Kosmine šviesa spinduliuojanti „Merope“ muzika

  • Teksto dydis:

Valstybės dienos išvakarėse, liepos 5-ąją, 20 val. parko estradoje prie Klaipėdos koncertų salės skambės senųjų lietuviškų dainų įkvėptos kompozicijos. Jas atliks „Merope“ – unikalią garsų alchemiją kurianti alternatyvaus folkloro muzikos grupė, sujungianti atlikėjus iš skirtingų Europos šalių.

Įkvėpti senųjų lietuviškų dainų

Tai Indrė Jurgelevičiūtė (vokalas, kanklės), Jeanas Christophe’as Bonnafous (bansuri fleita, Prancūzija) ir Bertas Coolsas (gitara, efektai, Belgija). Šis vasaros koncertų ciklo renginys vadinasi „Naktės“, taip pavadinta ir grupės kompaktinė plokštelė, kurios muzikinius takelius bus galima išgirsti gyvai, pritariant šnarančių liepų lapų akompanimentui.

Minimalistinėse „Merope“ kompozicijose, kurias inspiravo senosios lietuvių liaudies dainos, skamba Indijos muzikos motyvai, taip pat elektroninės, džiazo, improvizacinės muzikos elementai. Svarbu, kad visi tekstai atliekami lietuvių kalba, nors „Merope“ daugiausia koncertuoja užsienyje – Olandijoje, Ispanijoje, Belgijoje, Vokietijoje, Meksikoje, Indijoje ir kitur.

Lietuvai grupėje atstovauja dainininkė ir kanklininkė I.Jurgelevičiūtė. Ji mokėsi Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, kur baigė džiazo vokalo magistro studijas, o į klasikinės indų muzikos paslaptis gilinosi studijuodama Roterdamo konservatorijoje (Olandija). Aktyviai koncertuojanti menininkė atlieka džiazo, folkloro, akademinę ir populiariąją muziką tiek Lietuvoje, tiek užsienyje. 2014 m. Klaipėdos koncertų salėje ji kartu su choru „Jauna muzika“ atliko programą „Keliautojo užrašai“.

Neištirtos žvaigždės įvaizdis

Kanklių garsai grupės „Merope“ kūriniuose organiškai susilieja su indiška bansuri fleita, kuria groja J.Ch.Bonnafous (Prancūzija). Jis mokėsi pas legendinį Indijos fleitistą Panditą Hariprasadą Chaurasia, su kuriuo drauge koncertuoja visame pasaulyje kaip akompanuojantis fleitininkas.

Gitara skambina ir elektroninius efektus grupės pasirodymuose kuria B.Coolsas (Belgija). Džiazo muzikos studijas baigęs atlikėjas groja improvizacinę muziką, bendradarbiauja su džiazo, alternatyvios bei elektroninės muzikos kūrėjais.

Beje, pavadinimas „Merope“ reiškia ne tik senovės graikų deivę, mūzą, bet ir tolimą žvaigždę Plejadžių sietyne. Būtent šis dar neištirtos žvaigždės įvaizdis geriausiai atspindi grupės kūrybą. Atlikėjai nepailsdami ieško naujų sąskambių, įkvėpimo semiasi ir senosiose muzikinėse kultūrose, o jų muzika apibūdinama kaip kosmine šviesa spinduliuojanti subtili garsų sintezė.

Siekia kurti šviesesnį pasaulį

Grupės narius vienija bendros vertybės: šilumos ir ramybės pojūtis kūryboje, meilė gamtai ir žmonėms. Pirmasis jų albumas „9 Days“ buvo įrašytas pietų Ispanijos kalnuose naudojant vien saulės energiją. Antrąjį albumą „Amaranthine“ grupė dedikavo pasaulio jūroms ir vandenynams. Trečiasis albumas „Naktės“ perteikia senųjų lietuviškų dainų grožį neįprastame kontekste.

Savo paprastumu, tikrumu ir skleidžiamu gėriu „Merope“ siekia kurti šviesesnį pasaulį. Atlikimo rituale grupės nariai dalijasi savo energija, emocijomis, o klausytojus kviečia būti atviriems ir pasinerti į bendrą nuotaiką. Dažnai šios grupės pasirodymai baigiasi kartu su publika atliekama lietuviška sutartine.

Užburiančiomis melodijomis, garsinėmis tekstūromis, subtilia harmonija bei poliritmija „Merope“ kuria naujųjų laikų ritualinę muziką. Puiki proga kartu su ja įkvėpti ramybės ir senųjų lietuviškų dainų grožio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių