Klaipėdos koncertų salėje – choras „Vilnius“

  • Teksto dydis:

Choro pavadinimas sutampa su Lietuvos sostine ir labai įpareigoja. Tai profesionalus choras „Vilnius“, garsėjantis įvairiapusiu repertuaru, menišku atlikimu ir edukacine veikla.

Jo repertuare vietos yra tiek klasikinei ir lietuvių kompozitorių kūrybai, tiek populiariajai muzikai. Pagrindinis kolektyvo išskirtinumas – gebėjimas perteikti muziką skirtingoms klausytojų auditorijoms, kūrybiškumo ir profesionalumo sintezė. Dainuojantis rimtą repertuarą kolektyvas ruošia programas ir mažiesiems klausytojams, tai darydamas be galo nuoširdžiai ir jautriai.

Šiais jubiliejiniais metais choras „Vilnius“ išreiškia gilius jausmus savo tėvynei prasminga ir vienijančia programa „Kūrėjo žvilgsniai į Lietuvą“, kurią  gegužės 10 d., ketvirtadienį, 18.30 val. atliks Klaipėdos koncertų salėje. Programa ypatinga tuo, kad susideda iš ryškiausių įvairioms religijoms atstovaujančių sakralinės muzikos opusų bei specialiai sukurtų lietuvių kompozitorių Zitos Bružaitės, Mykolo Natalevičiaus, Algirdo Martinaičio ir Donato Zakaro kūrinių. Dar skambės anksčiau sukurti Vaclovo Augustino, Anatolijaus Šenderovo, Alfredo Schnittke‘s, Radiono  Ščedrino ir kitų autorių opusai. Beje, garsus rusų kompozitorius R. Ščedrinas turi ir Lietuvos pilietybę.

Kiekvienos konfesijos muzikinį koloritą atliepiantys kūriniai sujungs skirtingas labiausiai Lietuvoje paplitusias religijas, skleisdami pagrindinę idėją – muzika gali suvienyti skirtingų tautų ir tikėjimų žmones.

Chorinės muzikos programą įkvepiančiomis improvizacijomis paįvairins lietuvių ir pasaulio tautų muzikos atlikėjas Saulius Petreikis. Šis kūrybingas atlikėjas, inovatyvios ir kartu autentiškos lietuviškos muzikos kūrėjas plačiai gilinasi ir į pasaulio tautų muziką. Jis turi gausią pasaulio muzikos instrumentų kolekciją ir jais groja. Atlikėjo muzikavimas apjungia lengvabūdišką žaismingumą ir gilų nuoširdumą, spontanišką raišką ir polinkį į įvairių stilių sintezę. Saulius nuolat ieško naujų skambesių, eksperimentuoja ir improvizuoja, tad jo pasirodymai visada kupini netikėtumų.

Solo partiją koncerte taip pat atliks Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro solistas Rafailas Karpis. Jis jau yra parengęs per 20 vaidmenų operų spektakliuose, pelnęs keletą apdovanojimų. Rafailas taip pat dainuoja Vilnius City Opera pastatymuose, dalyvauja įvairiuose projektuose.

Programą diriguos maestro Artūras Dambrauskas, sugebantis savo aktyvia ir plačia veikla aprėpti net tris Lietuvos miestus. Choro „Vilnius“ vyriausiasis dirigentas taip pat yra Vytauto Didžiojo universiteto Muzikos akademijos Muzikos teorijos ir pedagogikos katedros vedėjas. Žymus šalies chorvedys dar vadovauja Klaipėdos kultūros centro Žvejų rūmų mišriam chorui „Cantare“. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių