Klaipėdos etnokultūros centre vyks knygos „Morijos gėlės“ pristatymas

  • Teksto dydis:

Į lietuvių kalbą išversta Nikolajaus Rericho poezijos knyga „Morijos gėlės“ gali tapti atradimu net gerai žinantiems jį kaip XX a. dailininką – Himalajų maestro, mąstytoją, keliautoją, publicistą, visuomenės veikėją, garsaus Rericho Taikos Pakto iniciatorių.

Prieš šimtą metų parašytuose eilėraščiuose rasime nužymėtas esmines autoriaus dvasinio gyvenimo gaires ir kūrybos kredo. Pagrindinis N.Rericho lyrikos leitmotyvas – dvasinis ieškojimas, dialogas su Mokytoju ir su pačiu savimi. Jaučiamas ir gyvas sąskambis su Rabindranato Tagorės poezijos rinkiniu „Gitandžali“ (Aukojimo giesmės). 1915 metais rusų kalba išleistas „Gitandžali“ N.Rerichui paliko labai stiprų įspūdį. Beje, knygos “Morijos gėlės” pirmojo leidimo pratarmėje buvo paminėta: „Rabindranatas Tagorė įžvelgė Rericho kūryboje ypatingą dvasinę giminystę su Indija“. N.Rericho poezijoje Rytų filosofijos įtaka paliečia ne tik minties sferą, bet ir praktiką – būtinas teisingas veikimas, kad galėtume pažinti tikrovę ir keisti savo gyvenimą.

Nikolajaus Rericho poezijos knygą „Morijos gėlės“ sudaro trys eilėraščių siuitos: „Šventieji ženklai“, „Palaimintajam“, „Berniukui“ ir poema „Gaudytojui, žengiančiam į mišką“. Šios dalys – tarsi dvasinio kelio etapai, būdingi kiekvienam, pasiryžusiam juo žengti. Eilėraščiai parašyti baltomis eilėmis. Savitas ritmas, talpios pauzės padeda aprėpti drąsiais potėpiais tapomus siužetus, subtiliais rašmenimis išreikštus patyrimus ir jausmus bei tvirtu ir paprastu žodžiu ištartą dvasinį apsisprendimą. Eilėraščių pasakojimas neasmeniškas, netgi anonimiškas, apibendrintas iki simbolio, tačiau toks universalus, kad gali sutapti su kiekvieno skaitančiojo išgyvenimais.

„Lapai auga kasdien, gėlės pražįsta atėjus laikui“ – byloja Rytų išmintis. Pirmasis lietuviškasis N.Rericho poezijos knygos „Morijos gėlės“ leidimas dedikuotas Rericho Taikos pakto ir Lietuvos N.Rericho draugijos 80-mečiui ir skirtas visiems jauniems dvasia ir ieškantiems tiesos.

Gegužės 6 d. 18 val. Klaipėdos etnokultūros centre vyks N.Rericho poezijos knygos „Morijos gėlės“ pristatymas. Dalyvauja vertėja, poetė Vilija Žalienė, aktorius Česlovas Judeikis, dainininkė Agnė Dragūnaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių