, kur sausio 16 d. 18.30 val vyks Rygos saksofonų kvarteto pasirodymas. Jaukioje pirmojo aukšto fojė valandėlei įsikurs ne tik kvartetas, bet ir publika, pasi...

Daugiau straipsnių