Klaipėdos meno kieme koncertuos ukrainiečių „Torban“

  • Teksto dydis:

Klaipėdos etnokultūros centras gegužės 25 d. 20 val. kviečia į Klaipėdos senamiestį. Tą ketvirtadienio vakarą Meno kieme garsiai skambės folkloro grupės „Torban“ (Ukraina) originaliai ir su kūrybišku polėkiu atliekama muzika bei dainos. Po nemokamo koncerto publika bus kviečiama įsisukti į tradicinių šokių „Vožinį“.

Ukrainiečių „Torban” – penki jaunatviški, entuziastingi atlikėjai, mėgstantys eksperimentuoti ir kūrybiškai ieškoti naujų tradicinės muzikos skambesių. Muzikantus įkvepia Europos šalių autentiška muzika, kurią „Torban“ drąsiai mėgina sujungti su ukrainiečių tradicinėmis dainomis. Koncerte skambės ukrainiečių ir balkanų šalių dainos, susilies skirtingų muzikos instrumentų (concertinos, rylos, hutsuliško ir airiško būgnų, tamburino, lumzdelio, dambrelio, darbuko) skambesiai bei netikėtos muzikinės improvizacijos.

Torban – tai ukrainiečių styginis instrumentas, panašus į liutnę, toje šalyje turintis išskirtinę istoriją. XVII a. pr.–XX a. pr. torban insrumentas buvo populiarus ir juo muzikuota Ukrainoje, Lenkijoje, Rusijoje. Nepalankios istorinės aplinkybės lėmė, kad šis instrumentas ir autentiška muzikavimo tradicija išnyko. Ukrainos muziejuose galima išvyksti tik tris originalius instrumento pavyzdžius. Dėl šio instrumento išskirtinumo grupė ir tapo „Torban”.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių