Klaipėdoje su paroda svečiuosis „Meno parko“ galerija iš Kauno

  • Teksto dydis:

Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro (KKKC) Parodų rūmuose (Didžioji Vandens g. 2) penktadienį 18 val. bus pristatyta galerijos „Meno parkas“ (Kaunas) paroda „Ne muziejus...“, skirta galerijos „Meno parkas“ veiklos 20-mečiui.

Švenčia 20-metį

Prieš du dešimtmečius Kaune įkurta galerija, nuosekliai fokusuodama savo veiklą į Lietuvos ir užsienio šiuolaikinio meno sklaidą, šiandien gerai žinoma ne tik šalyje, bet ir už jos ribų. Galerijos „Meno parkas“ vykdomų projektų maršrutai nusidriekė ne tik pagrindiniuose Lietuvos miestuose – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Jonavoje, Telšiuose, Molėtuose, Palangoje, didžiojoje dalyje Europos – Berlyne, Venecijoje, Londone, Varšuvoje, Porte, Barselonoje, Taline, bet ir tokiuose tolimuose taškuose kaip Niujorkas, Čikaga, Singapūras.

„Meno parkas“ yra viena iš pirmų Lietuvos galerijų, inicijavusių glaudų užsienio šalių ambasadų ir Lietuvos kultūros centrų bendradarbiavimą. Galerijos projekto „Meno linija“ dėka šiuolaikinių Lietuvos menininkų kūryba buvo pristatyta Liono bienales lydinčiose parodose, 2017 m. Venecijos bienalės metu vykusiame projekte eksponuoti muziejuose Herne, Dortmunde, KUMU meno muziejuje Taline ir kitur. Svariu įvykiu pažymėti ir praėjusieji metai. Garsaus italų kolekcininko Luciano Benettono fondą, kuriame daugiau nei 90 šalių kolekcijos, papildė per 140 Lietuvos menininkų sukurtų mažo formato (10x12 cm) darbų.

„Meno parkas“ vienas iš pirmųjų Lietuvoje išskirtinį dėmesį sutelkė į jaunųjų menininkų kūrybą (projektas „Jaunieji. Žalia sąmonė“). Vienas svarbiausių „Meno parko“ projektų – šiuolaikinio meno festivalis „Kaunas mene“, kuriame pristatoma programa apima neribotą dalyvių geografiją, 2013–2015 m. ir 2016–2018 m. festivalis Kultūros ministerijos patvirtintas Lietuvoje rengiamų tęstinių tarptautinių renginių sąraše.

Sėkmingas dalyvavimas Italijos, Didžiosios Britanijos, Singapūro, Vokietijos, Šveicarijos, JAV, Vengrijos šiuolaikinio meno mugėse ne tik atvėrė kelius į daugelį naujų projektų, bet ir padėjo pelnyti didžiulį tarptautinį pripažinimą. Pavyzdžiui, didžiausias pasaulyje šiuolaikinio meno tinklalapis „Artsy“ 2015 m. paskelbė straipsnį apie aštuonias pasaulyje, ne pagrindiniuose meno centruose (Londonas, Niujorkas, Berlynas), veikiančias galerijas, tarp kurių – ir „Meno parkas“.

Galerijos veikloje kasmet svarią vietą užima Lietuvos dailininkų sąjungos (LDS) kūrybinės programos vykdymas. Jos metu galerijos parodinėse erdvėse rengiamos personalinės, jungtinės LDS narių parodos ir įgyvendinami projektai, LDS menininkų kūryba pristatoma užsienyje vykstančiuose galerijos partnerių projektuose, organizuojama leidybinė veikla (parodų, projektų katalogai, autorinės knygos, monografijos ir kt.).

Ne muziejus, bet...

Pritaikęs tarptautinę galerijų veiklos praktiką, „Meno parkas“ yra subūręs galerijos menininkus, kurių kūrybai, sklaidai skiriamas atskiras dėmesys. Šiandien tarp galerijos menininkų – tiek jauni, tiek jau savo kūrybine veikla išgarsėję menininkai – Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatai Robertas Antinis ir Jonas Gasiūnas, Aušra Andziulytė, Elena Balsiukaitė-Brazdžiūnienė, Milda Gailiūtė, Patricija Gilytė, Greta Grendaitė, Marija Griniuk, Židrija Janušaitė, Jūratė Jarulytė, Agnė Jonkutė, Česlovas Lukenskas, Eimutis Markūnas, Julija Pociūtė, Povilas Ramanauskas, Rosanda Sorakaitė, Kauno miesto savivaldybės kultūros ir meno premijos laureatė Vaida Tamoševičiūt, Eglė Ulčickaitė, Arūnas Vaitkūnas (1956–2005), Aušra Vaitkūnienė, Alfonsas Vilpišauskas (1945–2015), Tomas Vosylius. Todėl savaime suprantama, kad 20-mečiui rengiamos parodos „Ne muziejus...“ kolekcijoje – tik galerijos menininkų kūriniai.

„Kur kolekcininkai, muziejininkai atranda kūrinius, kurie dažniausiai papildo jų kolekcijas? Žvelgiant iš tarptautinės praktikos, dažniausiai kūriniai atrandami galerijose vieno ar kito projekto, parodos metu. Pavyzdžiui, tokiame renginyje kaip „Art Basel“ sutinkame gana ryškią muziejų ar privačių kolekcininkų agentų sangrūdą, kai jau pirmosiomis valandomis stengiamasi spėti praturtinti kolekcijas. Šiuo aspektu Lietuvoje situacija kitokia. Nors per nepriklausomybės metus daugelyje sričių šalis tapo šiuolaikiška, tačiau meno srityje šiuolaikinės pasaulinės tradicijos kelią skinasi labai sunkiai. Ir toliau didelė dalis kolekcininkų, muziejų, įsigydami kūrinius, visais būdais stengiasi apeiti galerijas, kuriose tie kūriniai atrandami... Galerija – ne muziejus, bet... Parodoje eksponuojami 22 galerijos menininkų kūriniai gali praturtinti ne vieną kolekciją. Tai kūriniai menininkų, kurių biografijose jau ne vienas reikšmingas projektas, galerijos iniciatyva ne vieno iš jų darbai saugomi užsienio muziejuose ar privačiose kolekcijose. Parodoje „Ne muziejus...“ – kūriniai menininkų, kurie turi ką pasakyti tiems, kam menas yra neatsiejama gyvenimo dalis“, – parodą pristatė galerijos „Meno parkas“ vadovas Arvydas Žalpys. Ši paroda yra galerijos „Meno parkas“ projekto „Meno parkas. Dvidešimt“ dalis.

Paroda Klaipėdoje paviešės iki vasario 18-osios.


Šiame straipsnyje: Meno parkasparoda

NAUJAUSI KOMENTARAI

?

? portretas
tai ponas Žalpys ismes is savo galerijos menininku priekabiautoją Gasiūna ar dangstys?

Hunis

Hunis portretas
Vel masonisku "menu" zmones gasdins?

Atsiprašau,

Atsiprašau,  portretas
bet ar toje nuotraukoje - menas?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių