Išrinkta gražiausia ir populiariausia Klaipėdos metų knyga

  • Teksto dydis:

Per 12-os metų Klaipėdos knygos konkurso istoriją to dar nebuvo: skaitytojų daugumos ir gražiausios knygos vertinimo komisijos nuomonės sutapo – „Drukos“ spaustuvės pernai išleista Jovitos Saulėnienės knyga „Jos didenybė Prūsijos karalienė Luizė Mėmelyje“ išrinkta ir populiariausia, ir gražiausia Klaipėdos metų knyga.

Varžėsi dėl laurų

Klaipėdos miesto savivaldybės viešosios bibliotekos Meno skyriuje trečiadienį vyko tikra knygos šventė, kurios metu įteikti apdovanojimai konkurso „Klaipėdos knyga – 2017“ nugalėtojai, visuomenei pristatyta gražiausia ir populiariausia Klaipėdos metų knyga, o jos leidėjai „Drukai“ įteikti abu specialiai konkursui sukurti prizai. Renginį vedė Pilies teatro aktoriai, šventę paįvairino Rasos Serra dainos.

Dėl populiariausios ir gražiausios Klaipėdos metų knygos titulų varžėsi 10 leidėjų 15 leidinių, pernai pasirodžiusių pajūryje. Nuo sausio 17 d. iki vasario 19 d. vykusiame konkurse skaitytojai, balsuodami internetu www.biblioteka.lt ir šešiuose didžiuosiuose Klaipėdos miesto savivaldybės viešosios bibliotekos padaliniuose, rinko populiariausią Klaipėdos metų knygą, o specialiai suburta komisija – gražiausią 2017-ųjų leidinį. Bibliotekose visą mėnesį vyko susitikimai su konkurse dalyvaujančių knygų autoriais ir leidėjais. Renginiuose pristatyta 11 knygų, apsilankė maždaug 600 skaitytojų.

Konkurse „Klaipėdos knyga – 2017“ dalyvavo Klaipėdos universiteto leidykla, spaustuvė „Druka“, leidyklos „Eglė“ ir „Libra Memelensis“, taip pat Lietuvos fotomenininkų sąjungos Klaipėdos skyrius, VšĮ „Aido švyturiai“, VšĮ „Klaipėdos jūrininkų ligoninė“, VšĮ „Kūrybos litorina“, VšĮ Palangos kūrybinė grupė „Mostas“ ir VšĮ „Verslas ar menas“.

Su duona ir vėliava

Leidėjai ir skaitytojai susirinko į finalinį renginį, kurio scenarijus buvo veriamas ant Mažosios Lietuvos istorijos ašies. Renginį vedusieji Pilies teatro aktoriai Vilija ir Ramūnas Šepučiai iškilmingo vakaro pradžiai pasirinko prasmingą Justino Marcinkevičiau ištrauką iš dramos „Mažvydas“. Specialiai Klaipėdos metų knygos konkurso užbaigimo ceremonijai Meno skyriuje buvo surengta spaudinių apie Klaipėdą ir Rytprūsius, išleistų nuo 1991-ųjų, nepriklausomos Lietuvos metais, paroda. Joje įspūdingai atsivėrė knygos ir šio krašto tema.

Renginyje dalyvavęs Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas visas didžiąsias Klaipėdos leidyklas apdovanojo padėkos raštais ir itin netikėta, labai vertinga dovana – Klaipėdos vėliavomis.

Bibliotekos direktorė Bronislava Lauciuvienė visiems leidėjams įteikė duonos kepalėlius – kaip simbolį, kas išauga iš pasėto grūdo. Kitaip tariant, tai, ką pasėjo Martynas Mažvydas ir ką dabar turime savo krašte, yra žodis, knyga, šviesa.

Balsų internetu neužskaitė

Miesto valdžios pagerbti leidėjai sakė, kad šį vakarą jaučiasi pakylėti ir įvertinti, kad jų darbas yra svarbus ir reikšmingas, kad tai anaiptol ne Sizifo darbas – nenaudingas, nesibaigiantis.

B.Lauciuvienė, kalbėdama apie Klaipėdos metų knygos konkurso misiją, eigą ir šių metų rezultatus, teigė, kad konkurso idėją, matyt, jau atėjo laikas peržiūrėti, pakeisti ir patobulinti. Štai šiais metais neišvengta nesklandumų skaitytojams balsuojant. Teko anuliuoti elektroninio balsavimo rezultatus, nes buvo aptikta daug pažeidimų, klastočių. „Gaila, kad taip atsitinka, bet knyga, matyt, irgi skatina konkurenciją. O gal tai yra gerai?“ – svarstė bibliotekos Meno skyriaus vedėja Birutė Skaisgirienė.

Taigi bibliotekininkai šiemet nutarė nesumuoti internetu gautų balsų ir suskaičiavo tik popierinius skaitytojų balsavimo lapelius. Daugiausia balsų surinko filologės, kraštotyrininkės, aistringos senosios Klaipėdos istorijos tyrinėtojos J.Saulėnienės knyga „Jos didenybė Prūsijos karalienė Luizė Mėmelyje“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Albinas

Albinas portretas
Tai kad prizinis fondas to konkurso labai menks. Jei būt normalus apdovanojimas, gal dar ne tokių knygų atsirastų, būt tikros varžybos kaip reik. O dabar dėl ko? Dėl garbės? Leidykloms labiau reik pinigų, kad gerų knygų išleistų. Tada bus ir garbės. Padėkos raštu leidybos išlaidų ginepadengsi...

Kostas

Kostas portretas
Apie švyturius dar gera ir Lietuvai, Klaipėdai svarbi knyga. Šaunuolė Klaipėda, kad turi tokį šviesų konkursą. Net Vilnius neturi, yra tik respublikinis.

dar Rita

dar Rita portretas
Pagarba "Drukai"!
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių