Lėlininkams – kūrybinės dirbtuvės

Šeštadienį Klaipėdoje prasidėjo šešias dienas truksiančios kūrybinės dirbtuvės, kurias organizuoja Lietuvos nacionalinis centras UNIMA kartu su Izraelio ambasada Lietuvoje ir kviečia į jas teatro studentus ir lėlių teatro profesionalus, aktorius, režisierius, muzikantus, vizualiųjų menų ir kino animacijos kūrėjus iš visos Lietuvos.

Dirbtuves  Klaipėdoje įsikūręs centras UNIMA ne vienerius metus aktyviai rengia mokymus profesionaliems lėlininkams, siekia sudaryti sąlygas bendrauti ir bendradarbiauti, tuo pačiu kurdami stiprią lėlininkų bendruomenę.

Šiemet dirbtuvėse savo patirtimi dalinsis mentoriai Gérardas Schiphorstas ir Marije van der Sande iš „TAMTAM objektentheater“ bei Zvi Saharas iš „Puppet Cinema“.

2009 m. prasidėjęs meninis „PuppetCinema“ eksperimentas, pasitelkdamas cinema verité estetiką, ieško sąveikos taškų tarp lėlių, objektų teatro ir kino; garso efektų įrašų, dizaino ir tiesioginės vaizdo transliacijos.

Dirbtuvių dalyviai turės išskirtinę galimybę sužinoti apie lėlių bei kameros animavimo ir manipuliavimo procesų skirtumus ir panašumus, mokytis pasakojimo meno subtilybių bei kitų technikų ir metodų, padėsiančių teatro, lėlių ir objektų animavimo, kinematografijos elementus sujungti į vientisą meno kūrinį.

Pirmųjų dirbtuvių „PuppetCinema: atgaivinanti kameros akis“ mentorius, iš Izraelio kilęs ir šiuo metu ten kuriantis režisierius, aktorius, lėlininkas, lėlių ir objektų teatro bei kino grupės „PuppetCinema“ įkūrėjas Z.Sahar, dalyvius supažindins su lėlių teatro ir kinematrografijos jungties specifika.

Antradienį, rugsėjo 18 d. startuos antrosios kūrybinės dirbtuvės „Slaptas objektų gyvenimas“. Dirbtuvių mentoriai G.Schiphorstas ir M. van der Sande iš „TAMTAM objektentheater“ (Olandija) kartu su kitais TAMTAM grupės kūrėjais jau beveik 4 dešimtmečius kuria vaizdų ir objektų teatrą be žodžių.

Jų išvystytas savitas stilius balansuoja tarp plastinių menų ir teatro; spektakliuose didelis dėmesys skiriamas muzikai ir garsiniams spektaklio elementams.

Renginio organizatoriai tikisi, kad dirbtuvės taps patogia, atvira erdve dalintis žiniomis, naujos patirtys suteiks kūrybinį impulsą



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių