Keturios gitaros – viena siela

  • Teksto dydis:

Į Klaipėdos koncertų salę pasiklausyti žaismingo teatralizuoto jubiliejinio koncerto spalio 7 d. 18 val. publiką kviečia Baltijos gitarų kvartetas, šiemet minintis įkūrimo 10-metį.

Dėl nuostabaus gitaros universalumo ja galima atlikti įvairių žanrų ir laikmečių muziką. Taip šis skambus instrumentas, savo istorija siekiantis net Egipto faraonų laikus, įžiebia daugybės klausytojų simpatijas. Dešimtmetį gyvuojantis Baltijos gitarų kvartetas pripažinimo sulaukė ne tik Lietuvoje, užsienyje jis dažnai vadinamas lyderiaujančiu gitarų ansambliu Baltijos šalyse.

Kvartete nuo pat susikūrimo pradžios groja Zigmas Čepulėnas, Sergejus Krinicinas ir Saulius S.Lipčius. Prie šešerius metus nuolatiniu ansamblio nariu tapo ir belgas Chrisas Ruebensas. Visi atlikėjai yra įvairių konkursų laureatai, daug koncertuojantys tiek solo, tiek ansamblyje.
Kvartetui specialiu užsakymu gitaras pagamino ispanų meistras Manuelis Contreras. Atlikdami įvairiausių žanrų ir epochų kūrinius, savo repertuarą gitaristai nuolat papildo naujomis, gitarų kvartetui pritaikytomis kompozicijomis. Tai pačių ansambliečių aranžuoti J.S.Bacho, G.Rosinio, M. de Faljos, balkanų ir roko muzikos kūriniai, taip pat kvarteto nario Ch.Ruebenso kūryba. Šiam ansambliui savo kūrinius dedikavo kompozitoriai Jurgis Juozapaitis, Jonas Tamulionis ir Giedrius Kuprevičius.

Kvartetas koncertavo su Šv. Kristoforo kameriniu, Kauno miesto simfoniniu orkestrais, M.K.Čiurlionio styginių kvartetu, kontrabosininku Donatu Bagursku ir kitais atlikėjais. Klaipėdos koncertų salėje buvo pristatyta viena tokių programų su operos solistu Edmundu Seiliumi.

Gitaristai pasirodė daugiau nei 20-yje pasaulio šalių, Lietuvos koncertų salėse ir festivaliuose. Jie grojo Berlyno filharmonijoje, Varšuvos Karalių rūmuose, Londono „Southbank“ centre ir Šv. Jameso bažnyčioje, Pekino „Uždraustojo miesto koncertų salėje“.

„Keturios gitaros – viena siela“, – taip taikliai ir pelnytai darnų kvarteto muzikavimą apibūdino vienas Vokietijos leidinys.

Subtilumas ir temperamentas gražiai derės ir šventinėje programoje „10 metų su Baltijos gitarų kvartetu“. Joje kartu su gitaristais muzikuos jų kolegos ir scenos partneriai. Klausytojai išgirs jau žinomas kompozicijas, atliekamas kartu su tenoru E.Seiliumi bei multiinstrumentininku Sauliumi Petreikiu. Kvartetas taip pat nustebins ir visai naujais, netikėtais, specialiai koncertui paruoštais numeriais su smuikininku Vilhelmu Čepinskiu bei mecosopranu Rita Novikaite. Kraują kaitins ir ispaniški flamenko šokėjos Sandros Muningytės ritmai. Koncertą ves muzikologas Viktoras Gerulaitis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių