Į Naujuosius metus – su „Koncertine fantazija“

  • Teksto dydis:

Naujametė Klaipėdos kamerinio orkestro programa „Koncertinė fantazija“ į Lietuvos pajūrį priviliojo ypatingų svečių: operos solistę Lauryną Bendžiūnaitę (sopranas, Lietuva, Vokietija) ir gitaristą Dimitrijų Ilarionovą (Rusija).

Festivalio finalas

Žinomų operų arijos, fantastiški kūriniai gitarai, lietuvių liaudies įkvėpta kūryba ir orkestro muzikiniai siurprizai – tik dalis to, kas laukia šventiškai nusiteikusių klausytojų, gruodžio 31 d. 18.30 val. susirinksiančių į paskutinį festivalio „Salve Musica“ koncertą Klaipėdos koncertų salėje.

Tarptautinį pripažinimą pelniusi operos solistė L.Bendžiūnaitė gimė ir užaugo Nidoje, tačiau šiuo metu su šeima yra įsikūrusi Štutgarte (Vokietija). Dainininkė mokėsi Klaipėdos Stasio Šimkaus konservatorijoje, Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje bei Karališkojoje muzikos akademijoje Londone. Dar būdama studentė ji debiutavo Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre.

Dainininkės planai

2014–2018 m. L.Bendžiūnaitė buvo Štutgarto operos solistė, kur kasmet dainuodavo 35 spektakliuose. „Myliu šį teatrą ir jis amžinai bus mano namai. Dabar laikas skleisti sparnus kitiems skrydžiams“, – sakė solistė ir pasakojo apie jaudinančius ateities planus. – Dainuosiu naujame Potsdamo operos pastatyme – W.A.Mozarto operoje „Tito gailestingumas“, taip pat grįšiu į Reino nacionalinę operą Strasbūre – į naują  W.A.Mozarto „Visos jos tokios“ pastatymą. Laukia debiutas Elbės filharmonijoje Hamburge su C.Debussy „Šv. Sebastijono kančiomis“, Varšuvos filharmonijoje dalyvausiu atliekant G.Mahlerio Simfoniją Nr. 2, vasarą dainuosiu W.A.Mozarto „Užburtosios fleitos“ pastatyme Švedijoje. Taip pat planuojame koncertus su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru.“

Anksčiau solistė yra sukūrusi vaidmenų ir Švedijos karališkojoje operoje, Reino nacionalinėje operoje Strasbūre, dalyvavusi „Vilnius City Opera“ pastatymuose. Koncertuose L.Bendžiūnaitę galima pamatyti dainuojančią tiek su svarbiausiais Lietuvos orkestrais, tiek su Europos žvaigždėmis.

Charizmatiškas gitaristas

„D.Ilarionovas – vienas žymiausių klasikinių gitaristų pasaulyje, garsėjantis ne tik virtuoziškumu, bet ir ypatingu stiliaus pojūčiu bei charizma. Šis visame pasaulyje gerai žinomas rusų gitaristas inicijavo daugybę naujų kompozicijų gitarai, kai kurias jų atliksime naujamečiame koncerte. Jis yra tarsi šauklys, skatinantis rašyti šiam instrumentui“, – teigė Klaipėdos kamerinio orkestro meno vadovas Mindaugas Bačkus.

D.Ilarionovas yra svarbų klasikinės gitaros konkursų JAV, Ispanijoje, Lenkijoje, Čekijoje ir Rusijoje laureatas. Atlikėjas mokslus baigė Rusijoje ir Vokietijoje, o šiuo metu yra Gnesino muzikos akademijos Maskvoje profesorius.

Ir kūriniai – siurprizai

„Dimitrijus neabejotinai laikomas vienu ryškiausių gitaros pasaulio atstovų. Stulbinantis virtuoziškumas ir sprogstanti muzikinė energija paverčia jo koncertus tikrais spektakliais. Klaipėdos publikos laukia spalvinga gitaros fiesta“, – taip apie kolegą kalbėjo jo studijų Maskvoje bendramokslis gitaristas Sergejus Krinicinas.

Klaipėdos kamerinis orkestras ir solistai Naujųjų metų sutikimui paruošė ypatingą programą, kurioje skambės ir kūriniai – siurprizai. L.Bendžiūnaitės balsas kerės virtuoziškose W.A.Mozarto, G.Puccini’o, L.Bernsteino operų arijose. D.Ilarionovas atliks įdomiausius opusus gitarai ir orkestrui, o visus atlikėjus sujungs neįprasta lietuvių liaudies dainos aranžuotė. Koncertą ves muzikologė, radijo laidų vedėja Rasa Murauskaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių