Klaipėdos koncertų salėje – mistiškas G. Januševičiaus rečitalis

  • Teksto dydis:

Intriguojantys fortepijono rečitaliai su įtraukiančiomis istorijomis ir teatrališkais elementais – pianisto Gintaro Januševičiaus stichija. Klausytojai kiekvieną kartą tikisi kažko ypatingo, ir šis koncertas nebus išimtis. „Venecijos pirklio istorijos“ – taip pavadinta naujausia pianisto programa, šį penktadienį skambėsianti Klaipėdos koncertų salės pirmojo aukšto fojė.

Su užsidegimu

G. Januševičius nieko nedaro „puse kojos“. Kūrybiškos koncertų programos, atlikimo menas, meistriškumo kursai, radijo laidų vedimas, vadovavimas „Klaipėda Piano Masters“ akademijai, atsakingas darbas konkursų komisijose ir kita veikla – viskas vyksta su užsidegimu ir pasiekiama geriausia kokybė.

Vokietijoje gyvenantis ir visame pasaulyje koncertuojantis pianistas savo koncertuose muziką jungia su pasakojamuoju žanru ir teatriniais elementais, leidžiančiais klausytojams dar geriau suprasti skambančius opusus. Gerai pažįstamiems klasikos šedevrams jis dažnai suteikia naujus netikėtus kontekstus. Daugelio konkursų laureatas, tarptautinio M. K. Čiurlionio konkurso prizininkas G. Januševičius savo programas pristatė Niujorke, Rio de Žaneire, Šenženyje, taip pat daugelyje Europos sostinių. Jis skambino su daugiau nei 30 orkestrų ir su dar daugiau kolegų kartu atliko kamerinę muziką. Pianistas yra žinomas dėl itin plataus repertuaro, aprėpiančio net penkių šimtmečių muzikos istoriją.

Fortepijoninė misterija

Šį kartą G. Januševičius uostamiesčio publikai pristatys paties sukurtą žanrą – fortepijoninę misteriją, kurią pavadino „Venecijos pirklio istorijomis“. Rudeninė, mistika alsuojanti programa sukurta remiantis Venecijos legendomis ir vaizdais. Jos įkvepėjai – bažnyčių varpų polifonija, Murano stiklo mozaikos, šilko kvapas, gondolierių dainos ir legendinės asmenybės – grafas Kazanova, dailininkas Tiziano Vecelli, kompozitorius Antonio Vivaldi ir daugelis kitų.

Kiek laiko užtrunka sukurti tokio koncerto programą? „Siekiant tobulumo, laikas neegzistuoja“, – šypsojosi G. Januševičius, pirmuosius „Venecijos pirklio istorijų“ štrichus sudėjęs dar 2018 m. Be muzikos kūrinių, klausytojai išgirs jo trejus metus rinktas ir paties pianisto pasakojamas miesto legendas.

„Venecijos pirklio istorijose“ skambės 15 kompozicijų: nuo XVII a. iki šių dienų autorių. Kartu su A. Vivaldi, B. Marcello, B. Galuppi, C. Monteverdi, G. Frescobaldi, J. S. Bacho, J. P. Rameau, F. Chopino, C. Debussy, E. Wolf-Ferrari, Ch. Koechlino, L. Rozyckio opusais ir paties G. Januševičiaus aranžuotėmis skambės ir specialiai šiai programai sukurtas lietuvių kompozitorės Nailios Galiamovos kūrinys „Vitražų fantazija“. N. Galiamova yra pianisto mama, kartu su trimitininku Algirdu Januševičiumi užauginusi du talentingus vaikus muzikus.

Laiko paslaptyje

Įdomu, kad G. Januševičius tikslią koncerto programą laiko paslaptyje iki paskutinės dienos. „Noriu, kad klausytojai neturėtų kūrinių favoritų, o į programą žiūrėtų kaip į vientisą fantaziją. Kūrinius savo programoms parenku taip, kaip režisieriai savo filmams renkasi aktorius – kiekvienam kūriniui kontekste tenka tam tikras vaidmuo ir dažnai jis – kiek kitoks, nei įprasta klausytojams“, – teigė pianistas.

G. Januševičius kviečia į fortepijoninę misteriją ir tikisi, kad „publika koncerte atsipalaiduos ir mėgausis garsų, istorijų ir net kvapų visuma, bandydama spėlioti muzikoje paslėptus simbolius. Taip visi vienam vakarui persikelsime į Veneciją – tiek visų pažįstamą, tiek niekieno neatrastą“.

Koncerto pradžia – 18.30 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių