Klaipėdiečiai griausmingai šventė Jonines

Ketvirtadienio pavakarę Klaipėdos etnokultūros centras miestiečius sukvietė į tradicinę Joninių šventę ant Jono kalnelio. Čia besilankančius pasitiko „Duokim garo!“ laidos parengta nuotaikinga koncertinė programa.

Nuo pat ryto jau antrus metus Klaipėdos senamiestyje šurmuliavo Joninių jomarkas. Užsukusių į Turgaus gatvę laukė žolininkai, vainikų pynėjai, tradicinių amatų meistrai bei sertifikuoti kulinarinio paveldo produktų gamintojai. Mugė veikė iki vėlaus vakaro.

Tuo pat metu, nuo 20 val. daugybė žmonių pradėjo būriuotis ant Jono kalnelio. Čia vyko speciali Lietuvos nacionalinės televizijos „Duokim garo!“ varžytuvių finalo tiesioginė transliacija. Laidos vedėjai – Loreta Sungailienė ir Stanislovas Kavaliauskas bei etnologė, ne vienerius metus Klaipėdoje Jonines švenčianti Gražina Kadžytė.

Šventės scenoje pasirodė ir varžytuvių kovai nusiteikę Žemaitijos, Dzūkijos ir tautinių bendrijų kolektyvai, o taip pat svečiai iš Gruzijos – folkloro ansamblis „Dziriani“. Pastarasis penktadienį svečiuosis ir Nidoje.

Anot renginio organizatorių, unikali šventės vieta šią nepaprastą naktį sujungia pagrindinius elementus: ugnį, vandenį, žolynus. Buvo sveikinami Jonai ir Janinos, dainuojama, šokama, klaipėdiečiai ir miesto svečiai įtraukti į kitas nuotaikingas pramogas.

Organizatoriai šventės dalyvius pakvietė pinti ir vėliau plukdyti įvairiaspalvių žolynų vainikus, o jaunas merginas burtis. Vyko estafetės, žvejiški žaidimai, kur patys vikriausi, ištvermingiausi ir drąsiausi buvo apdovanoti Joninių šventės prizais.

Kone pagrindinis ilgiausios metuose dienos akcentas – degantis laužas bei įspūdingai liepsnojančios šiaudinės raganos, įkūnijančios negandas. Mat nuo seno buvo tikima Joninių nakties masiškumu: žmonės išvakarėse rinkdavo žolynus, kurie gydo ligas ir apsaugo nuo negandų bei padeda nuspėti ateitį.

Vidurnaktį uždegtas Joninių laužas sujungė šventės dalyvius į smagius ratelius, o šią trumpiausią vasaros naktį nušvietė „Ugnis ir kaukė“ kolektyvo sukurta unikali skulptūra ant vandens „Ugninis paparčio žiedas“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

akli zmones

akli zmones portretas
kalba apie pagonybe ir krikscionybe, bet nemato kad virs Europos pakibes ramadano debesis

r

r portretas
Aš nesuprantu, kvaileliai, Joninės šiandien:)

Mes

Mes portretas
mano šeima ir nera prisiekusi krikščionių bažnyčiai,nes jų veiklos istorija pilna negerų dalykų.Geriau būsime laisvamaniai
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių