Klaipėdiečio P. Stalionio darbo įrankiai – plunksna ir mikrofonas

  • Teksto dydis:

Kūrėjas – irgi tam tikru požiūriu verslininkas, gyvenantis iš savo kūrybos. Dainų tekstų rašymas bei koncertinė veikla klaipėdiečiui P.Stalioniui – ir gyvenimo būdas, ir pragyvenimo šaltinis.

Kūrėjas – irgi tam tikru požiūriu verslininkas, gyvenantis iš savo kūrybos. Dainų tekstų rašymas bei koncertinė veikla klaipėdiečiui Pauliui Stalioniui – ir gyvenimo būdas, ir pragyvenimo šaltinis.

Populiarumas garantuoja uždarbį

Pasak P.Stalionio, jau baigdamas studijas jis žinojo, kad iš kūrybos galima išgyventi. Tuo dainų tekstų autorius užsiima septintus metus.

"Dalį algos gaunu iš Lietuvos autorių teisių gynimo asociacijos (LATGA). Yra tokių žmonių, kurių daugybė kūrinių sukasi radijo bei televizijos eteryje ir kurie gali gyventi iš viso nieko nedirbdami, jiems pakanka agentūros išmokų", – pasakojo klaipėdietis atlikėjas ir dainų autorius P.Stalionis.

Teigiama, kad kuo daugiau kartų autoriaus kūriniai skamba eteryje, tuo daugiau jam sumoka LATGA. Esą televizijoje ar radijuje paprastai fiksuojama, kiek ir kokių kūrinių skambėjo, kieno žodžiai, kieno muzika. Ir tokios ataskaitos siunčiamos į LATGA.

O asociacija kiekvieną ketvirtį pagal skambėjusių kūrinių skaičių išsiunčia honorarus jų kūrėjams – tekstų autoriams ir kompozitoriams. Kai kurie kūrėjai gali iš to pragyventi.

"Pasitaiko atvejų, kai stengiamasi neužfiksuoti visų nuskambėjusių kūrinių. Pats esu su tuo susidūręs, nežinau, kas čia nesąžiningai pasielgė. Manęs viena televizija paprašė sukurti kalėdinį tekstą, Deivydas Zvonkus parašė muziką ir tą dainą pats girdėjau skambant bent 10 kartų, o honorarą atsiuntė už tris kartus", – prisiminė klaipėdietis.

P.Stalionis pasakojo, kad kaip tik lankėsi asociacijoje ir paklausė, kodėl taip yra. Asociacija kreipėsi į televiziją ir paaiškėjo, kad autorius buvo teisus. Honoraro skirtumas jam ir D.Zvonkui buvo grąžintas. Pasak Pauliaus, jei būtų buvęs ne toks atkaklus, du su puse tūkstančio litų būtų praradęs.

"Ne visi pinigai paimti"

Kūrėjai pripažįsta, kad pinigai už kūrybą nėra nuolatiniai ir garantuoti. Tačiau iš agentūros gaunamų lėšų esą pakanka mokesčiams susimokėti.

"Tai irgi gerai, nes įdirbis – ne veltui. Pirmuosius dainų tekstus parašiau dar prieš 12 metų, tos dainos skamba iki šiol ir aš už tai gaunu pinigus", – džiaugėsi P.Stalionis.
LATGA moka tik už originalias, bet ne verstines ar perdarytas, kopijuotas dainas.

"Būna, kai autoriai kaltinami plagiatu, tačiau oktavoje yra septynios natos, kad ir kaip jas dėliosi, pasitaiko panašumų. Kažkada kompozitorius Benjaminas Gorbulskis yra pasakęs, kad visos dainos jau seniai parašytos, tik ne visi pinigai už jas paimti", – sakė P.Stalionis.

Šiuo metu LATGA agentūroje užregistruota 150 P.Stalionio sukurtų dainų tekstų. Tačiau iš tų 150 eteryje skamba maždaug trečdalis.

"Manau, kad tai nemažai. Žinoma, yra ir nepasisekusių darbų, ne viskas pavyksta", – teigė autorius.

Lengviausias uždarbio kelias

Kai norima daug ir greitai uždirbti iš kūrybos, esą dažniausiai siekiama įsivelti į skandalus. Lietuvoje tai – labai populiarus sprendimas. Teigiama, kad nuotrauka su pikantiška istorija, pakliuvusi į žurnalų viršelius, garantuoja laikiną populiarumą. Tada atlikėjai kurį laiką kviečiami koncertuoti į naktinius klubus, iš to irgi nemažai uždirba.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių