I. Simonaitytės bibliotekoje – dvi naujos parodos ir knygos sutiktuvės

  • Teksto dydis:

Kitą savaitę Klaipėdos apskrities viešojoje I. Simonaitytės bibliotekoje (Herkaus Manto g. 25) publikos laukia trys renginiai: dviejų parodų atidarymai ir naujos knygos pristatymas.

O. Radchenko fotografijose – Liublinas

Balandžio 16 d. 17 val. bibliotekos trečiojo aukšto hole bus atidaryta Ukrainoje gimusios Olexandros Radchenko fotografijų paroda „Liublino kasdienis gyvenimas“.

Parodoje eksponuojami Liublino miesto vaizdai, kuriuos autorė fotografavo nuo 2000 m., kai pirmą kartą apsilankė šiame mieste. Dauguma šių nuotraukų 2014 m. paskelbtos albume „Čia buvo miestas“.

Autorė didžiąją savo gyvenimo dalį praleido dideliame metropolyje, todėl labiausiai Liubline vertina tylą. Dėl šios priežasties nuotraukose mažai žmonių. Ši paroda yra fotografės ir Liublino miesto bendras dprojektas Liublinas įkvepia autorę ir skatina imtis naujų idėjų. Pavyzdžiui, įrenginys „Lover 166-V“, kuriuo buvo padarytos šios nuotraukos, buvo įsigytas specialiai darbui Liubline. Autorės tikslas šia paroda įkvėpti auditoriją pamilti mažą Lenkijos miestą – Liubliną.

V. Valiušaičio knygos pristatymas

Balandžio 17 d. 17.30 val. bibliotekos Konferencijų salėje vyks Vidmanto Valiušaičio knygos „Ponia iš Venecijos tavernos. „Mūsiškiai“ ir kiti prašalaičiai savoje istorijoje“ pristatymas.

Knyga parengta įvairių autoriaus publikacijų istorinėmis temomis pagrindu. Leidinyje nagrinėjami 1940–1941 m. tragiški įvykiai Lietuvoje, pateikiamas mūsų šalies ir Europos istorinis kontekstas, analizuojamos istorinių patirčių sąsajos su dabartimi, nepasiduodama emocijoms, pateikiama istorinė argumentacija.

Įvadiniame straipsnyje „Juditos kalavijas“ autorius cituoja Lietuvos generalinį konsulą Kanadoje Geraldą Grantą Suttie (1890–1949), kuris 1941 m. gruodžio 8 d. prezidentui Antanui Smetonai rašė: „Jau vėlu, bet dar nėra visiškai per vėlu atgaivinti Lietuvos respublikos kenčiantį kūną ir sielą. Lietuvai reikia skubios stiprios pirmosios pagalbos. Stebuklai įvyksta tik tada, kai kažkas kažką daro. Sužeistos tautos miršta kaip ir žmonės ir palaidojamos užmarštyje, jeigu nėra aktyvios, kovojančios už sielos gyvybę.“

Leidinys gausiai iliustruotas istorinėmis nuotraukomis ir to meto spaudos iškarpomis. Knygos viršelyje panaudotas Lucaso Cranacho vyresniojo (1472–1553) paveikslo motyvas iš Senojo testamento Juditos knygos: našlė Judita nukerta galvą asirų kariuomenės, prieš kurią drebėjo visa Judėja, vadui Holofernui. „Ponios iš Venecijos tavernos“ autorius daro tokią išvadą: „Mito moralas: ir pas tautas, kurios nėra aktyvios ir už savo sielos gyvybę nebekovoja, kaip ir pas Holoferną, neišvengiamai ateina Judita...“

Istorikės R.Čepaitienės nuomone, autorius duoda tai, „ko labiausiai reikia visuomenei“: apie sudėtingus dalykus, apie probleminius periodus, apie tuos laikotarpius, kurie mažiausiai ištirti ir tebeturi daugiausia neatsakytų klausimų, kalba populiariai, suprantamai, svarbiausia – sklandžiai ir įtaigiai. V. Valiušaičio „plunksna aštri“, jis imasi sudėtingų istorinių temų, išmaniai rekonstruoja įvykius ir žmones, naudodamas retus, mažai žinomus šaltinius, net archyvinius dokumentus. Ir tai daro įdomiai, įtraukiančiai, visuomenei suprantama kalba.

Kartu su autoriumi knygos pristatyme dalyvaus literatūrologas Marijus Šidlauskas ir publicistas Tomas Viluckas.

E. Strauko iliustracijų paroda

Balandžio 17 d. 18 val. Klaipėdos apskrities viešosios I. Simonaitytės bibliotekos Edukacinėje erdvėje (Herkaus Manto g. 9A) vyks Edgaro Strauko iliustracijų parodos „Veikėjai, pasauliai ir nuotykiai juose“ atidarymas.

Iliustratorius E. Straukas mokėsi Vilniaus dailės akademijoje ir įgijo vizualaus dizaino specialybę. Kūrėjas nuolat tobulina savo žinias įvairiuose kursuose, mokymuose. Pirmoji asmeninė paroda šiais metais vyko Adomo Mickevičiaus bibliotekoje Vilniuje, antroji vyks Klaipėdoje, Edukacinėje erdvėje.

E. Straukas dalyvauja įvairiose parodose. 2014 m. spalį dalyvavo VDA Klaipėdos fakulteto organizuotoje parodoje „40 dizaino kartų“, 2015 m. vykusioje Dizaino savaitėje Klaipėdoje savo iliustracijomis džiugino praeivius Parodų rūmų vitrinose. 2017 m. gegužę jo iliustracijos kabėjo tarp įvairių kitų iliustruotojų ir dizainerių darbų Vilniuje, „Atomic Garden“ organizuotame renginyje. Žvelgiant į ateitį – gegužės 4 d. Nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje Lietuvos 100-mečiui skirtoje parodoje tarp 25 dalyvių kūrinių bus eksponuojama šio jaunojo kūrėjo iliustracija „Tikroji Nepriklausomybės akto suradimo istorija“.

Didžioji dalis E. Strauko iliustracijų buvo kurtos knygoms. Jų autorius dalyvavo ir šiųmetėje Vilniaus knygų mugėje, kurioje dalijo autografus, džiaugėsi didelių ir mažų skaitytojų šypsenomis, padėkos žodžiais, kurie kūrėją įkvėpė ir toliau kurti, nesustoti.

Iliustratorius šioje parodoje nori su lankytojais pasidalyti pastarųjų metų iliustracijomis, parodyti pasaulius, kuriuose keliavo ir sutiko pasakojimų veikėjus. Jį žavi nuotykiai, netikėtumai istorijos vingiuose ar tiesiog šypseną keliantys vaizdai. Autorius tikisi, kad apsilankę jo parodoje žmonės namo sugrįš truputį laimingesni.

Į visus tris renginius įėjimas – laisvas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Reiktu nueit

Reiktu nueit portretas
bet kad dirbu tep kap dirb biblioteka.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių