Klaipėdoje seminaras – „Laiko tiltu į Mažąją Lietuvą“

  • Teksto dydis:

Lapkričio 30 d. 16.30 val. Klaipėdos miesto etnokultūros centras ir Lietuvininkų bendrija „Mažoji Lietuva“ kviečia klaipėdiečius ir miesto svečius į tradicinį mokslo populiarinimo seminarą „Laiko tiltu į Mažąją Lietuvą“, skirtą Tilžės aktui. Seminare savo tyrinėjimų rezultatais dalysis Klaipėdos universiteto mokslininkai, muziejininkai ir kraštotyrininkai.

Šilutės Hugo Šojaus muziejaus direktorė Roza Šikšnienė papasakos apie būsimąją muziejaus ekspoziciją. Atnaujintas ir muziejui pritaikytas Hugo Šojaus dvaro pastatų ansamblis traukia daug lankytojų ir yra šilutiškių pasididžiavimas, tačiau turtingos garsiojo kraštotyrininko ir mecenato kolekcijos dar neprieinamos, todėl muziejaus direktorė nutarė praverti virtualias jo fondų duris, kad būtų galima bent apytikriai įsivaizduoti, kas netrukus bus muziejaus ekspozicijose.

Klaipėdos etnokultūros centro etnokultūrinės veiklos koordinatorė Irena Armonienė gilinasi į unikalų Klaipėdos krašto paveldą – kojinių ir pirštinių raštus, jų mezgimo techniką, dėvėjimo tradicijas bei studijuoja autentiškus muziejų fondų rankdarbius. Nemažai pavyzdžių jau išmezgė ir net subūrė tradicinių pirštinių mezgėjų klubą, kur mokomasi tradicinių rankdarbių technikų. Raštuotas klaipėdiečių pirštines greitai bus galima demonstruoti net latviams, kurie šiuo menu Europoje, atrodo, sunkiai pralenkiami.

Istorikė dr. Arūnė Arbušauskaitė savo pasakojimu nukels visus į karo metus, kai Klaipėdos kraštas tapo hitlerinės Vokietijos dalimi, ir pasidalys žiniomis apie paskutinius Mėmelio gyventojus – kas jie buvo, kaip gyveno, ką veikė karo metais ir koks jų likimas?

Kaip Klaipėdą mato jaunoji karta? Kaip joje jaučiasi, kaip puoselėja paveldą, kaip žiūri į istoriją, kokioje Klaipėdoje norėtų gyventi? Klaipėdietis Aivaras Kurskis gilinasi į Klaipėdos miesto istoriją, ypač karo laikotarpį, kolekcionuoja senas nuotraukas, yra išvaikščiojęs miestą skersai išilgai, fotografuodamas, lygindamas senosios ir dabartinės Klaipėdos vaizdus. Bus įdomu pamatyti jo nuotraukų koliažus, atpažinti gatves ir kerteles „tada“ ir „dabar“.

Klaipėdos universiteto doktorantas archeologas Edvinas Ubis – labai lauktas šios seminaro dalyvis. Jis patenkins auditorijos smalsumą papasakodamas, ką archeologai rado Klaipėdos piliavietėje. Piliavietės tyrinėjimai  ‒ naujas puslapis Klaipėdos miesto istorijoje, papildantis žinias ne tik apie upės žiotyse viduramžiais pėdsakų palikusias baltų gentis, bet ir vėlyvesnių laikotarpių miesto istoriją, įvairių kultūrų sąveiką.

Seminarui vadovaus Klaipėdos universiteto Kalbotyros ir etnologijos katedros profesorė  dr. Dalia Kiseliūnaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių