Klaipėdos koncertų salėje skambės geniali giesmė meilei „Turangalila“

  • Teksto dydis:

Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras (LVSO), vadovaujamas ir diriguojamas Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato Gintaro Rinkevičiaus, vėl atvyks į Klaipėdą: sausio 31-ąją Klaipėdos koncertų salėje susirinkusius melomanus jis pradžiugins ypatinga muzika – prancūzų kompozitoriaus Olivier Messiaeno (1908–1992) simfonija „Turangalila“.

Šiame įspūdingame dešimties dalių ir daugiau nei valandą trunkančiame kūrinyje O.Messiaenas kūrė religiją iš meilės. Čia tarpusavyje dera romantinis ir egzotinis pradai. Fatališka meilė, kuriai neįmanoma atsispirti, kūrinyje neatsiejama nuo mirties – tai tarsi kūno ir proto ribų peržengimas, susiliejimas su begaline kosmine erdve. Pavadinime supinti du sanskrito kalbos žodžiai: Turanga – tai bėgantis laikas, judesys ir ritmas; Lila – tai meilė, žaismas: dieviškosios kūrybos, gyvenimo ir mirties žaismas. Turangalila – tai himnas meilei ir džiaugsmui, judesiui ir ritmui, laikui, gyvenimui ir mirčiai. Kūrinys parašytas 1948 m.

Spalvingas, dekoratyvus skambesys, egzotiški tembrai (Marteno bangos, retai sutinkami mušamieji instrumentai, kuriais gros net aštuoni atlikėjai), gausybė sonoristinių skambesių apibūdina O.Messiaeno orkestruotės stilių. Šis vienas populiariausių ir sudėtingiausių garsaus kompozitoriaus kūrinių – tikras iššūkis LVSO, kurio meno vadovas pasirinko juo paminėti kolektyvo 29-ąjį gimtadienį.

LVSO kūrybinė veikla prasidėjo 1988-aisiais, Sąjūdžio metais, ir klostėsi lygiagrečiai su atkurtos Lietuvos nepriklausomybės istorija. Maestro G.Rinkevičius ir jo orkestras tapo vienu iš jaunos valstybės atsinaujinimo simbolių. Orkestro parengtos programos buvo lyg repertuarinis sprogimas sostinės muzikiniame gyvenime. Ambicingasis dirigentas ėmėsi Lietuvos publikai pristatyti monumentalius simfoninius kūrinius, operas, oratorijas. Taip buvo pasiektas pripažinimas, pelnytos didelės publikos simpatijos. Susiklosčiusią LVSO repertuaro formavimo tradiciją tęsia ir būsimas O.Messiaeno „Turangalilos“ atlikimas.

Šio įspūdingo opuso solinę fortepijono partiją gros fortepijono virtuozas Alexanderis Paley. Paryžiuje ir Niujorke gyvenantis menininkas ne kartą yra prisipažinęs, kad Lietuva jo gyvenime tapo viena brangiausių šalių. Žymus pianistas yra ilgametis G.Rinkevičiaus ir LVSO kūrybinis partneris. Kartu jie dažnai pasirodo ir Klaipėdos koncertų salės scenoje. Savo repertuare turintis daugiau nei 50 koncertų fortepijonui ir orkestrui A.Paley pasižymi išskirtine charizma, fenomenalia muzikine atmintimi, temperamentu ir muzikalumu.

Prancūzų pianistas Bruno Perrault atliks solinę O.Messiaeno kūrinio partiją unikaliu muzikos instrumentu – Marteno bangomis. Egzotiškas ir labai retai koncertuose skambantis elektroninis instrumentas šiam projektui bus specialiai atgabentas iš Prancūzijos.

O.Messiaeno „Turangalila“ – ištroškusiems išskirtinių muzikinių įspūdžių. Geniali giesmė meilei ir džiaugsmui, gyvenimui ir mirčiai pakylės kiekvieno mintis. Koncerto pradžia – 18.30 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių