Klaipėdos universitete – susitikimas su maestro A. Vyžintu

Šeštadienį Klaipėdos universitete vyks susitikimas-muzikinė popietė su aistringu lietuvių liaudies muzikos puoselėtoju profesoriumi Algirdu Vyžintu.

Pagavo „Aukso paukštę“

...Nuščiuvo tūkstančiai klausytojų Vilniaus kalnų parke vėlyvą, šiltą ir ramų šių metų liepos 3-iosios vakarą vykusio Lietuvos dainų šventės ansamblių vakaro koncerto metu, kai netikėtai buvo paskelbta, jog bus teikiamas Lietuvos liaudės kultūros centro „Aukso paukštės“ apdovanojimas.

Įvairiose nominacijose „Aukso paukštė“ skiriama už pačius ryškiausius metų pasiekimus visų žanrų mėgėjų meno kolektyvams ir jų vadovams jau 15 metų. Antri metai specialioje nominacijoje „Už nuopelnus tautinei kultūrai“ apdovanojimas taip pat įteikiamas asmeniui – ir ne už metų, bet už gyvenimo ir darbo nuopelnus (pernai – profesoriui Lionginui Abariui).

Šiemet „Aukso paukštė“ sutvisko ilgamečio dainų švenčių organizatoriaus ir dalyvio, dirigento, dainų ir šokių ansamblių bei orkestrų vadovo, menotyros daktaro, profesoriaus A.Vyžinto rankose. Apdovanojimą priėmęs garbingą 85 metų jubiliejų minintis maestro tuoj pat po trumpo padėkos žodžio išraiškingai ir energingai jungtiniam ansambliui padirigavo Leono Povilaičio „Buvo gardus alutis“.

Veikla – plati ir gili

Ši simbolinė, tačiau gilią prasmę įgavusi „Aukso paukštės“ skulptūrėlė ir pagal profesoriaus mostą suskambęs choras bei tautinių instrumentų orkestras tarsi apibendrintai išreiškė maestro plačios veiklos esmę. Domėjimasis muzika, ypač liaudies instrumentinio folkloro gelmėmis ir jo sąsajomis su šiuolaikinėmis apraiškomis buvo ir yra A.Vyžinto pagrindinė veiklos kryptis. Tai liudija jo daugiametė meninė veikla su chorais, įvairiais ansambliais, liaudies instrumentų orkestrais, dainų ir šokių ansambliais. Lygiagrečiai profesorius dirba ir mokslinį, mokslo populiarinimo darbą. Rikiuojasi vadovėliai, studijos, monografijos, straipsniai, kraštotyros darbai... Už nuopelnus lietuvių liaudies kultūrai jis apdovanotas LDK Gedimino ordinu.

14 metų (1975–1989) A.Vyžintas atidavė Klaipėdai. Lietuvos konservatorijos Klaipėdos fakultetuose (dabar – Klaipėdos universiteto Menų fakultetas) jis įkūrė Liaudies muzikos katedrą ir jai vadovavo, buvo šių fakultetų prorektorius, išugdė gausų būrį liaudies muzikos specialistų, vedė liaudies instrumentų orkestrus katedroje ir miesto kultūros rūmuose. Jis daug prisidėjo organizuojant Klaipėdos dainų šventes, rūpinosi liaudies instrumentinės muzikos populiarinimu. Dirbdamas mūsų mieste, maestro tapo menotyros daktaru, docentu, profesoriumi, čia parašė didelę dalį savo mokslo darbų.

Dalysis mintimis ir diriguos

Pasidalyti mintimis apie liaudies muzikos realijas ir perspektyvas profesorius sutiko kūrybinėje popietėje „Gyvenimas – tautinei kultūrai“, kuri vyks lapkričio 22 d. 14 val. Klaipėdos universiteto Menų fakulteto koncertų salėje (K.Donelaičio g. 4).

Ypač laukiami buvę ir esami profesoriaus studentai, kolegos, visi besidomintieji tautinės muzikos dabartimi ir ateitimi.

Popietėje lietuvių liaudies dainas dainuos Airida Mockutė, pasirodys Klaipėdos Vytauto Didžiojo gimnazijos tautinės muzikos ir šokių ansamblis „Žemaitukas“ (vad. Milda Damalienė, Darius Brazdeikis, Ilona Pocevičiūtė), Palangos S.Vainiūno muzikos mokyklos tradicinių instrumentų ansamblis (vad. Jurgita Petkutė-Marcinkienė) ir Liaudies muzikos katedros absolventų jungtinis liaudies instrumentų orkestras, kuriam diriguos pats prof. A.Vyžintas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių