Kalėdų laukimo simbolis – „Kalėdų oratorija“

  • Teksto dydis:

Kūrinys, be kurio visame pasaulyje neįsivaizduojamas advento laikotarpis, netrukus skambės Klaipėdos koncertų salėje. Jo atlikimo idėja ir proga – Reformacijos 500-osios metinės – subūrė stiprią Baltijos valstybių muzikų komandą. Klaipėdos kamerinis orkestras, kamerinis choras „Brevis“ ir solistai iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos kitą penktadienį kviečia pasiklausyti genialiosios Johanno Sebastiano Bacho „Kalėdų oratorijos“.

Šešių kantatų ciklas

1734-ųjų adventas buvo ypatingas – būtent šių metų švenčių sezonui ir buvo parašytas J.S.Bacho šešių kantatų ciklas, kuris vėliau tapo žinomas kaip „Kalėdų oratorija“. Kiekviena iš kantatų tada buvo atliekama skirtingą advento laikotarpio sekmadienį iki pačių Kalėdų, o mūsų laikais jos visos dažniausiai skamba vienu metu. XX a. antrojoje pusėje šis J.S.Bacho opusas buvo vienas populiariausių kūrinių koncertų salių ar bažnyčių erdvėse visame pasaulyje – „Kalėdų oratorijos“ atlikimas tapo garbės reikalu visose Vakarų Europos šalyse, ypač Vokietijoje, Olandijoje, Belgijoje, Jungtinėje Karalystėje, taip pat Latvijoje ir Estijoje. 2017-ieji Europoje – Reformacijos metai. Ta proga ši oratorija atliekama visose Europos Sąjungos šalyse.

Didelę J.S.Bacho karjeros dalį jo dėmesys dažniausiai buvo nukreiptas į pasaulietinę muziką, – matyt, todėl, kad jis buvo dvaro kapelmeisteris. Tačiau 1734-aisiais jis susitelkė į bažnytinių kantatų kūrybą, taip proginiais kūriniais užpildydamas reformatų bažnyčios liturginius metus. Visus tais metais parašytus šio žanro kūrinius vainikavo šešios Kalėdų kantatos.

Oratorijos tekstas yra sutelktas į vientisą Kalėdų istoriją, kurios pagrindas yra Biblijos pasakojimas apie angelų apreiškimą, piemenų adoraciją, Jėzaus gimimą ir trijų išminčių iš Rytų atėjimą į Betliejų. Kūrinyje kompozitorius sėkmingai pritaikė ir nemažai savo jau iki tol parašytos muzikos.

Geriausios atlikėjų pajėgos

Šis šventinis „Salve Musica“ festivalio projektas turi du meno vadovus, pripažintus senosios muzikos specialistus, – klavesinininkę Aliną Rotaru (Vokietija, Lietuva) ir violončelininką Darių Stabinską. Sudėtingam kūriniui, kurio kiekviena dalis reikalauja skirtingos atlikėjų sudėties, sutelktos geriausios atlikėjų pajėgos iš įvairių Lietuvos miestų ir Baltijos valstybių.

Prie pučiamaisiais instrumentais papildyto Klaipėdos kamerinio orkestro (meno vadovas Mindaugas Bačkus) scenoje prisijungs kamerinis choras „Brevis“, laikomas vienu geriausių Lietuvoje. Gintauto Venislovo vadovaujamas kolektyvas yra pelnęs garbingų apdovanojimų daugelyje tarptautinių konkursų, dalyvauja įvairiuose prestižiniuose festivaliuose, rengia originalius projektus.

Trijų Baltijos valstybių dainininkai atliks „Kalėdų oratorijos“ solistų partijas. Tai – latvių sopranas Aija Veismanė, lietuvių mecosopranas Nora Petročenko, latvių tenoras Mikus Abaroninis ir estų bosas Uku Jolleris.

Festivalio „Salve Musica“ rengėjai buria advento vakarą praleisti iškilmingai ir pasijausti svarbaus kultūrinio reiškinio dalimi – juk visą Europos Sąjungą vienijantis kūrinys šiais metais gruodžio 8 d. 18.30 val. nuskambės ir Klaipėdoje.


Šiame straipsnyje: Alina RotaruDarius Stabinskas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių