Latvijos nepriklausomybei – rinktinė dainų puokštė Lietuvos uostamiestyje

  • Teksto dydis:

Šeštadienį 16 val., kaip jau įprasta, Klaipėdos etnokultūros centre (Daržų g. 10) klaipėdiečiai pasitiks Latvijos nepriklausomybės paskelbimo 95-ąsias metines, pasinerdami į neišsenkantį kaimynų kultūros šaltinį – unikalaus grožio liaudies dainas.

Vakare dalyvaus brangūs svečiai: folkloro grupė „Saucējas“ (vad. Iveta  Tālė)  iš Rygos, Latvijos Respublikos ambasadorius Lietuvoje dr. Martiņis Virsis.

„Saucējas“ lietuviškai būtų „šaukėjos“ – tėvynėje ir toli už jos gerai žinoma latvių dainininkių grupė. Kelios skardžiabalsės, padedamos folkloro pasaulyje pažįstamo didelio lietuvių draugo Ilmaro Mežo, suteiks galimybę klaipėdiečiams gėrėtis gyvai atliekamomis įvairių Latvijos regionų liaudies dainomis ir įspūdingais kostiumais. Ansamblis „Saucējas“ vertinamas už autentiškų tradicijų puoselėjimą, mylimas ne tik dėl puikių balsų, bet ir dėl itin atsakingo požiūrio į repertuarą, kuriame burdoninis dainavimas kaitaliojasi su kitais tradiciniais atlikimo būdais. Dainavimas, kuriame „trinasi balsai“, pasak muzikos žinovų, skirtas tikriems muzikos smaguriams. Moterys pačios kantriai ir tikslingai mokėsi tiesiai iš geriausių savo krašto pateikėjų, dailino ir puoselėjo balsus, gilinosi, ką, kada ir kaip tauta dainuoja. Tai netruko atnešti rezultatų – klausytojai ir Latvijoje, kur dainavimo tradicija yra pavydėtino stiprumo, ir užsienyje įvertino „šaukėjų“ pastangas. Visai neseniai jos sudrebino prancūzų širdis, po prestižinio festivalio buvo pakviestos įrašo su unikaliausiais pasaulio autentiško folkloro atlikėjais.

Renginį ves latvių folkloristė  I.Tālė kartu su nepailstančia šių vakarų organizatore prof. dr. Dalia Kiseliūnaite. Už dviejų giminiškų baltų tautų puoselėjimą klaipėdietė profesorė apdovanota Latvijos Respublikos Pripažinimo Kryžiaus ordinu (2011 m.), Baltijos Asamblėjos medaliu (2012 m.).

Klaipėdos etnokultūros centras kviečia į latvišką šventę su tradicinėmis, bet mums dar mažai pažįstamomis dainomis. Ypač laukiami svečiai – šio krašto ir jame viešintys latviai, jų šeimų nariai, Latvijos kultūros gerbėjai ir puoselėtojai, visi, kuriems brangi baltiška vienybė ir kurie širdingai linki „braliukams“ visa ko geriausio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių