Kultūros magistro vardas – dviem moterims

Jau žinoma, kam šiemet bus suteiktas Klaipėdos kultūros magistro vardas. Po ketverių metų pertraukos šiemet šis įvertinimas bus suteiktas dviem žmonės. Kultūros magistro žiedas papuoš dviejų iškilių moterų rankas – prof. Onos Skaistutės Idzelevičienės ir doc. Irenos Nakienės.

Jau žinoma, kam šiemet bus suteiktas Klaipėdos kultūros magistro vardas. Po ketverių metų pertraukos šiemet šis įvertinimas bus suteiktas dviem žmonės. Kultūros magistro žiedas papuoš dviejų iškilių moterų rankas – prof. Onos Skaistutės Idzelevičienės ir doc. Irenos Nakienės.

Įteiks dviem

Šis išskirtinis apdovanojimas iškiliems uostamiesčio kultūros veikėjams teikiamas jau 12 metų, per šiuos metus išrinkti 26 kultūros magistrai.

Kultūros magistro vardas ir tai patvirtinantis žiedas kaip ir kasmet bus įteikta per miesto gimtadienį – rugpjūčio 1 d.

Pastaruosius keturis metus buvo renkama ir apdovanojama po vieną nusipelniusįjį.

„Po keturių metų pertraukos vėl grįžtame į situaciją, kai yra galimybė Klaipėdos kultūros magistro vardą suteikti dviem asmenims“, – pasakojo uostamiesčio meras bei Klaipėdos kultūros megistro vardo suteikimo komisijos pirmininkas Vytautas Grubliauskas.

Vieni stipriausių pretendentų

Šiemet apdovanojimui įvairios miesto įstaigos, sąjungos bei verslo subjektai pasiūlė aštuonis pretendentus.

Meras patikino, kad visi siūlomi pretendentai buvo verti Kultūros magistro vardo, todėl komisijos posėdis truko daugiau nei dvi valandas.

„Jau penktus metus dalyvauju šios komisijos posėdyje jai pirmininkaudamas ir galiu apsakyti, kad pastarųjų penkių metų kontekste ši aštuoniukė buvo viena stipriausių“, – pripažino V.Grubliauskas.

Dvi moterys

Tam, kad pretendentui būtų suteiktas Klaipėdos kultūros magistro vardas, už jį savo balsus turi atiduoti ne mažiau nei du trečdaliai komisijos narių. Uostamiesčio kultūros magistrą renka 13 narių komisija, todėl už pretendentą savo balsą turi atiduoti nemažiau 9 renkančiųjų.

Išrinkti du verčiausius pretendentus prireikė net kelių balsavimų.

Vis dėlto trylika komisijos narių nusprendė, kad šiemet Klaipėdos kultūros magistro vardai bus suteikti dviem moterims – prof. Onai Skaistutei Idzelevičienei ir doc.Irenai Nakienei.

Ne pirmas apdovanojimas

O.Skaistutė Idzelevičienė bus įvertinta už pramoginių šokių kultūros puoselėjimą Klaipėdoje ir miesto garsinimą bei, mero teigimu, už pedagoginę veiklą.

„Profesorės pavardė, turbūt, kalba pati už save ir motyvacijos bei argumentacijos nestigo. Manau, kad tai yra gražus, deramas, pelnytai užtarnautas miesto pagarbos ir padėkos ženklas už ilgametę išskirtinę veiklą“, – dėstė meras.

O.Skaistutę Idzelevičienę miestas įvertina jau ne pirmą kartą, ji yra tapusi ir Klaipėdos miesto garbės piliete.

Ir simbolinis gestas

I.Nakienei Kultūros magistro vardą nuspręsta įteikti už Klaipėdos krašto etninės kultūros saugojimą ir puoselėjimą.

Komisijos pirmininkas pastebėjo, kad antrosios šių metų Kultūros magistrės nuopelnai Klaipėdos kraštui bei etninei kultūrai  – neabejotinai svarbūs.

Miesto mero teigimu, I.Nakienės darbai gerai žinomi ne tik akademinei bendruomenei, bet ir platesnei auditorijai – docentė yra įkūrusi ir ilgai vadovauja Klaipėdos krašto kultūrą ir tradicijas puoselėjančius folkloro ansamblius „Kuršių ainiai“, „Kuršiukai“.

Šie metai yra paskelbti etnografinių regionų metais, todėl V.Grubliausko teigimu, vardo suteikimas kartu yra gražus simbolinis gestas.

Pasiūlė pirmą kartą

„Rugpjūčio 1-ąją, miesto gimtadienio dieną, Kultūros magistro žiedai papuoš tikrai išskirtinių moterų rankas“, – pabrėžė miesto vadovas.

Iškilmingos apdovanojimų ceremonijos metu Kultūros magistrams įteikiami specialūs aukso žiedai, kurių prototipas – renesanso epochos žiedas, rastas Klaipėdos piliavietėje, archeologinių kasinėjimų metu.

Iš 26 jau apdovanotų kultūros magistrų tėra tik penkios moterys. Šiemet svarbius miesto apdovanojimus gausiančios moterys jiems buvo pasiūlytos pirmą kartą.

Tarp šiųmečio aštuntuko buvo ir tokių, kurie nominuoti siūlomi jau ne pirmus metus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių