Klaipėdos parodų rūmuose – jubiliejinė L. Natalevičiaus tapybos paroda

  • Teksto dydis:

Penktadienį 17 val. Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro Parodų rūmuose atidaroma uostamiesčio menininko Liudviko Natalevičiaus (g. 1954) tapybos paroda „Pradžiapabaiga“.

Jubiliejinėje parodoje autorius primena, kad kūryba nesibaigia – ji, anot L.Natalevičiaus, esanti pradžios pabaiga.

Prieš dvi dešimtis metų šio dailininko vardą uostamiesčio elitas tarė vos ne pašnibždomis, su konspiracija: jo abstrahuota tapyba, netarnaujanti jokiai ideologijai, atrodė socrealizmo antipodas.  L. Natalevičiaus darbai, regis, teikė metafizinės paguodos.

Savo ruožtu pats dailininkas nesimatavo vienišiaus tamsos valdovo vaidmens rūbų ir sarkastiškai atsikirsdavo, esą menas jau yra, ir jis nesąs išradėjas, tik įkūnytojas, iš išardytų pasaulių fragmentų ir trupinių atkuriąs naujus mitologinius pasaulius.

Menininko tapyba lakoniška. Tai tartum sielos lūžiai, dvasios atplaišos, dramatiški sąskambiai, kuriuose šviesios dėmės „pjauna“ juodą koloritą. Geriau įsižiūrėjęs pamatai, kad L. Natalevičiaus paveiksluose kaip ir nėra grynos juodos spalvos. Jis juodrusviais, juodžalsviais tonais sugeba „išasfaltuoti“ mistišką klodą, pro kurį vis bando prasiveržti šviesos spindulys. L. Natalevičiaus paveikslai artimi krikščioniškai ikonografijai, bet kartu juose esama ir pagoniškos laisvės.

L. Natalevičius 1975─1981 m. studijavo Lietuvos valstybiniame dailės institute (dabar – Vilniaus dailės akademija), 1989 m. tapo Lietuvos dailininkų sąjungos nariu. Jo kūrybinėje biografijoje – maždaug 20 personalinių ir jungtinių parodų Lietuvoje bei užsienyje. Šio dailininko darbų esama Lietuvos meno fonde.

L. Natalevičiaus jubiliejinė paroda Klaipėdos parodų rūmuose (Didžioji Vandens g. 2) veiks iki gruodžio 14 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių