Kerintis tautodailininkės karpinių grakštumas

Lengvi ir grakštūs pamario ir Klaipėdos pastatų siluetai, augalai ir paukščiai – visa tai, prisilietus Rūtos Emigart Čiuželienės rankoms, virto kerinčiais karpiniais. Daugybė tituluotos meistrės darbų iškeliavo į užsienį. O kai kuriuos jų šiuo metu galima pamatyti Klaipėdoje, tautodailės salone "Marginiai".

R.E.Čiuželienės karpiniuose dažnas tėviškės motyvas. Moteris kilusi iš Šilutės rajono, Kukorų kaimo. Gal todėl jos darbuose ir atgyja tipiški šio krašto namai, bažnyčių kuorai, švyturiai, vėtrungės, Ventės ragas ar Rusnės salos siluetai. Be architektūros, dar vyrauja augalų, paukščių akcentai.

Kiekvienas tautodailininkės darbas stebina kruopštumu. Moteris teigia, kad žirklių kūrybai beveik nenaudoja.

"Pradžioje dirbau tik su žirklėmis, dabar – tik labai aštriu peiliuku. Taip pat plėšau popierių, net kiek padeginu, keičiu spalvas, klijuoju. Šiuolaikinė karpymo technika labai pasikeitusi nei buvo anksčiau. Norisi improvizuoti, norisi, kad stilius būtų lankstesnis", – pasakojo menininkė.

Parodose su karpiniais R.E.Čiuželienė dalyvauja nuo 1968 m. Jos darbas "Vėtrungės" atrinktas respublikinei parodai, kuri bus rengiama lapkričio pabaigoje Vilniuje.

Ne vienas jos darbas yra publikuotas pasaulio karpinių knygelėse. Daug šilutiškės karpinių yra išgabenta į Vokietiją, Australiją, Daniją, Kanadą. Moteris yra išleidusi ir savo darbų knygą "Rūta Emigart Čiuželienė. Karpiniai. Papercuts".



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių