Klaipėda turi du naujus Kultūros magistrus

Tapo aišku, kam šiemet bus suteiktas Kultūros magistro vardas. Iš keturių pasiūlytų kandidatų, kaip ir pernai, jį pelnė net du miestiečiai – rašytojas, eseistas Rolandas Rastauskas ir dailėtyrininkė, pedagogė Kristina Jokubavičienė.

Antradienį dešimties narių komisija, kuriai pirmininkavo uostamiesčio meras Vytautas Grubliauskas, sprendė, kam bus įteiktas Kultūros magistro žiedas.

Šiemet apdovanojimui įvairios miesto įstaigos, sąjungos bei verslo subjektai pasiūlė dvigubai mažiau pretendentų nei praėjusiais metais: rašytoją R.Rastauską, žurnalistę Gražiną Juodytę, dailėtyrininkę K. Jokubavičienę ir choreografą Romaldą Idzelevičių.

Vieningai nutarta, jog labiausiai Kultūros magistro vardo už aktyvią ir intriguojančią naujomis meninėmis formomis literatūrinę veiklą nusipelnė RoRa slapyvardžiu pasirašantis eseistas R.Rastauskas.

Taip pat už Klaipėdos miesto kūrėjų ir jų darbų įamžinimą menotyros leidiniuose bei projektuose ir jaunosios Lietuvos menininkų kartos auginimą garbiu apdovanojimu įvertinta Prano Domšaičio galerijos vedėja K. Jokubavičienė.

Karštų debatų priimant sprendimą šiemet buvo išvengta. Kaip šmaikštavo uostamiesčio meras V.Grubliauskas, sulaukta net 50 proc. derlingumo.

"Kandidatai be išimties yra verti mūvėti magistro žiedą, nes tai – asmenybės tikrąja to žodžio prasme. Diskusijos šįsyk neužtruko, nes visi šie klaipėdiečiai ir jų darbai gerai mums visiems pažįstami", – sakė pašnekovas.

V. Grubliausko žodžiais, kiekvienas komisijos narys, atiduodamas savo balsą. turėjo skirtingus motyvus, kodėl tai daro. Tačiau esą abu išrinktieji – verti apdovanojimo, nes yra išskirtinai ryškios asmenybės savo veiklos orbitoje. Matomos ne tik visoje Lietuvoje, bet ir visoje Europoje.

Tam, kad pretendentui būtų suteiktas Klaipėdos kultūros magistro vardas, už jį savo balsus turi atiduoti ne mažiau nei du trečdaliai komisijos narių. Uostamiesčio kultūros magistrą renka 13 narių komisija, todėl už pretendentą savo balsą turi atiduoti nemažiau 9 renkančiųjų. Antradienį į posėdį atvyko 10 komisijos narių.

Išskirtinis apdovanojimas iškiliems uostamiesčio kultūros veikėjams teikiamas ilgiau nei dešimtmetį.

Kultūros magistro vardas ir tai patvirtinantis auksinis žiedas kaip ir kasmet bus įteikta per miesto gimtadienį – rugpjūčio 1-ąją iškilmingos apdovanojimų ceremonijos metu. Ji vyks Pilies muziejuje.

Tai – specialūs aukso žiedai, kurių prototipas yra renesanso epochos žiedas, rastas Klaipėdos piliavietėje, archeologinių kasinėjimų metu.

Pernai jis papuošė dviejų iškilių moterų rankas – prof. Onos Skaistutės Idzelevičienės ir doc. Irenos Nakienės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jons

jons portretas
Jokubavičienę sveikinimai, na, dėl Rastausko galima tik pažiopsėt...Štai ką reiškia sąžinės kultūroje nebuvimas. Tiesa, Klaipėdoje jis darė vieną kitą kult.eksperimentą. Tačiau jie buvo pasibaisėtini, geriau jau neeksperimentuotų..

Pritariu

Pritariu portretas
Gerdui, geda.... p. Jokubavicienei sveikinimai....

Gerdas

Gerdas portretas
Na koks Rastauskas klaipėdietis. Absurdas kažkoks. Gėda. Taip sudirbti garbingą apdovanojimą...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių