Kultūros konferenciją Klaipėdoje pratęs teatrų festivalis (programa)

  • Teksto dydis:

Kitą savaitę, lapkričio 21-ąją 10 val. Klaipėdos universitete (KU) prasidės tarpdisciplininė nacionalinė mokslinė konferencija „Kultūros erdvės: centras ir periferija“, o kitądien šią temą pratęs respublikinis mokyklinių teatrų festivalis „Aitvarai“.

Aptars aktualijas

Konferencijoje dalyvaus šalyje gerai žinomi ir tik savo mokslinę karjerą pradedantys teatrologai, literatūrologai, kultūrologai, režisieriai ir kiti. Ją organizuoja KU Humanitarinių mokslų fakulteto Literatūros, Filosofijos ir kultūrologijos katedros, Menų fakulteto Režisūros katedra, Lietuvos teatro sąjungos Klaipėdos skyrius bei Lietuvos teatro istorijos ir tradicijų draugija.

Kaip aiškino teatrologė dr. Jūratė Grigaitienė, šio renginio pagrindinis tikslas – aptarti keletą itin aktualių nūdienos problemų: nacionalumo ir globalumo klausimą kultūroje, tautinio tapatumo paieškas lietuvių literatūroje, lietuvių teatro sampratą pasaulio kontekste, mūsų režisūros pasiekimus tarptautinėje erdvėje, regionų teatrinę kultūrą ir pan.

Konferencijos darbe ir diskusijose kviečiami dalyvauti universiteto bei kolegijų dėstytojai, teatro žmonės, literatai, kultūros veikėjai, pedagogai ir visi besidomintieji nacionalinio identiteto problematika kultūroje.

Pranešimus skaitys Laura Laurušaitė, Romualdas Povilaitis, Petras Bielskis, Dainius Sobeckis, Ksenija Murašova, Danutė Vaigauskaitė, J.Grigaitienė, Ginta Čingaitė-Kiznienė, Marijus Šidlauskas, Rolandas Rastauskas, Gytis Padegimas, Robertas Kavolius ir kiti.

Konferencija vyks KU Humanitarinių mokslų fakultete (Herkaus Manto g. 84, 312 aud.).

Pasirodys absolventai

Lapkričio 22 d. KU Menų fakulteto Mokomajame teatre ruošiama konferencijos praktinė dalis. Tai tradicinis absolventų mokyklinių teatrų festivalis „Aitvarai“, kuriame dalyvaus Humanitarinių mokslų fakulteto įvairių laidų lietuvių filologijos ir režisūros specialybės absolventai su savo teatro trupėmis.

Prasmingos absolventų šventės ištakos siekia XX a. 8-ąjį dešimtmetį. Tuomet Klaipėdos fakultetuose buvo graži tradicija pavasarį, per moksleivių atostogas sukviesti absolventus su savo mokykliniais teatrais į savosios Alma Mater kasmet rengiamą šventę. Joje būdavo siekiama pasidalyti įgyta teatrinės-pedagoginės veiklos su vaikais bei jaunimu patirtimi ir kūrybiniais rezultatais bei susitikti su kolegomis ir dėstytojais. Tokiu būdu buvo nuolat palaikomas glaudus ryšys tarp aukštosios mokyklos ir jos auklėtinių, skatinamas prasmingas kūrybinis ir žmogiškas bendravimas bei konstruktyvus bendradarbiavimas.

Susikūrus Klaipėdos universitetui, o Režisūros ir Teatro pedagogikos katedroms išsiskyrus į du skirtingus – Menų ir Humanitarinių mokslų – fakultetus, KU absolventų teatrų šventė reorganizuota į mokyklinių teatrų festivalį „Aitvarai“, kuris pradėtas rengti lapkričio mėnesį, minint Tarptautinę studentų dieną. Klaipėdos universiteto studentai, kaip tie į dangų paleisti spalvingi aitvarai, kiekvieną rudenį grįžta į savo Alma Mater, kartu atsinešdami laisvo, jaunatviško kūrybinio skrydžio dvasią ir vis didėjantį dvasinių turtų kraitį.

„Aitvarų“ programa

KU Mokomajame teatre (K.Donelaičio g. 4)

11 val. – festivalio atidarymas.

11.15 val. – Klaipėdos jaunimo centro vaidybos studijos „Trepsė“ spektaklis – R.Tomos „Aštuonios mylinčios moterys“ (rež. R.Svytytė).

13 val. – Klaipėdos jaunimo centro teatro studijos „Aušra“ spektaklis – „Baisi pjesė“ pagal G. Beresnevičių (rež. E.Prakuliauskaitė-Milinienė).

14.30 val. – Panevėžio Juozo Miltinio gimnazijos teatro studijos „Arielis“ spektaklis – L.Girskytės „Dialogas“ (rež. V.Fijalkauskas).

15.40 val. – Klaipėdos „Baltijos“ gimnazijos teatro studijos „SaŠa“ spektaklis – A.Simonavičienės „Šachmatų partija“ (rež. A.Simonavičienė).

17 val. – KU lietuvių filologijos ir režisūros specialybės IV kurso studentų spektaklis – T.Kavtaradzės „Keletas pokalbių apie... (Kristų)“ (kurso vad. J.Grigaitienė).

18.30 val. – Klaipėdos „Ąžuolyno“ gimnazijos teatro studijos „Erdvė“ filmas „(Ne)Meilė“ S.Smirnovos pjesės „Pilnatis“ ir K.Jokštaitės romano „SOS karta“ motyvais (scenarijaus aut. ir rež. A.Lenkauskienė, operat. V.Ramanauskas).

Įėjimas – laisvas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių