Gintaro muziejaus terasoje – spektaklis “Altorių šešėly”

  • Teksto dydis:

Tarptautinis festivalis “Palangos vasara” šiemet atiduoda duoklę ir iškiliam lietuvių rašytojui Vincui Mykolaičiui-Putinui, paminėdamas jo120-asias gimimo metines.

Nauja, dramine forma atgimsta vienas reikšmingiausių lietuvių literatūros romanų (niekad teatre nestatyta jo trečioji dalis). Spektaklio kūrėjai meta iššūkį pačiam V. Mykolaičiui-Putinui, kuris nedavė sutikimo romano ekranizacijai, manydamas, kad filme dings kūrinio subtilumas ir liks tik banali meilės istorija. Tačiau spektaklio statytojai tiki, kad rado formą ir priemones, kaip atskleisti romano giliuosius klodus – psichologizmą, filosofinę plotmę, subtilių charakterių prieštaringumą, kaip išlaikyti pagrindinę siužeto liniją bei to laikmečio nuotaiką, kaip, nekeičiant kalbos manieros¸ išsaugoti kūrinio kalbos turtingumą.

Modernia teatro kalba aktoriai spektaklyje prabils apie itin aktualią pagrindinę romano temą: skaudų, atkaklų gyvenimo prasmės, vertybių, identiteto, savojo kelio ieškojimą per tikėjimo ir meilės, pareigos ir pašaukimo, sielos bei kūno konfliktus.

Spektaklis aktualizuos romano turinį, atskleisdamas, kad pagrindinės V. Mykolaičio-Putino autobiografinio romano idėjos ir pamatiniai konfliktai ne tik nepaseno, bet šių dienų kontekste tapo net aštresni ir skaudesni.

„Knygos teatras“ vysto kultūros sklaidą regionuose, vaidinimui rinkdamiesi vietinius dvarus, vienuolynų ansamblius, kitas autentiškas erdves, kurios atspindi romano „Altorių šešėly“ laikmetį bei paryškina spektaklio atmosferą.

„Knygos teatras“, iškilaus literatūros kūrinio dvasią perteikdamas nauja scenine-dramine forma, sukūrė aukšto meninio lygio spektaklį, suteikiantį žiūrovams gilų etinį, estetinį bei intelektualinį pasitenkinimą. Teatro veikla – ženklus indėlis į Lietuvos kultūros atsinaujinimo bei tęstinumo skatinimą

Dviejų dalių spektaklis “ALTORIŲ ŠEŠĖLY” (pagal romano III-iąją dalį).

Skiriama Vinco Mykolaičio-Putino120-tosioms gimimo ir romano „Altorių šešėly“ 80-tosioms išleidimo metinėms.
Vaidina aktoriai: VIKTORIJA KUODYTĖ, REDITA DOMINAITYTĖ,  RAIMONDAS PAŠKEVIČIUS.
Režisierius – SAULIUS VOSYLIUS.
Spektaklio kūrėjas – “KNYGOS TEATRAS”.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gintars

gintars portretas
O tai kada jis bus taip ir neparasete...Kada?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių