Klaipėdos koncertų salėje muzikuos „Duettissimo“

  • Teksto dydis:

Klaipėdos koncertų salės pirmo aukšto fojė vasario 3 d. 18 val. skambės „svajonių duo“: taip Nyderlandų laikraštis „Noordhollands Dagblad“ apibūdino smuikininkės Dalios Dėdinskaitės ir violončelininko Glebo Pyšniako dueto koncertą Harleme.

Dalia ir Glebas kartu koncertuoja nuo 2009 m. Talentingi atlikėjai yra baigę Lietuvos muzikos ir teatro akademiją, šiuo metu studijas tęsia Vienos muzikos ir vaizduojamųjų menų universitete Austrijoje. G.Pyšniakas taip pat mokosi ir Vienos konservatorijoje.

Aukščiausių įvertinimų sulaukiantys muzikantai yra daugelio tarptautinių konkursų laureatai, koncertuojantys žymiose užsienio šalių koncertų salėse, dažnai lankosi ir Lietuvoje. Praėjusiais metais Vilniuje jie surengė jauniems talentams skirtą meistriškumo kursų forumą „Ars Lituanica“. Atlikėjai dalyvauja ir Lietuvos Respublikos ambasados Austrijoje organizuojamuose renginiuose.

Festivalio ir meistriškumo kursų „ISA Praha–Viena–Budapeštas“ metu D.Dėdinskaitė ir G.Pyšniakas buvo apdovanoti „Kodály Award“ už išskirtinį Zoltáno Kodály Duo op. 7 smuikui ir violončelei atlikimą. Kompozitorius Vytautas Barkauskas taip pat liko neabejingas šiam ansambliui ir specialiai koncertui įžymiojoje Vienos „Musikverein“ salėje sukūrė kūrinį „Duettissimo“, kuris ir inspiravo dueto pavadinimą.

D.Dėdinskaitė grojo daugelyje Europos valstybių, JAV bei Naujojoje Zelandijoje, kaip solistė pasirodė su Lietuvos valstybiniu ir Lietuvos nacionaliniu simfoniniais orkestrais, „Dresdner Kappelsolisten“ orkestru bei Drezdeno Carlo Maria von Weberio aukštosios muzikos mokyklos simfoniniu orkestru, bendradarbiavo su iškiliais dirigentais. Smuikininkė yra ir entuziastinga kamerinės muzikos atlikėja.

G.Pyšniakas yra vienas ryškiausių savo kartos violončelininkų, muzikuoja kaip solistas ir kamerinių ansamblių dalyvis, nuolat dalyvauja profesinio meistriškumo kursuose. Jis griežė su Maskvos konservatorijos simfoniniu orkestru, Lietuvos nacionaliniu ir valstybiniu simfoniniais orkestrais, Lietuvos kameriniu orkestru bei kitais kolektyvais.

Koncerto programoje skambės Z.Kodály ir Maurice’o Ravelio kūriniai smuikui ir violončelei, bei jau minėta V.Barkausko kompozicija „Duettissimo“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių