Lietuvos spaudos fotografija I. Simonaitytės bibliotekoje

  • Teksto dydis:

Vasario 3 d. 17 val. Klaipėdos apskrities viešosios I. Simonaitytės III aukšto hole vyks tryliktojo nacionalinio konkurso Lietuvos spaudos fotografija 2014 parodos ir metraščio Lietuvos spaudos fotografija 2014 pristatymas.

Jau tryliktą kartą Lietuvoje surengto nacionalinio konkurso „Lietuvos spaudos fotografija“ paroda pirmą kartą atkeliaus į Klaipėdą. Paroda „Lietuvos spaudos fotografija 2014“ – tai vienerių metų geriausios šalies spaudos fotografų sustabdytos akimirkos, įvertintos tarptautinės vertinimo komisijos. Šios komisijos nario Vido Rachlevičiaus nuomone, „Konkursas „Lietuvos spaudos fotografija“ yra geras tuo, kad, atsiribojus nuo kasdienio triukšmo, vertimosi kūliais ir nereikalingo fono, čia galima prisiminti įspūdingiausias metų akimirkas, atidžiai peržvelgti ir deramai įvertinti geriausius darbus“. Kasmet gegužės mėnesį sostinėje savo kelionę po šalį pradedanti konkursinė paroda šįkart apsilankys ir Klaipėdoje: nuo vasario 3 iki kovo 2 dienos paroda bus eksponuojama Klaipėdos apskrities viešojoje I. Simonaitytės bibliotekoje.

Konkursui „Lietuvos spaudos fotografija 2014“ 153 šalies fotografai tarptautinei vertinimo komisijai pateikė daugiau nei 5,5 tūkstančio nuotraukų. Autoriai darbus konkursui teikė pagal šias (pačių pasirinktas) temas: „Naujienos“, „Gyvenimas“, „Portretas“, „Diplomatija“, „Kultūra“, „Europos metai“, „Pramogos“, „Sportas“, „Kariuomenė“, „Gamta ir jos apsauga“, „Spindesys“ ir „Fotopasakojimas / Reportažas“. Šioje parodoje žiūrovai galės susipažinti su įvertintais 2013-ųjų spaudos fotografų kadrais.

Nors spaudos fotografų konkurse pajūrio fotografai dalyvauja nuo pat pirmųjų metų – 2002-ųjų – Klaipėdos miesto gyventojams ir miesto svečiams tai bus pirmoji galimybė iš arčiau susipažinti su konkurso paroda. Dėl ekspozicinės vietos specifikos šį kartą tai bus pamažintas parodos variantas, tačiau atskleidžiantis visas konkurso temas. Parodoje eksponuojamose nuotraukose bus galima išvysti Klaipėdos fotografų kūrybą: Algirdo Kubaičio, Vytauto Liaudansko ir Viktorijos Vaišvilaitės-Skirutienės, kurios fotografijos buvo nominuotos konkurso temose „Portretas“, „Pramogos“ ir „Spindesys“. Viktorija jau ne kartą yra tapusi šio konkurso laureate bei apdovanota „Auksiniais kadrais“.

Lietuvos spaudos fotografų klubas I. Simonaitytės bibliotekai padovanos leidinių „Lietuvos spaudos fotografija“ rinkinį, kuris perteika konkursinių fotografijų kaitą, fotografų mintis bei tendencijas, yra vizualus šalies gyvenimo kaleidoskopas.

Klaipėdiečiai neliks nuskriausti ir ateityje. Šių metų konkurso „Lietuvos spaudos fotografija 2015“ paroda Vilniuje bus atidaryta gegužės mėnesį, o Klaipėdą ji pasieks jau liepą ir šį kartą erdvesnėje I. Simonaitytės bibliotekos Glerijoje 13L bus eksponuojama iki pat rugsėjo pradžios.

Kasmetinį nacionalinį konkursą „Lietuvos spaudos fotografija“ organizuoja VšĮ Lietuvos spaudos fotografų klubas, kuris yra vienintelė organizacija Lietuvoje, vienijanti Lietuvos spaudos leidinių, naujienų portalų bei naujienų agentūrų fotografus. Pirmą kartą nacionalinis metinis spaudos fotografijos konkursas-paroda Lietuvoje surengtas 2002 m., jame dalyvavo 70 autorių, konkursui pristačiusių daugiau nei 1 500 nuotraukų. Kiekvienais metais išleidžiams konkurso metraštis, o paroda po ekspozicijos Vilniuje metus, kartais ir ilgiau, keliauja po Lietuvą. Šis konkursas – tai tarsi fotografų darbų atodangos, besitęsiančios jau antrą dešimtmetį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių