Klaipėdos krašto auksakaliai ir klaipėdiečiai sukurs papuošalą Klaipėdai

  • Teksto dydis:

Lapkričio 30-gruodžio 15 dienomis Klaipėdos krašto auksakalių cechas kviečia klaipėdiečius ir miesto svečius į tikrą auksakalystės šventę – į dviejų savaičių trukmės renginių ciklą „Juvelyrika – gyvai“.

Lapkričio 30-gruodžio 15 dienomis Klaipėdos krašto auksakalių cechas kviečia klaipėdiečius ir miesto svečius į tikrą auksakalystės šventę – į dviejų savaičių trukmės renginių ciklą „Juvelyrika – gyvai“.

Šventės metu startuos ir vyks cecho tradicinė kalėdinė juvelyrikos paroda, bus pristatyta fotografijų paroda, du šeštadienius iš eilės vyks edukaciniai auksakalystės užsiėmimai. Bet įdomiausia renginio dalis – tai bendra auksakalių ir klaipėdiečių kūryba, gaminant papuošalą „Palinkėjimai Klaipėdai“. Papuošalas bus pristatytas parodos uždarymo metu. Renginys vyks Taikos pr. 61. 

„Toks renginys vyksta pirmąkart, – pasakojo Klaipėdos krašto auksakalių cecho pirmininkas Viktoras Sitalo. - Šios šventės tikslas – pakviesti miestelėnus tapti gyvo amato dalimi. Planuojame surengti smagų parodos atidarymą, kurio metu bendrausime su lankytojais, kalbinsime, kviesime išmeginti savo jėgas auksakalystės amate ir, be abejo, skatinsime pačius aktyviausius smagiais prizais. Visi kartu kursime papuošalą. Tai reiškia, kad visi norintys prisidės savo palinkėjimu Klaipėdai – žodžiu, piešinuku ar sugalvota detale. Visą tai mes paminėsime papuošalo aprašyme – visi sudalyvavę ne tik bus apdovanoti mūsų padėkomis bei pristatyti Klaipėdos visuomenei parodos uždarymo metu, bet jų vardai bus išsaugoti kaip papuošalo kūrėjų. Argi tai ne smagu – juk būtent tokie projektai suburia mus kaip bendruomenę, leidžia kiekvienam miestelėnui aktyviai pareikšti meilę savo gimtajam miestui, puoselėti jo tradicijas – senas ir naujas.“

Planuojama, kad parodos atidarymo metu klaipėdiečiai kartu su renginio vėdėju ir cecho auksakaliais sukurs būsimojo kaklo papuošalo „Palinkėjimai Klaipėdai“ formą ir išvaizdą, „išversdami“ žodinius arba simbolinius klaipėdiečių palinkėjimus gimtajam miestui į juvelyrikos kalbą. Visi dalyviai bus registruojami, kviečiami dalyvauti papuošalo pristatyme parodos uždarymo metu ir, be abejo, apdovanojami auksakalių paruoštais prizais.

Du šeštadienius parodos lankytojai galės gyvai stebėti, kaip gimsta papuošalas. Ten pat įrengtoje tikroje darbo vietoje auksakaliai ne tik patys gamins papuošalą, bet ir leis norintiems lankytojams prisidėti prie gamybos. Papildomai, tais pačiais šeštadieniais vyks edukaciniai užsiėmimai. Kiekvieną šeštadienį vis kitoks.

Lapkričio 30 d., iškart po atidarymo, vyks medžiagos, skirtos papuošalui, paruošimas. Lankytojai, kartu su auksakaliais Robertu Krapavicku, Danieliumi Šimkumi ir Rimantu Limba valcuos, trauks, pjaus, plaks metalą, skirtą būsimajam papuošalui.

Gruodžio 7 d. – emaliuos kartu su emalės meistrais – Neringa Poškute, Aušra Mačiulaitiene ir Adomu Miluku.   

Tuo pačiu metu, nuo lapkričio 30 iki gruodžio 15 d. vyks tradicinė Klaipėdos krašto auksakalių cecho kalėdinė juvelyrinių dirbinių paroda. Kaip ir visada, auksakaliai stengsis nustebinti autorinės, rankomis pagamintos juvelyrikos įvairumu ir originalumu.

Papildomai, vienas iš cecho narių – šilutiškis Robertas Krapavickas - surengs fotoparodą, kuri bus tiesiogiai susijusi su renginio tema – „Klaipėdos krašto auksakaliai savo dirbtuvėse“. Pasak autoriaus, jis pasistengė atskleisti auksakalių kasdienybę – tarp įrankių ir įrengimų – ieškodamas ir atrsadamas šioje nemažai žinių ir kūrybingumo reikalaujančioje profesijoje savitą amato poeziją.

„Pavadinome šį renginį „Juvelyrika – gyvai“, kadangi norėjome parodyti papuošalų, kuriuos lankytojai matys parodos metu, kūrėjus - dalijasi mintimis cecho pirmininkas, - Lankytojai galės stebėti gyvai, kaip gimsta papuošalas, kurį jie patys sugalvojo. Norime atskleisti auksakalystę kaip gyvą amatą, kuris niekada neapsieis be kruopštaus rankų darbo ir dvasios polėkio. Labai kviečiame apsilankyti parodoje ir dalyvauti edukaciniuose užsiėmimuose, kurie vyks lapkričio 30 ir gruodžio 7 dienomis.“

Juvelyrikos šventės programa:

Lapkričio 30 d. (šeštadienis)  14.00-15.30 val. – Parodos ‚Juvelyrika – gyvai“ atidarymas (pristatymai, viktorina, prizai).    

Nuo 15.30 val. – edukacinis užsiėmimas „Sidabro transformacijos“.

Nuo 14.00 val. – R.Krapavicko fotoparoda „Klaipėdos krašto auksakaliai savo dirbtuvėse“.

Gruodžio 7 d. (šeštadienis) Nuo 13.00 val. – Edukacinis užsiėmimas „Emaliavimas“.

Gruodžio 14 d. (šeštadienis) 14.00 val. – Papuošalo „Palinkėjimai Klaipėdai“ pristatymas.
Parodos „Juvelyrika – gyvai“ uždarymas, lankytojų apdovanojimai, loterija.   
 



NAUJAUSI KOMENTARAI

žemaičiuot pradėjot?

žemaičiuot pradėjot? portretas
Klaipėdos krašto auksakaliai ir "klaipėdiečia" sukurs papuošalą Klaipėdai
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių