Klaipėdos metų knyga: varžosi dėl laurų

  • Teksto dydis:

Kitą savaitę baigsis Klaipėdos miesto savivaldybės I.Kanto viešosios bibliotekos organizuojamas 13-asis Klaipėdos metų knygos konkursas, subūręs net 19 leidėjų, kurie jam pateikė 27 pernai išleistas klaipėdiečių autorių ir uostamiesčio leidyklų knygas. Pristatome likusias aštuonias konkurso knygas.

Fotografijų albumai

Lietuvos fotomenininkų sąjungos Klaipėdos skyrius metų knygos rinkimuose dalyvauja su Violetos Bubelytės retrospektyvine fotografijų knyga, sudaryta Eglės Deltuvaitės ir Dariaus Vaičekausko.

Nuo 1981 iki 2003 m. autoaktus kūrusi fotografė V.Bubelytė Lietuvos meno istorijoje įsitvirtino kaip unikali ir daugelį tabu sulaužiusi menininkė, 2015 m., po 12 metų pertraukos vėl pradėjusi fotografuoti save. Netradiciniame leidinyje atskleidžiamas V.Bubelytės archyvas ir pristatomi nauji darbai analitinių Virginijaus Kinčinaičio, Agnės Narušytės, Tomo Vaisetos, Artūro Tereškino bei Kęstučio Šapokos straipsnių kontekste. Dar daugiau – riboto tiražo leidinyje galima rasti ir autorės pasirašytą originalų darbą.

Kūrėjų sąjunga intriguoja Beno Šarkos ir Remigijaus Treigio fotografijų albumu „Vidurnakt ir giliau“ (tekstas – Aistės Paulinos Virbickaitės).

Albumo dėžutėje – 124 nuotraukos – tik nedidelė dalis fotografijų, surinktų iš internetinės erdvės. Joje bendraudami vaizdais kiekvieną dieną vidurdienį ir vidurnaktį kūrėjai praleido daugiau nei vienerius metus. Nesibaigiantis pokalbis be žodžių (tik vaizdais) internetinėje erdvėje įtraukė ir atsitiktinius lankytojus. Vieni buvo liudininkai ir klausėsi, kiti – priešingai, atsiųsdavo savo vaizdus, keisdami ir papildydami kūrėjų diskusijas. Išnykusi riba tarp gyvenimo ir kūrybos daugelį pokalbių paklaidino laike. B.Šarka ir R.Treigys dabar siūlo sustabdyti dar vieną valandą tarp kasdienybės pašnekesių. Tai niekam nežinomos ir nematomos kasdienybės istorijos. Tai pasaulis, kuriame daug kas vyksta kitaip, nors iš pirmo žvilgsnio tarp mūsų kasdienybės ritualų lyg ir nėra nieko naujo.

Novelių rinkinys ir romanas

Leidykla „Kitas takas“ konkursui pristatė Sondros Simanos novelių rinkinį „Iškamšų kontora“. Pagrindinė novelių tema – laisvė.

Pirmoji istorija – apie iškamšų skulptorę Vincę, kurios asmeninis gyvenimas susilieja su nauju iššūkiu – gauti klonavimo laboratoriją, kad būtų padaugintas autochtoninis genas ir miestelis išvengtų išnykimo. Tai metafora, įkūnijanti Klaipėdos siekį tapti Europos kultūros sostine 2022-aisiais. Klestinti iškamšų gamyba ir susapnuotų iliuzijų hologramos pasaulio neišgelbės. Kultūra nuolat save reprodukuoja, bet ji neišlaisvina. Niūri antiutopinė realybė, kuri vartotojiškoje visuomenėje plinta besidauginančiais čiuptuvais. Antroji istorija apie moterį, kuri, užsidėjusi peruką, persikūnija į kitą, jai svetimą, bet vis tik joje egzistuojančią – moterį šešėlyje. Perukas praplečia suvokimą ir padeda išgyventi ligą. Bet laisvė yra ne ten, kur saugu ir patogu.

Remigijaus Treigio telefonu darytos fotografijos pripildo istorijas skaidraus dumblo – jose užfiksuota tuštuma, iš kurios ištrūkęs galbūt papulsi į laisvę.

Iš Klaipėdos kilusios Jolitos Herlyn romaną „Veidu į saulę“ pernai išleido leidykla „Alma litera“.

Romano autorė išbandė ne vieną profesiją: nuo filosofijos ir logikos dėstytojos iki TV laidų vedėjos ir valstybės tarnautojos. Romanus ji pradėjo rašyti tik su šeima apsigyvenusi Hamburge. Autorė aistringa keliautoja, tad aplankytos šalys tampa puikiomis dekoracijomis jos kuriamoms istorijoms. „Veidu į saulę” – septintasis J.Herlyn romanas, persmelktas egzotiškų Meksikos vaizdų ir tradicijų.

„Tai spalvingas, jautrus ir gyvastingas pasakojimas, kviečiantis skaitytojus į kvapų, spalvų ir garsų persmelktą Meksiką: čia jos gamta ir papročiai, šventės ir paslaptingieji šamanai, pasakos ir tradicijos... Tačiau šis romanas – ne tik apie Meksiką. Jis ir apie svajonių išsipildymą, mergaitės tapsmą moterimi, kultūrų skirtumus ir, žinoma, didžiausius atstumus įveikiančią meilę“, – taip apie naują J.Herlyn knygą atsiliepė literatūros apžvalgininkė Vitalija Pilipauskaitė.

Prisiminimai ir biblinė istorija

Sauliaus Jokužio leidykla-spaustuvė konkursui pateikė dvi knygas.

Giedrės Ilginienės sudaryta knyga „Vytautas Majoras“ išleista drauge su Klaipėdos rajono savivaldybės J.Lankučio viešąja biblioteka. Tai vaizdingas pasakojimas apie talentingą menininką, tautodailininką V.Majorą. Leidėjai tikisi, kad šioje knygoje publikuoti laiškai, dokumentai, nuotraukos, žmonių, artimai bendravusių su V.Majoru, prisiminimai leis labiau pažinti šį Gargždų miesto garbės pilietį, Šimtmečio žmogų.

Aidos Raimondos Pečeliūnienės knyga „Senas pasakojimas“ gimė po to, kai 2017 m. menininkė A.R.Pečeliūnienė sukūrė rankų darbo kompoziciją „Pasivaikščiojimas po stebuklo laukiančią Jeruzalę“ ir Kalėdų išvakarėse padovanojo ją savo miestui – Klaipėdai. 13 m ilgio kompoziciją ji kūrė beveik devynis mėnesius: iš putplasčio išpjaustė Jeruzalės miesto dekoraciją, kurioje apgyvendino 127 žmonių ir 45 gyvuliukų bei daugybės miniatiūrinių statinių skulptūrėles. Kompozicija pasakoja Jeruzalėje gyvenusių žmonių kasdienybės, buities, tarpusavio santykių istorijas. Iš jos matyti, kaip buvo kepama duona keraminėse krosnyse, kaip spaudžiamas aliejus iš alyvuogių, kaip rauginamos odos ir vėliau iš jų siuvamas apavas, rūbai, kokie gyvuliai buvo auginami, kokiu transportu žmonės naudojosi. Esama ir religinio gyvenimo ir net ano meto politikos atspindžių. Sukurtas žymusis Kedrono slėnis su senosiomis judėjų kapavietėmis, sinagoga su skirtingai Torą aiškinančiais rabinais, o vienas epizodas pasakoja žiauriojo Judėjos valdovo Erodo, paskelbusio visuotinį gyventojų surašymą, istoriją.

Kompozicija papuošė miestą, o 2018 m. ši graži sena istorija, užrašyta lietuvių ir anglų kalbomis ir gausiai iliustruota Aidos Raimondos sukurtos prakartėlės fotografijomis (fotografas – Algirdas Kubaitis), sugulė į knygą „Senas pasakojimas“, kurią išleido ir išspausdino S.Jokužio leidykla-spaustuvė.

Dizainerių ir muziejaus leidiniai

Vilniaus dailės akademijos (VDA) leidykla konkurse dalyvauja su prof. Vakario Bernoto sudaryta knyga ,,Klaipėdos dizaino mokykla. Anno 1974“, į kurią sudėti VDA Klaipėdos fakulteto absolventų darbai. Tai jau žinomų dizainerių ir jaunų profesionalų svarbiausių darbų parodos pagrindu išleistas leidinys – dizaino kūrėjų katalogas, pristatantis juos ir jų kūrybą bei apibendrinantis Klaipėdos dizaino mokyklos bruožus.

Sudarytojo žodžiais, šio tęstinio leidinio misija – rinkti, sisteminti, vizualizuoti ir pristatyti Klaipėdos miesto ir regiono dizaino kultūrą, stiprinant dizaino įtaką regione ir didinant dizaino mokyklos žinomumą šalyje ir už jos ribų.

Profesionalaus dizaino pradžia Klaipėdos mieste ir regione sietina su VDA Klaipėdos vizualiojo dizaino katedros įsteigimu 1974 m. Nuo tol VDA Klaipėdos fakultetą baigė 825 kūrėjai. 2017 m. surengta paroda ,,Klaipėdos dizaino mokykla‘‘, atstovavusi Lietuvai VI tarptautiniame jaunųjų menininkų kūrybos festivalyje ,,Art-sesija‘‘ Kaliningrade (Rusija), kuriame 22 parodos dalyviai buvo apdovanoti  diplomais. Šios parodos pagrindu 2018 m. sukurtas dizaino darbų katalogas ,,Klaipėdos dizaino mokykla. Anno 1974’’.

Konkurse taip pat dalyvauja Lietuvos jūrų muziejaus periodinis leidinys „Po muziejaus burėmis: muziejininkų darbai ir įvykių kronika“. Jame pateikiami ne tik muziejininkų moksliniai straipsniai, vykdytų tyrimų medžiaga, konferencijose skaityti pranešimai, bet ir parodų, ekspozicijų, svarbiausių įvykių muziejuje pristatymai.

Kur balsuoti

Konkursas „Klaipėdos knyga 2018“ vyks iki vasario 11 d. Su visomis knygomis pretendentėmis galima susipažinti ir už populiariausią balsuoti gyvai penkiuose didžiuosiuose Klaipėdos miesto savivaldybės I.Kanto viešosios bibliotekos padaliniuose: Meno skyriuje (J.Janonio g. 9), Suaugusiųjų aptarnavimo ir informacijos skyriuje (Turgaus g. 8), Jaunimo skyriuje (Tilžės g. 9), Pempininkų bibliotekoje (Taikos pr. 81A) ir Kalnupės bibliotekoje (Kalnupės g. 13). Taip pat galima balsuoti internetu bibliotekos tinklalapyje www.biblioteka.lt.

Gražiausią 2018-ųjų Klaipėdos leidyklų knygą išrinks specialiai tam suburta komisija, kuriai vadovauja vilnietė grafikė ir knygų dizainerė Agnė Dautartaitė-Krutulė.

Konkurso „Klaipėdos knyga 2018“ apdovanojimų vakaras vyks vasario 12 d. 17 val. bibliotekos Meno skyriuje. Renginį ves aktorė Virginija Kochanskytė, koncertuos pianistė Inga Maknavičienė ir solistė Rita Petrauskaitė.

Klaipėdos metų knygos konkurso finansinis rėmėjas – UAB „Mūsų laikas“, informacinis rėmėjas – dienraštis „Klaipėda“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių