Klaipėdos savivaldybei siūlo steigti galeriją

Klaipėdoje kilo idėja įsteigti galeriją, kurioje būtų eksponuojami vietos menininkų darbai. Pabrėžiama, kad tai padėtų pastaruosius išsaugoti ir neužmiršti. Dabar daugumą darbų kloja storas dulkių sluoksnis.

Klaipėdoje kilo idėja įsteigti galeriją, kurioje būtų eksponuojami vietos menininkų darbai. Pabrėžiama, kad tai padėtų pastaruosius išsaugoti ir neužmiršti. Dabar daugumą darbų kloja storas dulkių sluoksnis.

Miesto tarybos kolegijos posėdyje ketvirtadienį svarstytas klausimas dėl Klaipėdos dailės palikimo išsaugojimo. Prašyta pritarti preliminariam planui, kurio priemonės padėtų išsiaiškinti, ką daryti toliau.

Pasak Klaipėdos savivaldybės Kultūros skyriaus vedėjo Narūno Lendraičio, šis klausimas yra sudėtingas. Jam spręsti buvo sudaryta darbo grupė, kurioje dalyvavo ir menininkai.

„Buvo daug susitikimų, diskusijų. Kilo klausimas, kur būtų galima pristatyti klaipėdiečių menininkų darbus. Kai kurie iš jų jau iškeliavo anapilin, o darbai lieka privačiose kolekcijose“, – pasakojo vedėjas.

N. Lendraitis tvirtino, kad diskusijų metu atsirado ir privačių iniciatyvų. Kai kurie savininkai pasiūlė eksponuoti savo kolekcijas, tačiau nėra kur.

„Kyla daug klausimų. Prašome pritarimo preliminariam planui, kad galėtume į juos atsakyti. Iki metų pabaigos norėtume surengti diskusiją, į kurią būtų sukviesti specialistai. Kitais metais esame numatę atlikti galimybių studiją“, – komentavo vedėjas.

Miesto tarybos nariams kilo klausimas, kodėl išskirti tik dalininkai. Atkreiptas dėmesys, kad vėliau į savivaldybę gali kreiptis fotomenininkai, skulptoriai, kurie prašys patalpų galerijai.

„Darbo grupėje buvo keliamas klausimas, kad reikėtų kalbėti ir apie kitas meno sritis. Dėl to ir norime surengti diskusiją, kad žinotume apie ką kalbame“, – aiškino vedėjas.

Taip pat domėtasi, ar nevertėtų atlikti kultūros įstaigų audito, kurio metu paaiškėtų, ką jos turi, ar tinkamai panaudoja valstybės lėšas. Buvo siūlymų į galerijos kūrimą įtraukti visą regioną.

„Prašau palaikyti siūlymą. Situacija tikrai nėra paprasta. Neužtenka surasti pastato ir pakabinti paveikslų. Steigiant galeriją darbo būtų daug. Reikėtų galvoti apie naujus etatus, saugyklas. Tačiau dabar prarandame daug kultūros vertybių. Jos nugula privačiose kolekcijose ir pradeda dulkėti“, – komentavo vicemeras Vytautas Čepas.

Klaipėdos mero pavaduotojas Artūras Šulcas siūlė nešvaistyti savivaldybės pinigų galerijų kūrimui, o skatinti privačias iniciatyvas. Pasak jo, Klaipėda per mažas miestas įkurti galerijai.

„Tokių tikslų turi ir Palanga, ir Neringa, ir Klaipėdos rajonas. Galerijos išlaikymas su saugyklomis kainuotų labai daug. Sprendžiant šį klausimą, turėtų būti aiškūs prioritetai: viešo ir privataus sektoriaus bendradarbiavimas, regiono, savivaldybės ir valstybės bendradarbiavimas. Priešingu atveju turėsime salę su sandėliu“, – teigė vedėjas.

Kolegija pritarė tolimesniam šios idėjos vystymui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pilis

pilis portretas
Tai gal vertėtų apsvarstyti galimybę ir skirti erdvę vietos menininkų ekspozicijai jau esamose Klaipėdoje Kultūrų komunikacijų, P.Domšaičio, istorijos ir pan.muziejų, centrų, parodų salių erdvėse, pilyse ir pan.???
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių