Juodkrantėje – folkloro vėjužis

Kuršių nerijoje ir šį savaitgalį skambės unikalios liaudies dainos, bus demonstruojami Mažosios Lietuvos amatai, paveldas – šeštadienį Juodkrantėje vyks jau 6-oji tradicinė folkloro šventė "Pūsk, vėjuži!"

Nuo ankstesniųjų ji skirsis tuo, jog šiemet šventėje dėmesys bus skirtas ne tik Mažajai Lietuvai (Prūsijai), bet ir Žemaitijai.

"Žmonės per penkerius metus jau sužinojo, kas yra Mažoji Lietuva, kokie joje papročiai, dainos, todėl į šventę nusprendėme kviesti ir įvairių šalies regionų atstovus. Šiųmetės šventės svečiai – žemaičiai", – pasakojo Juodkrantės Liudviko Rėzos kultūros centro direktorė Natalija Lisovskienė.

Šventė "Pūsk, vėjuži!", anot pašnekovės, yra pamario krašto atspindys. "Tai – ramybė, gamta, žvejyba, daina. Viskas harmoninga ir jokio triukšmo", – renginio esmę apibūdino N.Lisovskienė.

Todėl ji ir nesistebėjo, jog tradiciniu tapęs renginys kasmet sulaukia vis didesnio dėmesio. Anot pašnekovės, žmonės trokšta susipažinti su savo istorija, papročiais, pabūti gamtoje.
"Tikimės ir šiemet sulaukti tiek žmonių, kad Juodkrantė taip šurmuliuos, jog net uodas neturės kur "snapo" įkišti", – juokavo N.Lisovskienė.

Renginiai Juodkrantėje prasidės nuo ryto – 10 val. marių krantinėje bus atidarytas "Žvejo kiemas". Jame veiks tautodailininkų mugė, amatininkų dirbtuvės. Žmonės galės pasimokyti drožti vėtrungę, kepti duoną, kalvystės amato.

Kiek vėliau, nuo 14.30 val., – dar vienas unikalus reginys. Kuršių mariose kurėnais bus plukdomi ansambliai, trauksiantys Mažosios Lietuvos ir Žemaitijos liaudies dainas.
Tikimasi, jog kurėnų užteks ir jais paplukdyti visus norinčiuosius.

Pasiklausę dainų, visi bus kviečiami skanauti žuvienės, kitų gardžių patiekalų iš žuvų.

Vakaro koncerte pasirodys devyni ansambliai: "Ramytė" (Šilutė), "Kamana" (Pagėgiai), "Giedružė" (Nida), "Mėguva" (Palanga), "Lažupis" (Dovilai), "Šatrija" (Luokė), "Alasėlis" (Alytaus raj.), "Aušrinė" ir "Kuršininkai" (Juodkrantė).

Koncerte bus pristatomi ir rekonstruoti I–XIV a. žemaičių istoriniai kostiumai.

"Šventėje tikrai netrūks nei atrakcijų ir linksmybių, nei galimybių pažinti savo praeitį ir praturtinti dabartį, pasisemti įspūdžių", – visus šeštadienį atvykti į Juodkrantę kvietė N.Lisovskienė.


L.Rėzos kultūros centro nuotr.
 

Šventės programa
10–20 val. – "Žvejo kiemas" Kuršių marių krantinėje šalia prieplaukos aikštės.
12–12.30 val. – gėlių padėjimas prie L.Rėzos paminklo.
12.30–13.30 val. – šventės dalyvių eitynės Marių krantine iki Evangelikų liuteronų bažnyčios.
13.30–14.30 val. – šventės "Pūsk, vėjuži!" atidarymas, folkloro ansamblių prisistatymas Liuteronų evangelikų bažnyčioje.
14.30–16 val. – "Ant marių marelių".
14.45–15.15 val. – teminis-praktinis užsiėmimas "Kurėno istorinė reikšmė Pamario krašte" marių krantinėje.
15–16 val. – paskaita "Mažosios (Prūsų) Lietuvos ir Žemaičių krašto dainuojamosios tautosakos panašumai ir skirtumai" (prof. Rimantas Sliužinskas) Liudviko Rėzos kultūros centro parodų salėje.
16–17 val. – paskaita "Žvejai ir kurortas" (doc. dr. Nijolė Strakauskaitė) Liudviko Rėzos kultūros centro parodų salėje.
14–16 val. – žvejiškos linksmybės.
17–17.30 val. – Bangpūčio apeigos, žvejų pagerbimas – vainiko nuleidimas Kuršių mariose.
17.30–19.30 val. – vakaro koncertas "Pajūrėly, pamarėly" Kuršių marių krantinėje.
19.30–21 val. – pavakarojimas su folkloro ansambliais, kapelomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Transient memory.

Transient memory. portretas
If a fine leaf appears in the heart of the country I can see, near a glimmer, a delicate white dream. Francesco Sinibaldi
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių