Lietuvos pajūryje sužibės „Baltijos perlai“

Birželio 20–23 dienomis Klaipėdoje, Juodkrantėje ir Nidoje vyks pirmasis tarptautinis pianistų, stygininkų, pučiamųjų instrumentalistų, fortepijoninių duetų ir kamerinių ansamblių konkursas-festivalis „Baltijos perlai“. Jį organizuoja ne tik įvairios uostamiesčio institucijos – Klaipėdos universiteto Tęstinių studijų institutas, Juozo Karoso muzikos mokykla, Stasio Šimkaus konservatorija, labdaros ir paramos fondas „Baltijos impresijos“, Neringos meno mokykla, bet ir muzikos meno institucijos iš devynių Baltijos jūrą supančių šalių.

Apie tarptautinį renginį „Baltijos perlai” kalbamės su jo iniciatore, pianiste, tarptautinių konkursų laureate, Klaipėdos universiteto docente Inga Maknavičiene. Ji – taip pat šio projekto vienos iš Baltijos jūrą supančių šalių meno vadovė,  viena pagrindinių organizatorių.

Vienu metu – penki konkursai

– Esate jau daugelio  įvairiausių šalies ir tarptautinių muzikinių renginių – konkursų ir festivalių, edukacinių projektų, teminių koncertų etc. – iniciatorė ir meno vadovė. Artėja dar vienas naujas jūsų sumanytas renginys. Kas dalyvaus konkurse-festivalyje „Baltijos perlai“ ir kam jis skirtas? Kokios programos sudėtinės dalys?

– Kitą savaitę Klaipėdos Juozo Karoso muzikos mokykloje, Miesto koncertų salėje ir Stasio Šimkaus konservatorijoje klausysimės talentingiausių jaunųjų instrumentalistų iš mūsų šalies bei Švedijos, Suomijos, Estijos, Latvijos, Rusijos. Šiuos pasirodymus kiekvieną dieną vainikuos tarptautinės vertinimo komisijos pirmininkų ir narių iš JAV, Danijos, Latvijos, Rusijos, Vokietijos koncertai. Vienu metu vyksiančiuose penkiuose „Baltijos perlų“ konkursuose varžysis maždaug 60 pianistų, stygininkų, pučiamųjų instrumentalistų, fortepijoninių duetų ir kamerinių ansamblių.

– Kada ir kaip jums kilo šio konkurso-festivalio idėja?

– „Baltijos perlai“ nei man, nei mano kolegoms nėra pirmasis tokio pobūdžio tarptautinis konkursas – buvau iniciatorė ir organizacinių komitetų pirmininkė, vicepirmininkė, koordinatorė, meno vadovė jau devynių analogiškų tarptautinių konkursų, konkursų-festivalių. O mintį apie šį renginį pernai pavasarį darbo tarptautinėje vertinimo komisijoje metu inspiravo Latvijos 1-osios Jazepo Medinio muzikos mokyklos direktorius, pakvietęs surengti kažką bendro kartu. Klaipėdos J.Karoso muzikos mokyklos direktorius Sigitas Kusas taip pat pritarė draugiškų ryšių plėtros idėjai. O idėja, kad projekte dalyvautų devynios šalys, gimė pamažu, nes nuolat tenka dirbti vertinimo komisijose užsienyje, taip pat Baltijos jūros skalaujamose šalyse – Latvijoje, Rusijoje, Švedijoje, Lenkijoje... Svečiose šalyse vykstančiuose konkursuose visada dalijamasi informacija apie kitus renginius, sulaukiama kvietimų.  Todėl nenuostabu, kad esame kviečiami ne tik į konkursus, bet ir vesti atviras meistriškumo pamokas, dirbti žiuri. Ne visur galiu suspėti, tačiau svarbiausia – kokybė, nes tik taip dirbdama galiu sulauki ne tik dėmesio, palankumo, bet ir atverti kelius mūsų jaunimo tarptautiniams polėkiams, kartu – ir būsimiems tarptautiniams projektams.

Atidarymo koncertas – ypatingas

– Kuriuos „Baltijos perlų” renginius išskirtumėte kaip įdomiausius klaipėdiečiams ir miesto svečiams?

– Visi renginiai įdomūs, kiekvieno dalyvio pasirodymas mums – nepakartojamas, įdomus ir brangus... Dažnam net sunku įsivaizduoti, kiek pedagogai, patys mažieji dalyviai ir jų artimieji įdeda pastangų, darbo... Tačiau plačiajai Klaipėdos visuomenei vis dėlto pirmiausia pasiūlyčiau konkurso-festivalio „Baltijos perlai“ atidarymo koncertą birželio 20-ąją Klaipėdos koncertų salėje. Jis bus ypatingas net dėl kelių priežasčių: išgirsime jau šių metų tarptautinių konkursų svečiose šalyse – Estijoje, Latvijoje, Lenkijoje, Rusijoje, Vengrijoje, Vokietijoje – pirmųjų vietų laimėtojus iš Lietuvos ir užsienio, be to, šiame renginyje bus pristatoma beveik visa tarptautinė „Baltijos perlų“ vertinimo komisija, kurios net penki nariai skambins atidarymo koncerte.

Klausysimės pianisto Emilio Gryesteno Jenseno, vieno garsiausių ir talentingiausių muzikantų Šiaurės Europos regione, laimėjusio ne vieną prestižinį Skandinavijos pianistų konkursą (Danijos „Steinway, Malmö-Blüthner“, Suomijos nacionalinį pianistų konkursą ir Šiaurės Europos pianistų konkursą Nyborge). Daugelis muzikos kritikų, klasikinės muzikos profesionalų ir mėgėjų vertina E.G.Jenseną kaip geriausią jaunosios Danijos pianistų kartos atlikėją, o mes apie jį žinome, kaip apie prestižiškiausio mūsų tarptautinio M.K.Čiurlionio konkurso Vilniuje trečiosios vietos laimėtoją 2011 m.

Taip pat atidarymo koncerte muzikuos žymi pianistė iš Amerikos – Tamara Poddubnaya – Long Ailendo konservatorijos Niujorke (JAV) Fortepijono katedros vedėja, nusipelniusi Rusijos muzikos draugijos veikėja, Rusijos koncertuojančių atlikėjų sąjungos narė, „Auksinės mūzos“ ir „Šventosios Sofijos“ Bulgarijoje laureatė, Bulgarijos garbės pilietė, tarptautinių konkursų ir festivalių Amerikoje, Anglijoje, Rusijoje, Gruzijoje, Turkijoje, Nyderlandų Karalystėje, Vokietijoje, Bulgarijoje, Ispanijoje, Švedijoje, Izraelyje, Italijoje, Pietų Korėjoje vertinimo komisijų pirmininkė, narė. Pianistė ir dabar groja rečitalius geriausiose Rusijos, Olandijos, Turkijos, Bulgarijos, Italijos, Vokietijos, JAV koncertų salėse, o su orkestrais koncertuoja Rusijoje, Gruzijoje, Bulgarijoje ir Nyderlanduose.

Koncerte išgirsime ir nuolatinio mūsų tarptautinių projektų svečio, pianisto, nusipelniusio Rusijos Federacijos artisto, tarptautinių konkursų diplomanto, Kaliningrado filharmonijos solisto Vladimiro Slobodiano atliekamą muziką. Jis – muzikinio koledžo Kaliningrade Fortepijono skyriaus komisijos pirmininkas, kamerinio ansamblio „Muzika XX“ vadovas, tarptautinės F.Chopino draugijos ir EPTA regioninių skyrių pirmininkas, premijų „Įkvėpimas“ ir „Pripažinimas“ laureatas.

Atidarymo koncertą vainikuos šio tarptautinio projekto idėjos bendraautoriai – svečiai iš Latvijos Jazepo Vitolio muzikos akademijos (Ryga) – prorektorius, profesorius Normundas Viksnė ir Antra Viksnė. Tai aukščiausią  apdovanojimą – Latvijos muzikos grandą (2001 m.) pelnę pianistai, tarptautinių konkursų laureatai, koncertavę Suomijoje, Lenkijoje, Ispanijoje, Prancūzijoje, Anglijoje, Rusijoje, JAV, Kanadoje, Švedijoje, Vokietijoje, Baltijos šalyse ir kitur. Klaipėdietiškoji publika pažįsta ir labai gerai vertina šį duetą, koncertavusį  tarptautiniame festivalyje „Marių klavyrai“ ir 2014 m. rudenį įvykusį nepamirštamą jų koncertą, surengtą Klaipėdos universiteto Tęstinių studijų instituto kasmečio projekto „Pianistų rengimo tarptautiniams konkursas papildomas aspektas: atviros meistriškumo paskaitos ir pamokos“ metu.

Atviri visuomenei

– Kas vyks kitomis dienomis?

– Birželio 21-ąją nuo pat 9 val. ryto iki vėlaus vakaro Klaipėdos koncertų salėje ir S.Šimkaus konservatorijos salėje vienas paskui kitą pasirodys penki tarptautinių konkursų dalyviai, o vakare – 20 val. Miesto koncertų salėje skelbsime A, B ir C – jauniausių amžiaus grupių – pasirodymų rezultatus, klausysimės pirmųjų vietų laureatų koncerto.

Birželio 22-ąją nuo pat 9 val. ryto profesionaliojo meno gerbėjus kviesime į S.Šimkaus konservatorijos salę, kur bus organizuojamos antrojo konkurso turo perklausos, o šios dienos vakare – 19 val. D, E, F grupių laureatų ir vertinimo komisijos narių pasirodymų klausysimės Juodkrantės evangelikų liuteronų parapijoje.

Birželio 23-iąją 12 val. Nidoje vyks tarptautinė konferencija „Baltijos perlai“, kurioje dalyvaus dauguma projekto partnerių iš devynių Baltijos šalių. Vyks diskusijos kiekvienos šalies aktualijų – tarptautinių konkursų nominacijų, datų tikslinimo klausimais. Bene reikšmingiausias konferencijos akcentas – visų šalių partnerių ilgametės sutarties pasirašymas. Pagal šį susitarimą kasmet tarptautinis konkursas-festivalis „Baltijos perlai“ keliaus aplink Baltiją.

Pirmąjį tarptautinį pianistų, stygininkų, pučiamųjų instrumentalistų, fortepijoninių duetų ir kamerinių ansamblių konkursą-festivalį „Baltijos perlai“ vainikuos didysis koncertas Nidos bendruomenės namuose. Jau daug metų tarptautinių renginių „XXI a. menas Klaipėdoje“ (2010), „Renaissance“ (2014), „Impresijos“ (2014) didieji koncertai vyksta būtent Neringoje, Nidoje, šioje Lietuvos šventovėje, įstabiausiame Lietuvos perlu vadinamame gamtos kampelyje.

Visi renginio organizatoriai ir projekto partneriai yra nuoširdžiai dėkingi šio tarptautinio projekto globėjams, nes be jų nuoširdžios ir svarbios pagalbos „Baltijos perlų” nebūtų.

– Ar į renginius įėjimas bus mokamas?

– Visi konkurso-festivalio renginiai yra atviri visuomenei ir nemokami. Maloniai kviečiame!

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių