Klaipėdoje – A. Baltrūno parodos atidarymas

  • Teksto dydis:

Rugpjūčio  24 d., ketvirtadienį,  18 val. „Klaipėdos galerijos“ filiale mados ir verslo centre „Herkaus galerijoje“,  Herkaus Manto g. 22, vyks Arvydo Baltrūno personalinės tapybos parodos „Netyrinėju. Tapau” atidarymas.

Jubiliejinėje A. Baltrūno tapybos parodoje „Klaipėdos galerijos“ filiale mados ir verslo centre „Herkaus“ galerijoje eksponuojami natiurmortai ir sakralinio žanro kūriniai, sukurti 1989 -2017 metais, atskleidžiantys dailininko kelią tarp realybės ir mito (sakralinės) idėjų. Tapybos priemonėmis sintetindamas  ir abstrahuodamas realybę tapytojas nepaliaujamai  ieško plastinių tikrovės  ir dvasinio pasaulio prasminių sąlyčio taškų. Nuolat naikindamas ribas tarp abstrakcijos ir realybės  peizažo, natiurmorto, figūrinės kompozicijas žanruose, ieško ir meninės kalbos pokyčių.

Visai kūrybai būdinga ne tik modernistiniai bet ir avangardistinės postmodernizmo, fluxus idėjos, realizuotos įvairiuose hepeningų, plenerų festivaliuose ir parodose. Molbertinėje  tapyboje Baltrūnas koncentruojasi į šviesą ir kolorito dermes, kurios keitėsi nuo subtiliai blankių sidabriškų tonų iki aštrių kontrastų, o formų santūriai statiška plastika virto dinamiškai kontroversiškomis kompozicijomis. A. Baltrūno kūrybos  amplitudė nepaliaujamai švytravo priešpriešas, kurios tarsi kelio diagramos ženklino ieškojimų kontrastus  ir inspiravo nuolatinę kaitą.

Beveik tris dešimtmečius puoselėjantis ekspresionistinę tapybos raišką, Baltrūnas  į pasaulį žvelgia pirmiausia vertybiniu aspektu. Šioje parodoje šios dinamiškos idėjos reiškė dailininko nuostatą vengti pasikartojimų. Dailininkas yra sakęs, kad  tapyti vien abstrakcijas jam atsibosta, tad jis nuolat  ieško priešingų kelių. 

A. Baltrūnas gimė 1957 metais Vilniuje. 1981 – 1987 metais studijavo Vilniaus dailės akademijoje  tapybos specialybę. Jo mokytojais buvo tapytojai Vladas  Karatajus, Jonas Čeponis, Kostas Dereškevičius. 1997-2016 metais Baltrūnas dėstė  Vilniaus vaikų ir jaunimo dailės mokykloje, nuo  2000 m. dirba Nacionalinėje M.K.Čiurlionio menų mokykloje. Lietuvos dailininkų sąjungos narys nuo 1992 metų. Įkūrė grupę „Ė“ ir yra jos narys nuo 1994 metų. Yra gavęs aukščiausio laipsnio valstybines stipendijas 2001 ir 2008 metais. Tapytojas surengė apie 30 asmeninių parodų, dalyvavo arti 100 bendrų parodų ir plenerų Lietuvoje ir užsienyje.

Paroda vyks iki rugsėjo 20 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių