I.Simonaitytės bibliotekoje Klaipėdoje tradiciškai banguos „Baltija“

  • Teksto dydis:

Trečiadienį 17 val. Klaipėdos  apskrities viešosios Ievos Simonaitytės bibliotekos Gerlacho palėpėje vyks literatūrinio-kultūrinio almanacho „Baltija 2013“ sutiktuvės. Dalyvaus sudarytojai bei autoriai.

Kvepiantis spaustuvės dažais almanachas „Baltija“ jau pasiekė skaitytojus. Ko jie gali tikėtis šiais metais? Anot vieno iš leidinio sudarytojų, Lietuvos rašytojų sąjungos (LRS) Klaipėdos skyriaus pirmininko Juozo Šikšnelio, žinomų vardų – nedaug, mažiau žinomų – nemažai. Leidinyje jau įsitvirtino rubrika „Žymūs klaipėdiečiai savo miestui“: šį kartą svečiuojasi filosofas, visuomenės veikėjas, dabar europarlamentaras Leonidas Donskis, kurio vienas iš tekstų skirtas gimtajam miestui. Almanache pagerbiami I.Simonaitytės premijos laureatai, kurių šiemet buvo du: už novelistiką premija skirta Algiui Kukliui ir už Kristijono Donelaičio „Metų“ vertimą į rusų kalbą – Sergejui Isajevui. Laureatus pristato literatūros mokslininkai.

Nemažai vietos naujajame almanache skiriama literatūros milžinui K.Donelaičiui, kurio 300 metų jubiliejų netrukus minėsime. Leidinio viršelį puošia poetui skirtas Augustino Virgilijaus Burbos medalis, o užsklandoms panaudoti šio dailininko grafikos ciklai „Lazdynėliai“ bei „Sekmadienio žemė“. Publikuojami viešnios iš Lenkijos  Olštyno universiteto dr. Alinos Kuzborskos  straipsnis „Kristijonas Donelaitis ir lietuvių literatūros raida“ bei Nidos Gaidauskienės „Raimondo Urbono Rytų Prūsija“.

Tradiciškai pagerbti LRS Klaipėdos skyriaus nariai, švenčiantys jubiliejus: Bronė Liniauskienė ir Kostas Kaukas atsako į „Baltijos“ klausimus, o Aloyzas Každailis skelbia naują kūrinį – smagiu stiliumi parašytą delfinariumo sukūrimo istoriją. Apie dar vieną jubiliatą poetą S.Jonauską rašo prof. Viktorija Daujotytė. Literatūros pamaina – tai jaunųjų poetų Dovydo Grajausko ir Minvydo Simanaičio bei prozininkės Indrės Bručkutės kūryba.

Almanache gausu svečių iš užsienio: Balstogės rašytojai Janas Leončukas ir Malgožata Dobkovska, Karaliaučiaus – Olegas Gluškinas ir Borisas Barfeldas, iš Jonavos – Ramūnas Čičelis, Vilniaus – Gabrielė Labanauskaitė. Neseniai priimta į LRS poetė Dalia Bielskytė publikuoja pluoštą naujų eilėraščių. „Meno“ rubrikoje debiutuoja gerai žinomas grafikas A.V.Burba. Leidinyje trys naujos rubrikos: „Iš praeities“ – pateikta unikali medžiaga iš ADM archyvo, saugomo I.Simonaitytės bibliotekoje; „Jūros druska“ – skelbiamos ištraukos iš knygos „Laiškai iš jūros“; „Įvykiai“ primena šiemet uostamiestyje atidengtą paminklą kalbai bei memorialinę lentą H.Radauskui. Tradicinė, tik kiek pasikeitusi kultūrinio gyvenimo kronika.

„Baltiją“ išleido leidykla „Druka“, sudarė J.Šikšnelis ir M.Šidlauskas, redaktorė R.Maksimavičienė, dizainerė A.Zybartė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių