Klaipėdos etnokultūros centre – giedojimų vakaras

  • Teksto dydis:

Spalio 24 d. 17.30 val. Klaipėdos etnokultūros centre (Daržų g. 10) vyks tradicinių giedojimų vakaras „Išėjusiems į tylą...“, kuriame bus giedamas rožančius.

Renginyje dalyvaus giedotojai iš Suvalkijos Asta Blažaitienė ir Linas Penkaitis. Vakarą ves kunigas doc. dr. Saulius Stumbra.

Šermenys, mirusiųjų minėjimai Lietuvos etnografiniuose regionuose labai skirtingi. Žemaitija garsėja Kalnų giesmėmis ir triūbomis, Dzūkija – raudomis, o štai Aukštaitija ir vidurio Lietuva gieda Švč. Jėzaus vardo rožančių ir Švč. Jėzaus Širdies litaniją. Rožinis tai – tradicinė, gili ir graži malda, nors šią maldą įmanoma sukalbėti per 15 min., tačiau tik sukalbėjimas nėra malda. Rožinio prasmė – kontempliacija, intencija.

Iš Vilkaviškio rajono atvyksiantys A.Blažaitienė ir L.Penkaitis – kaimynystėje drauge užaugę giedotojai. Astos ir Lino tėvai taip pat giedoriai, tačiau jie tradicines giesmes išmoko iš jaunesnės kartos giesmininkų, todėl žodžiai ir melodijos vingiai yra patobulinti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gal

gal portretas
palikim krikscioniskas giesmes baznyciai - ji dar gyva. Pakalbekime apie ikikrikscioniskas Veliniu apeigas. Nepalieka jausmas, kad kunigai primygtinai neigia musu teise i archaisku lietuviu tradiciju pazinima. Tad, kodel garbinama graiku, romenu antika - Dzeusas ir Jupiteris su visais kitais dievais - bet niekinami musu proteviu dievai. Kodel per Kaledas nebegirdime senoviniu kalediniu giesmiu - lyg uzdraustos butu. Skaudu.

Prijaučianti

Prijaučianti portretas
Gal giesmių vakaras?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių