Knygos meno festivalis: intriguojantys pasakojimai Klaipėdoje

  • Teksto dydis:

Klaipėdoje nuo spalio 20 d. iki lapkričio 12 d. vyksta Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro (KKKC) organizuojamas Knygos meno festivalis. KKKC Parodų rūmuose iki lapkričio 12 d. veikia festivalio paroda „Ekonomiškai neefektyvus tiražas“, o šeštadienį vyks forumas, kurio metu bus skaitomi įvairūs su knygomis ir jų leidyba susiję pranešimai, bus pristatomi nauji leidiniai.

Neturi demarkacijos linijų

Antrus metus iš eilės vykstantis Knygos meno festivalis į renginius kviečia tiek plačiąją visuomenę, tiek būsimus ir esamus dizaino, grafikos lauko profesionalus iš arti susipažinti su knygos meniniu apipavidalinimu, patyrinėti knygas kaip meno kūrinius.

Parodos „Ekonomiškai neefektyvus tiražas“ kuratorės Aistės Kisarauskaitės nuomone, „knygos neturi demarkacijos linijų, ties kuriomis jos baigiasi. Mumyse įsišaknijusios mėgstamos knygos augina savo vaisius mūsų perkuriančiomis lūpomis ar rankomis, rašančiomis naujus žodžius. Kita vertus, mūsų pasakojimai įgauna įvairių formų knygų kūną, kartais bėgant laikui jį keisdami, nebijodami sunešioti, nes knyga nėra kūnas. Nors kartais yra ir jis – kūnas turi savo kalbą, tėkmes ir teritorijas.“

Kuratorės teigimu, „ši paroda nesiekia autorinių menininkų knygų eksponavimo, ji yra skirta meno projektams, pasakojimams, pasirinkusiems būti knyga, kai kūnas ir vizualinis pasakojimas sutampa, susilieja, tampa vieniu. Šios knygos dažnai be tiražų, nors kartais ir buvo sukurtos ne kaip vienetinės. Tai net nėra knygos, svarbiausia, kad iš prigimties jos yra meno kūriniai, pasirinkę knygos tapatybę. Šią tapatybę pasirinko ir Dano Aleksos sukurta parodos architektūra, siūlanti skaityti knygiškus įvairius meno kūrinių kūnus.“

Parodos autoriai: Agnė Jonkutė, Dalia Truskaitė, Alvydas Lukys, Gintautas Trimakas, Danas Aleksa, Eglė Rakauskaitė, Vidas Poškus, Meda Norbutaitė, Vytautas Žirgulis, Tauras Kensminas, Kęstutis Montvidas, Arūnė Tornau, Svetlana Barankovskaya ir Tatyana Makletsova.

Pranešimai ir nauji leidiniai

Rytoj vyksiančiame Knygos meno festivalio forume taip pat visas dėmesys bus sukoncentruotas į knygas ir jų leidybos procesus, vyks knygų pristatymai ir tinklaveika, skirta diskusijai ir tarpusavio ryšių mezgimui.

Forumo tikslas – dalytis patirtimi, įkvėpti, suteikti naudingos informacijos, paskatinti bendruomenės kūrimąsi, bendrų ir naujų projektų atsiradimą. Sauliaus Jokužio leidyklos-spaustuvės atstovė Aurelija Undžienė pasidalys patarimais, kaip išleisti knygą, nuo ko pradėti, į ką atkreipti dėmesį, ruošiant knygą spaudai. O Ilja Yakovlevas, dizaineris, projektuojantis ir gaminantis stalo žaidimų priedus, papasakos, kaip sutelktinio finansavimo (angl. „crowdfunding“) platformose gauti knygos išleidimui reikalingą finansavimą.

Menininkė ir parodų kuratorė Marija Repšytė pasidalys įspūdžiais iš meno knygų mugės Atėnuose. Ji taip pat pristatys naujas knygas iš 2023 m. rudenį jos įkurtos meno ir menininkų knygų leidyklos „12:15“. M. Repšytė atskleis, prie kokių knygų projektų dirba šiuo metu, papasakos apie keisčiausius bendradarbiavimo nuotykius, užsimins apie kitų leidėjų, menininkų knygas, kurias eksponuos 2024 m. menininkų knygų parodoje Nacionaliniame M. K. Čiurlionio dailės muziejuje ir nušvies šių knygų sukūrimo užkulisius.

Forumo metu bus pristatytos dvi naujos knygos – Zitos Tallat-Kelpšaitės, Irmos Leščinskaitės ir dirbtinio intelekto bendra knyga „Susitikimai Geležinio Vilko mieste“ ir Rūtos Junevičiūtės knyga „Aisopika“.

Menas ir dirbtinis intelektas

Pranešimo „Ar dirbtinis intelektas išstums ir pakeis menininką?“ metu bus keliamas klausimas, kaip dirbtinis intelektas (DI), įsiveržęs į šiuolaikinį pasaulį, gali ir, ko gero, paveiks menų lauką. Pranešimo atspirties tašku taps knyga „Susitikimai Geležinio Vilko mieste“, kurios autorę Z. Tallat-Kelpšaitę domina DI dalyvavimas mene – protingos, nežmonišku greičiu analizuojančios ir generuojančios bet kokį turinį mašinos ir menininko santykis. Ar DI išstums ir pakeis menininką? Knygoje „Susitikimai Geležinio Vilko mieste“, kurios bendraautoriai yra dailininkė I. Leščinskaitė (piešiniai pieštuku) ir „ZTK & DI“ (kompiuterinė grafika), pristatomas žmogaus menininko ir dirbtinio intelekto kūrybinės sinergijos rezultatas.

Ezopinės kalbos studija

Menininkė ir tyrėja R. Junevičiūtė forume pristatys ką tik išleistą knygą, dokumentuojančią ir pratęsiančią jos ezopinės kalbos studiją, 2020 m. pristatytą asmeninėje parodoje „Aisopika“ Nacionalinėje dailės galerijoje ir lauko instaliacijoje „Rupert“ meno centre Vilniuje. Atspirties tašku pasirinkusi istorinį Ezopo (gr. „Aisopos“) kalbos reiškinį, Lietuvos kultūroje paplitusį sovietmečiu, o dalyje Rusijos imperijos dar XIX a., R. Junevičiūtė siekia apsvarstyti kelių kartų tarpusavio ryšį, kolektyvinio identiteto kūrimo pilkąsias zonas ir išcenzūravimo procesus mūsų kūnų archyvuose.

Leidinyje publikuojami parodoje „Aisopika“ eksponuoti menininkių tekstai, diskusija tarp ezopinę kalbą ir cenzūros įtakas tyrusių lietuvių akademikų, specialiai katalogui menotyrininko Edgaro Gerasimovičiaus, menininkės Goshkos Macugos ir dramaturgės Anos Vujanović parašyti teminiai esė bei 1983 m. pirmą kartą publikuotas poeto, rašytojo, disidento Tomo Venclovos straipsnis.


Forumo programa

Spalio 28 d. KKKC Parodų rūmuose

13 val. – Knygos meno festivalio forumo atidarymas.

13.15–14 val. – M. Repšytės pranešimas „Menininkų knygos ir „12:15“.

14–14.20 val. – Z. Tallat-Kelpšaitės pranešimas „Ar dirbtinis intelektas išstums ir pakeis menininką?“ ir knygos „Susitikimai Geležinio Vilko mieste“ pristatymas.

14.20–14.35 val. – pertrauka.

14.35–14.55 val. – R. Junevičiūtės knygos „Aisopika“ pristatymas.

14.55–15.20 val. – S. Jokužio leidyklos-spaustuvės atstovės A. Undžienės pranešimas „Kaip išleisti knygą“.

15.20–15.45 val. – pertrauka.

15.45–16.30 val. – I. Yakovlevo pranešimas „Sutelktinio finansavimo („crowdfunding“) platforma „Kickstarter“.

16.30 val. – tinklaveika.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių