Kuriame Lietuvai: Šv. Kristoforo kamerinio orkestro koncertas

  • Teksto dydis:

Šį ketvirtadienį prasidėjusį Klaipėdos muzikos pavasarį kitą savaitę pratęs Vilniaus miesto savivaldybės Šv. Kristoforo kamerinis orkestras, Klaipėdos koncertų salėje pristatysiantis Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečiui skirtą programą „Kuriame Lietuvai“.

Diriguos M. Barkauskas

Koncerte dalyvaus solistai Liudas Mockūnas (saksofonas) bei fortepijoninis trio „Kaskados“: Rusnė Mataitytė (smuikas), Edmundas Kulikauskas (violončelė), Albina Šikšniūtė (fortepijonas).

Šv. Kristoforo kamerinio orkestro įkūrėjas ir ilgametis meno vadovas Donatas Katkus pernai kolektyvo lyderio postą perleido jaunesniam kolegai Modestui Barkauskui. Šis netrukus dar kartą įrodė savo profesionalumą ir pateisino pasitikėjimą: laimėjo Bronzinę batutą – prestižinio G.Fitelbergo dirigentų konkurso Lenkijoje apdovanojimą.

Tai bus koncertas, kuriame publika galės patirti šių dienų Lietuvą. Laisvos valstybės kompozitoriai praturtina pasaulio koncertų salių programas, bet yra mylimi ir vietinių kolektyvų. Vienas tokių – Vilniaus miesto savivaldybės Šv. Kristoforo kamerinis orkestras, garsėjantis universalumu, profesionalumu, menine vaizduote. Iš kitų šis orkestras išsiskiria ypatingu stilistiniu universalumu. Pelnęs „barokinio orkestro“ bei retų partitūrų gaivintojo reputaciją, orkestras, anot muzikologų, yra ir „puiki bazė visiems lietuvių kompozitorių sumanymams“. Dabar jo repertuare – daugelio Lietuvos autorių opusai: nuo senosios muzikos iki Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studentų darbų.

Tik lietuviška muzika

Ant M.Barkausko ir vilniečių orkestro pultų šįkart bus tik lietuvių autorių kūriniai. Programa „Kuriame Lietuvai“ pristatys plačią retrospektyvą, pradedant dabarties lietuvių muzikos klasiko, pernai 80-metį atšventusio kompozitoriaus, pedagogo, L:ietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato Osvaldo Balakausko muzika ir baigiant kompozicijos studijas Didžiojoje Britanijoje pradėsiančio 22-ejų jaunuolio Ryčio Juškaičio kūriniu.

Koncerte atliekamo O.Balakausko opuso „Spengla Ūla“ pavadinimas kilo iš dviejų Lietuvos upelių – Spenglos ir Ūlos vardų. Spengla ir gražiausia Lietuvos upė Ūla išteka iš Merkio ir vingiuoja per smėlingų lygumų ir žemyninių kopų kraštą... Kūrinio stilistika artima postminimalizmui ir pasižymi nuolatiniu draivu, tolydžiai intensyvėjančiu ritmu bei tirštėjančia harmonija.

R.Juškaičio jaunatviškas maksimalizmas išsilies kūriniu „Judėjimas – viskas, tikslas – niekas“, kurio solo partiją grieš kūrėjo mama – puiki smuikininkė, šiuolaikinės muzikos entuziastė ir naujų kūrinių atsiradimo iniciatorė R.Mataitytė.

Skambės klaipėdietės kūrinys

Efektingą L:ietuvos nacionalinės premijos laureatės Ramintos Šerkšnytės Koncertą saksofonui ir orkestrui bei Gintaro Sodeikos opusą paslaptingu pavadinimu „Tuba plumbum DNG“ su orkestru gros L.Mockūnas. Tai saksofonininkas ir kompozitorius, kurio vardas, pasak muzikologės Jūratės Kučinskaitės, „garantuoja meistrišką atlikimą ir kompozicinę intrigą“. Skambės ir jauniausios kartos kūrėjo Dominyko Digimo kompozicija „no sense“, susižėrusi net tris apdovanojimus 2017 m. geriausio lietuvių kompozitoriaus kūrinio rinkimuose.

Patyręs profesionalų ansamblis fortepijoninis trio „Kaskados“ ir Šv. Kristoforo kamerinis orkestras interpretuos pernai parašytą klaipėdietės kompozitorės Loretos Narvilaitės kompoziciją „Mano erdvės aplenkia industrinio liūdesio miestus“. Joje, pasak autorės, „nuolat pulsuojanti, besiveržianti į priekį ir aukštį garsų tėkmė sklaido debesis virš industrinio liūdesio miesto...“

Šv. Kristoforo kamerinis orkestras ir kompozitoriai Lietuvai kuria nepamirštamas muzikines patirtis, kurios, pirmiausia, skiriamos publikai. O ką savo kasdienybėje Lietuvai kuria ji? Galbūt šis 43-iojo festivalio „Klaipėdos muzikos pavasaris“ vakaras ir klausytojus įkvėps kūrybai? Koncertas vyks balandžio 6 d. 18.30 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

daina

daina portretas
Eičiau, bet tikrai ne į lietuvišką muziką. Gyvenimas per trumpas, kad klausyti negražios , laiko nepripažintos muzikos.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių