Klaipėdos koncertų salėje – „Su muzika – per Europą“

  • Teksto dydis:

Koncertas "Su muzika – per Europą", kuris vyks spalio 23 d., antradienį, 18.30 val., pristatys retokai Klaipėdos koncertų salėje skambančius muzikos instrumentus – mandoliną ir klavesiną. Stilistiškai plačią XVIII–XXI a. muzikos programą klausytojams pateiks klavesinininkė Nijolė Dorotėja Beniušytė ir italų mandolinininkas Francesco Mammola.

N.D.Beniušytė – tarptautinio muzikos festivalio "Le strade d’Europa". Lietuva–Italija" organizatorė. Ji yra baigusi Lietuvos muzikos ir teatro akademiją, taip pat studijavo Prahos HAMU akademijoje.

N.D.Beniušytė laimėjo Italijos vyriausybės stipendiją studijoms Romos Santa Cecilia ir Akvilos Alfredo Casella konservatorijose. 2017 m. aukščiausiais įvertinimais baigė klavesino ir istorinių klavišinių instrumentų specialybės magistro studijas.

Atlikėja aktyviai dalyvauja įvairiuose tarptautiniuose renginiuose, konkursuose, festivaliuose, nuolat tobulinasi senosios muzikos meistriškumo kursuose.

Lietuvos pirmininkavimo ES tarybai proga ji koncertavo Lietuvos ambasados prie Šventojo Sosto ir Maltos ordino renginyje, pasirodė Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dienos progai surengtame koncerte Romos koncertų salėje "La Sala dell‘Immacolata".

Taip pat koncertavo Romos Venecijos muziejaus rūmuose, Vilniaus valdovų rūmuose.

Kaip solistė debiutavo su LNF kamerinės muzikos ansambliu "Musica Humana", Romos Santa Cecilia konservatorijos orkestru, Akvilos Alfredo Casella barokinės muzikos orkestru, dalyvavo festivalyje "Sugrįžimai", Šiaurės Lietuvos muzikos festivalyje Biržuose ir kitur.

F.Mammola, pelnęs muzikos kritikų ir publikos pripažinimą, dar vaikystėje buvo vadinamas enfant prodige – vunderkindu.

Šiemet jis aukščiausiais įvertinimais ir garbės laipsniu baigė Akvilos miesto "Alfredo Casella" konservatorijos magistro studijas.

F.Mammola yra daugelio tarptautinių ir respublikinių konkursų bei "Claudio Abbado" meno premijos laureatas, tarptautinės kultūros akademijos "S.Giovanni Crisostomo" ir Italijos Respublikos senato apdovanotas bronzos medaliu už aktyvią meninę veiklą, yra įtrauktas į pasaulinį mandolininkų virtuozų sąrašą.

Solinės karjeros metu atlikėjas dalyvavo šimtuose koncertų pagrindinėse Italijos koncertų ir teatrų salėse, Anglijoje, Belgijoje, Vokietijoje, Lietuvoje ir Vatikane. F.Mammola yra tarptautinio festivalio "Night of the Chimera" meno vadovas.

"Publika buvo pakerėta idealiai tolygaus visų instrumentų skambesio"; "Čiurlionio kvartetas – tai bent! Susigrojimas nepriekaištingas, o interpretacijos – nuoširdžios ir nepaprastai tikslios", – taip užsienio spaudoje apibūdinamas Lietuvos nacionalinės filharmonijos kolektyvas Čiurlionio kvartetas.

Jam buvo suteiktas aukščiausias apdovanojimas – Lietuvos nacionalinė kultūros ir meno premija. Ansamblis yra koncertavęs visoje Europoje, taip pat Kanadoje, JAE, JAV, Meksikoje, Japonijoje bei Kinijoje,

Čiurlionio kvartete griežia Jonas Tankevičius (I smuikas), Darius Dikšaitis (II smuikas), Gediminas Dačinskas (altas) ir šiemet prie kolegų prisijungęs, uostamiesčio publikai puikiai pažįstamas violončelininkas Glebas Pyšniakas, buvęs Klaipėdos kamerinio orkestro violončelių grupės koncertmeisteris, įdomiausių meninių sumanymų iniciatorius.

Italų baroko ir klasicizmo atstovų kūriniai programoje "Su muzika – per Europą" derės su šiuolaikiniais opusais.

Naujausiai kūrybai atstovaus jauno turkų kompozitoriaus Ilkay Bora Ödero kūriniai.

Kitas ryškus programos akcentas – pernai Klaipėdos violončelės festivalyje koncertavusio įžymaus dabarties italų kompozitoriaus ir violončelininko Giovanni Sollimos kūrinys "Sonnets et Rondeaux" styginių kvartetui.

G.Sollima kuria minimalistinę muziką, ieško originalios raiškos galimybių, o jo kompozicijų mielai klausosi tiek klasikinės muzikos, tiek džiazo, roko ar net metalo gerbėjai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių