Klaipėdos etnokultūros centrui – premija

  • Teksto dydis:

Šį penktadienį Vilniuje Lietuvos Respublikos kultūros ministras įteiks premiją Klaipėdos etnokultūros centrui už geriausiai parengtus ir vykdytus vaikų ir jaunimo kultūrinės edukacijos projektus.

Etnokultūros centro kolektyvas nuoširdžiai džiaugiasi, jog nuo 1991 metų kūrybiškai pradėta edukacinė veikla sukviečia vis didesnį ratą skirtingo amžiaus vaikų ir jaunimo. Projektas „Metų ratas“ įsuka vis daugiau moksleivių, kuriems stengiamasi kuo atraktyviau atskleisti mūsų kalendorinių švenčių išskirtinumą ir žavesį.

Ypatingai siekiama sudominti Klaipėdos krašto išlikusiomis tradicijomis ir papročiais. Etninės kultūros programa „Etnožaidynės“ kviečia vis naujas vaikų kartas atrasti tradicinius liaudies žaidimus.

Jaunimui skirto projekto „Etnoreidas“ veiklos sukuria patrauklią etninės kultūros aplinką savęs ieškančiam ar norinčiam save išreikšti jaunam žmogui. Apie 2000 jaunų klaipėdiečių kasmet įsijungia į įvairias etnines veiklas: pradėję tradicinių šokių mokymusi „Vožiniuose“ vėliau atranda ir folklorinių pasidainavimų vakarus, tradicinių instrumentų pažinimo, etnomuzikavimo užsiėmimus, taip pat susidomi tradiciniais amatais, paprotine daile. Iš nedidelių kūrybinių dirbtuvių išauga ir didesni, jaunimą sujungiantys renginiai, kuriuose skatinama tiek susipažinti su etnine kultūra, tiek atrasti ir kurti naujas jos formas.

Formų paieška ir įvairove garsėja visų norinčių nebesutalpinanti vaikų ir jaunimo etninės kultūros stovykla „Vėlungis“, kurios ištakos siekia 1992 m. Jaunieji miesto bei regiono folkloro kolektyvų dalyviai muzikuoja šiuolaikinėmis girnomis, sodina „vėjų rožę“, aktyviai dalyvauja orientacinėse varžytuvėse „Pajūriais tarmes rinkau“, pamirštų lietuvininkų žodžių slėpynėse, susipažįsta su senosiomis pajūrio gyvenvietėmis. Talentingiausi regiono amatininkai moko stovyklautojus tradicinių amatų paslapčių.

Bet viskas, juk prasideda nuo lopšinės, kurią išmoko kūdikėlio besilaukianti ar jį jau čiūčiuojanti mama atėjusi į „Tradicija šeimai“ užsiėmimus. O juk prieš dvidešimt metų ją su klase etnokultūros centro kultūros bitės kvietė pažinti Klaipėdos miestužį, mokė austi juostą, rišti šiaudinį žaisliuką eglutei.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių