Jubiliejuje – Karpatų atgarsiai

Klaipėdos ukrainiečių kultūros klubui "Prosvit" sukako 15 metų. Į šventę atvyko muzikantas iš Lvovo, senovinių Karpatų muzikos instrumentų virtuozas, kurio pasirodymas paliko didelį įspūdį. Surengta ir fotoparoda, kurioje užfiksuoti Karpatų žmonės bei vaizdai.

Klaipėdoje neoficialiais duomenimis gyvena keli tūkstančiai ukrainiečių. Jų skaičius nuolatos kinta. Yra nemažai atvykusių darbo emigrantų. Kai kurie jų net prisijungia prie klubo "Prosvit" veiklos.

Klubo "Prosvit" vadovė Irena Petrulionienė, kuri yra pusiau ukrainietė (jos tėtis lietuvis, kilęs nuo Pagėgių, o mama – iš Ukrainos), pasakojo, kad daugybę metų klubas veikė kaip mėgėjų meno kolektyvas.

"Gaila, bet mūsų klubas kažin ar beišaugs į bendruomenę, nes žmonės sensta. Žmonių pas mus nedaugėja, bet mes neprarandame vilties. Kaip vokalinis ansamblis mes viešai nebekoncertuojame, tik savo aplinkoje. Kai į mūsų veiklą įsiliejo fotomenininkė Olesia Kasabova ir prisijungė Ukrainos gerbėjas Sigitas Kancevičius, mes užsiimame ir kitomis veiklomis", – kalbėjo I.Petrulionienė.

Klubo sukakties proga Klaipėdos tautinių bendrijų centro patalpose eksponuotos O.Kasabovos ir S.Kancevičiaus fotografijos.

"Ši paroda atsirado tada, kai mes patys, parengę parodą Lietuvos šimtmečiui, nuvežėme ją į Vierchoviną, ten, kur net ne kiekvienas ukrainietis yra buvęs. Pamatėme Karpatų grožį, labai senas medines bažnytėles, išvydome labai sunkų žmonių gyvenimą kalnuose, pabendravome, padiskutavome. Taip ir gimė ši paroda", – pasakojo I.Petrulionienė.

"Prosvit" klubo šventėje dalyvavęs S.Kancevičius neslėpė, kad Karpatai lietuviams labai artimi ir patys lietuviai ten labai gerbiami.

"Vakarų Ukraina visada buvo apipinta legendomis. Jų nacionalumas išreikštas stipriau nei kur kitur. O ten nuvažiavusiam lietuviui visos durys atviros. Fotografui – tai tikra palaima. Kas man labiausiai dar ten įstrigo? Pas juos daugeliu atvejų laikas kai kur yra sustojęs. Tai labai emociškai veikia", – mintimis dalijosi S.Kancevičius.

Klubo šventę vainikavo muzikanto iš Lvovo, senovinių Karpatų muzikos instrumentų virtuozo, pasirodymas.


Šiame straipsnyje: ProsvitKarpataiukrainiečiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių