Klaipėdos dramos teatre – „Parado“ premjera

Klaipėdos dramos teatre šį savaitgalį – premjera. Į sceną žengia teatro maestro, režisieriaus Povilo Gaidžio naujas spektaklis „Paradas“ pagal to paties pavadinimo rusų dramaturgo Aleksandro Galino pjesę.

Su žanro meistru

Pjesės autorius A.Galinas (gim. 1947), pradėjęs karjerą kaip aktorius, ėmėsi režisūros, kaip dramaturgas Rusijoje išgarsėjo devintojo dešimtmečio pradžioje (dauguma pjesių pastatytos Maskvos teatre „Sovremennik“). Jo pjesės dėl socialinių temų, komiškumo verčiamos į kitas kalbas ir statomos daugelyje pasaulio teatrų.

A.Galino komedijos „Paradas“ (2015) ėmėsi žanro meistras režisierius P.Gaidys, iš rusų kalbos ją išvertė dramaturgas Gintaras Grajauskas. Su režisieriumi ne pirmą sykį bendradarbiavo scenografas, šviesų ir kostiumų dailininkas Artūras Šimonis (gim. 1976), kompozitorius Martynas Bialobžeskis (gim. 1976) – ši komanda 2017 m. drauge kūrė ir spektaklį „Elzės žemė“ pagal J.Pulinovič pjesę. Videoprojekcijas paruošė klaipėdietis menininkas Donatas Ravaitis.

Kaip priimti kitokį

Santūriame, tik kelių pilkšvų ir baltų atspalvių scenovaizdyje susitinka spalvinga ir išvaizda, ir charakteriais Skvorcovų šeima: tėvas Nikolajus (akt. Mikalojus Urbonas) ir Larisa (akt. Sigutė Gaudušytė) atvyko iš Maskvos į Amsterdamą siaučiančio gėjų parado metu aplankyti sūnaus Viktoro (akt. Jonas Viršilas). Sūnus su draugu Dolores (akt. Simas Buziliauskas) pasirodo tėvams efektingais „paradiniais“ kostiumais ir grimu. Viešbučio kambaryje susiduria skirtingi pasauliai ir pasaulėjautos: tėvas, gimęs ir augęs šalyje, kur valdo „stipresnio“ įstatymas, kur žmogus privalo būti „kietas“ ir šiurkštus, kad išgyventų, ir jo sūnus bei jo bendraamžiai – naivus, godus įspūdžių ir imlus įtakoms, nepripažįstantis „stipresniojo“ dėsnio pasaulis.

Pasak režisieriaus, svarbiausias klausimas: kaip priimti kitokį žmogų, būti pakančiam kitokiai pasaulėjautai, kitokiam buvimui šiame suskilusiame pasaulyje? Tarp šių pasaulių vyksta komiška kova, kurią paryškina dailininko A.Šimonio sukurti kostiumai ir kompozitoriaus M.Bialobžeskio muzika. Ši kova kupina ir liūdesio – joje susiremia nueinantis ir sunkiai suvokiamas, daugialypis ir net daugialytis ateinantis pasaulis. Susikerta trapus apsimestinis vyriškumas ir gležnumas, jautrumas. Regis, trūksta paprasto žmogiškumo, noro suprasti ir priimti. Juk norėdami išgyventi turime priimti kitus ir kitokius, nieko nereikalaudami mainais, kaip teigia spektaklio kūrėjai.

Pažymėta ženklu 18+

„Baigęs naują pjesę ir norėdamas laikytis įstatymo, nusprendžiau parašyti kažką panašaus į įspėjimą, kad tai skirta žiūrovams, vyresniems nei 18-os: žymima ženklu 18+. Tokiu kreipimusi įrašau šį tarsi nuodėmingą ženklą tituliniame puslapyje, nors pjesėje nėra to gaižaus, dviprasmio ir pikantiško pažado, kurį slepia šis ženklas. Pjesė skaisti ir tyra. Joje nėra nei mano nuo vaikystės mėgstamų rusiškų keiksmažodžių (laisvos mano vaikystės Kursko Linksmojoje gatvėje, kur įpratau prie „materščinos“, iš gyvenimo neišbrauksi), nei karštų šėlstančių aistrų, nei slapto geidulių pamaloninimo. (...) Tiesa, yra kai kurios komiškos aplinkybės ir iš jų kylantys netikėtumai, absurdiška painiava, susiję su karnavaline gėjų parado, į kurį patenka mano veikėjai, atmosfera, o tokia visuma, žinoma, kreipia prie ženklo 18+“, – savo pjesę komentavo A.Galinas.

Premjera Klaipėdos dramos teatro Mažojoje salėje vyks vasario 9, 10, 21 ir kovo 1, 2 dienomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

klausimas

klausimas portretas
kaip dar abu homofobiniai dienraščiai nesprogsta iš įtūžio?

hj

hj portretas
Klaipėdoje visai nėra teatro kritikų, tai ko norėt iš eilinių žurnalistų...

Ops

Ops portretas
Puiku, Jonai... ;)
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių