Ilgiausią metų dieną – Klaipėdos kariliono festivalis

  • Teksto dydis:

Birželio 24 d. Klaipėdoje jau ketvirtą kartą vyks skambi muzikos šventė – Klaipėdos kariliono festivalis. Ilgiausią metų dieną aukštai ir plačiai skambantys varpų garsai kurs unikalų uostamiesčio garsinį peizažą, suteikdami jam žavesio ir išskirtinumo.

Kariliono muzika pakylėja žmones, nes iš aukštybių sklindantis jų garsas skatina pakelti akis ir pažvelgti į dangų. Taip mūsų mintys atitrūksta nuo žemės, nuo kasdienybės ir kyla dangiškojo grožio link.

Klaipėdos karilionas šiandien yra vienas iš trijų Lietuvoje esančių tokio pobūdžio muzikos instrumentų, tapęs miesto savitumo simboliu. Klaipėdos centrinio pašto bokšte jis buvo sumontuotas 1987 m. ir tarnavo iki 2006 m., kai buvo pakeistas nauju.

„Royal Eijsbauts“ varpų liejykloje Olandijoje pagamintą dabartinį instrumentą sudaro 48 varpai, kurių diapazonas – keturios oktavos. Bendras varpų svoris – 5 tonos, o su visomis konstrukcijomis jis siekia 10 tonų. Didžiausio ir sunkiausio varpo masė – 900  kilogramų.

Klaipėdos kariliono festivalis – tai keturi koncertai per vieną ilgiausią metų dieną. Tada virš miesto sklinda ypatingas varpų gausmas. Jis girdisi visame senamiestyje, tačiau geriausia šios muzikos klausytis Laikrodžių muziejaus kiemelyje. Koncertai transliuojami dideliame ekrane, tad visi klausytojai gali ne tik girdėti, bet ir stebėti varpinėje grojančius atlikėjus.

Festivalį rengia Klaipėdos koncertų salė. Kelias dienas prieš festivalį bus galima susipažinti su Klaipėdos karilionui skirta paroda, kuri bus eksponuojama Atgimimo aikštėje. Taip pat bus rengiamos ekskursijos į Klaipėdos centrinio pašto bokštą, kurių metu visi norintieji galės iš arčiau pamatyti šį retą instrumentą.

Birželio 24 d.12 val. festivalio pradžią paskelbs „Vidudienio varpai“. Pirmoji juos prakalbins karilionininkė ir kompozitorė Olesia Rostovskaja (Rusija), puikiai pasirodžiusi Klaipėdos kariliono festivalyje 2015 metais. Varpų skambesiui darniai atlieps Sigito Petrulio vadovaujamas Klaipėdos brass kvintetas. Kariliono ir varinių pučianmųjų instrumentų dialogu bus pagrįsta visa koncerto programa, kurioje bus atliktos Nijolės Sinkevičiūtės, Vidmanto Bartulio ir pačios  O. Rostovskajos naujų kūrinių premjeros.

Garsios Maskvos P. Čaikovskio konservatorijos (kurią baigė kaip kompozitorė ir vargonininkė) absolventė O. Rostovskaja groti karilionu mokėsi Sankt Peterburgo Universitete bei Karališkojoje kariliono mokykloje Mechelene (Belgija). Tituluota atlikėja dažnai dalyvauja įvairiuose tarptautiniuose festivaliuose, prisistatydama kaip karilionininkė ir kompoiztorė. Savo pasirodymų metu ji siekia sukurti ypatingą atmosferą, patraukiančią klausytojo dėmesį nuo pirmo iki paskutinio garso.

15 val. koncerte „Popietės varpai“ kariliono rečitalį atliks Carlas Van Eyndhovenas (Belgija). Jis yra baigęs Niederlandų kariliono mokyklą. Atlikėjo dėmesio centre  - senoji kariliono muzika ir jos atlikimo praktikos istorija, siekanti net XVII amžių.  C. Van Eyndhovenas taip pat garsėja karilionu atliekamomis džiazo improvizacijomis, kurias grojo Japonijoje, Danijoje, Airijoje, Ispanijoje, Lenkijoje, Vokietijoje ir kt.. Jis nuolat koncertuoja Molo (Belgija) and Tilburgo (Niederlandai) karilionais. Kaip žinia, abi minėtos šalys garsėja ne tik sena ir aukšta kariliono kultūra, bet ir gausiausiu jų skaičiumi pasaulyje.

Van Eyndhoveno programoje skambės XVII a. kariliono muzika, XIX–XX a. autorių kūrinių aranžuotės, improvizacijos džiazo temomis.

18 val. pasigirs „Vakaro varpai“, kuriuos kalbins karilionininkas Kęstutis Kačinskas. Šiame koncerte dalyvaus ir Klaipėdos choras „Aukuras“, vadovaujamas ir diriguojamas Alfonso Vildžiūno. K. Kačinską pažįstame ne tik kaip ilgametį Klaipėdos kariliono atlikėją, kuris kasmet sugroja apie 50 koncertų šiuo instrumentu. K. Kačinskas taip pat rašo ir aranžuoja kūrinius karilionui bei dainuoja chore „Aukuras“.

Koncerto programoje skambės užsienio ir lietuvių autorių  kūriniai karilionui ir chorui, tarp jų bus nauja Donato Zakaro kompozicija.

21 val. „Nakties varpai“ vainikuos festivalio programą. Tai bus pasaulio muzikos projektas, kūrybinei idėjai įgyvendinti subursiantis skirtingų muzikos stilių atlikėjus. Jų pristatymą pradėsime nuo klaipėdiečio karilionininko Stanislovo Žilevičiaus. Jis ištikimai tarnauja karilionui, skleidžia jo muziką jau beveik 30 metų. Multiinstrumentininkas Saulius Petreikis gros fleita, trimitu, lietuvių ir pasaulio pučiamaisiais instrumentais. Šis savitas ir kūrybingas atlikėjas, inovatyvios ir kartu autentiškos lietuviškos muzikos kūrėjas daug gilinasi į pasaulio tautų muziką.  Saulius yra ir šio projekto aranžuočių autorius.

Koncerte dalyvaus tiek klasikinės sudėties styginių kvartetas (visi jo nariai neabejingi imrpovizacijoms ir džiazui): tai Vytautas Mikeliūnas (I smuikas), Juozas Staniulis (II smuikas), Ugnė Petrauskaitė (altas), Mindaugas Bačkus (violončelė), tiek šiuolaikinės muzikos projektuose sutinkama grupė, susidedanti iš gitarų, saksofono, perkusijos ir klavišinių instrumentų.

„Nakties varpai“ užlies Laikrodžių kiemelio erdvę pažįstamais ir egzotiškais skambesiais, spontaniškomis improvizacijomis, kas  suteiks klausytojams malonių netikėtumų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių