„Materia Magica“ pristatys netradicinį lėlių teatrą

  • Teksto dydis:

Kitą savaitę Klaipėdoje startuoja devintasis tarptautinis lėlių teatro festivalis „Materia Magica“.

Gegužės 25-28 d.  Klaipėdos lėlių teatre, Kultūros fabrike, Dramos teatre, piliavietėje ir senamiesčio gatvėse žiūrovus stebins netradicinis, stereotipus laužantis lėlių teatras.

Festivalio „Materia Magica“ programoje – vienuolika spektaklių suaugusiems ir vaikams, dvi kūrybinės edukacinės programos vaikams, dvi nemokamos lėlinės kino animacijos programos (viena vaikams, kita – suaugusiems), gatvės teatro pasirodymai. Tad festivalio „Materia Magica“ šventė bus juntama visame Klaipėdos senamiestyje. 

Festivalį organizuojančio Klaipėdos lėlių teatro vadovė Aušra Juknevičienė priminė, jog aštuonis kartus tarptautinis lėlių teatro festivalis Klaipėdoje vyko su „Karakumų asilėlio“ vardu ir buvo skirtas pirmiausia vaikams ir šeimoms. „Mes išaugome, pasikeitė festivalio komanda ir festivalio pavadinimas. Festivalio „Materia Magica“ tikslas  pristatyti įdomų, gyvą, netradicinį lėlių teatrą, kuris skirtas visiems žmonėms: ir vaikams, ir suaugusiems. Lėlių teatras – tai materija, iš kurios stebuklingais pavidalais gimsta įvairiausi reiškiniai“, – sakė A. Juknevičienė.

Kvies suaugusiuosius

Festivalyje „Materia Magica“  spektaklius pristatys lėlių teatrai iš Izraelio, Ispanijos, Prancūzijos, Čekijos ir Lietuvos. Festivalio užsienio programos koordinatorė Agnė Pulokaitė pažymėjo, jog šiais metais festivalyje spektaklių vaikams ir suaugusiems yra po lygiai, tačiau pagrindinis festivalio „Materia Magica“ siekis - prisijaukinti į lėlių teatrą suaugusiuosius žiūrovus, parodyti šiuo metu pasaulyje itin įdomų, daugiaformį, vizualų lėlių teatrą.

„Festivalį atidarys kabaretas „KAR“ Levo Tolstjaus romano „Ana Karenina“ motyvais. Tai muzikinis spektaklis, kurį sukūrė nepriklausomo teatro studija „Damuza“ ir alternatyvios muzikos grupė „Fekete Seretlek“ iš Čekijos. Visi šių kolektyvų nariai yra Prahos scenos menų mokyklos absolventai. Manau, kad Klaipėdos universiteto, kuriame taip pat rengiami profesionalūs lėlininkai, absolventams, studentams ir galvojantiems apie šias studijas, šis susitikimas  bus itin įdomus“, – sakė A. Pulokaitė.

Didžiausios festivalio „Materia Magica“ žvaigždės, anot programos koordinatorės, - trys kolektyvai iš Izraelio. „Spektaklį vaikams „Siuvėjo ateljė“ festivalio scenoje parodys giliausias tradicijas turintis teatras „Train Theatre“ iš Jeruzalės. Spektaklius suaugusiems „Karpiniai“ ir „Plastikiniai herojai“ parodys Izraeliui atstovaujantys menininkai Yael Rasooly ir Arielis Doronas, kurie šiuo metu yra visų festivalių favoritai“, – pristatė A. Pulokaitė.

Du spektakliai į festivalį „Materia Magica“ atvežami iš Ispanijos. Spektaklį suaugusiems „Ovidija“ parodys  trupė „La Societé de la Mouffette“, kuri, anot A. Pulokaitės, kuria spektaklius išskirtinai suaugusiųjų auditorijai. “Spektaklis „SoloS“, kurį pristatys trupė „Imedioteatro“, skirtas vaikams, tačiau palies nevaikiškai rimtas senatvės, vienatvės temas. Spektaklis pateikiamas labai poetiškai, žaismingai, muzikaliai. Tad sujaudins visus žiūrovus“, – įsitikinusi festivalio užsienio programos koordinatorė.

Kūrėjai iš Prancūzijos – trupė „Le Clan de Songes“ į festivalį atveža spektaklį „Be pabaigos“, kurio premjera įvyko tik praėjusių metų rudenį. Iš Prancūzijos atvyks ir Šarlevilio lėlių teatro mokyklos absolventų tarptautinė trupė „Collectif 23h50“, kurioje kuria ir lietuvė lėlininkė Jūratė Trimakaitė. „Festivalio scenoje ši trupė parodys spektaklį „Mirtis? Aš ja netikiu“ apie tremtį. Kurdama šį spektaklį J. Trimakaitė kalbino žmones, kurie buvo ištremti, ir iš jų pasakojimų gimė vizualus dienoraštis“, – anonsavo spektaklį A. Pulokaitė.

Gatvės teatro reiškinį „Atgijusias skulptūras“ nemokamai visiems miestiečiams įvairiose Klaipėdos senamiesčio erdvėse gegužės 27 d. pristatyts tarptautinė trupė „Living Statues“.

A. Juknevičienė pridūrė, kad Lietuvai festivalyje atstovaus Klaipėdos lėlių teatras, pristatantis premjerą „Tėtis ir jūra“ (rež. Gintarė Radvilavičiūtė) ir Vilniaus teatras „Lėlė“, kuris parodys naujausią pastatymą „Gėlių istorijos“. Abu šie spektakliai skirti vaikams ir visai šeimai ir bus rodomi Klaipėdos lėlių teatre.

Nauji renginiai

Klaipėdos lėlių teatro vadovė pažymėjo, jog festivalį „Materia Magica“ papildys nauji renginiai. Vienas jų – kūrybinės dirbtuvės vaikams, kurios vyks Klaipėdos „Kultūros fabrike“. „Lėlininkė J. Trimakaitė supažindins vaikus su lėlių Mupetų kūrybos principais. Deja, bilietai į šį užsiėmimą jau išparduoti. Visai nedaug vietų liko į kitą kūrybinį užsiėmimą „Stop lėlė“, kurį ves kino animatorė Birutė Sodeikaitė“, – pristatė A. Juknevičienė.

Dar viena festivalio naujovė ir dovana festivalio žiūrovams – nemokama kino programa. Antrąją festivalio dieną, gegužės 26-ąją, Kultūros fabrike dienos metu įvyks net trys kino programos vaikams seansai ir vakare vienas seansas skirtas suaugusiems.

Kino programos koordinatorė, Klaipėdos lėlių teatro lėlininkė Monika Mikalauskaitė paminėjo, jog į programas atrinkti filmai reprezentuojantys lėlių animaciją. „Filmai – ne tik iš Europos, bet iš viso pasaulio. Vaikų programoje yra filmas sukurtas Egipte, suaugusiųjų programoje – daug filmukų iš Didžiosios Britanijos, JAV, Danijos, Olandijos, lietuviškas filmas „Sausra“ (rež. Agnė Kupšytė), kuris yra gavęs „Sidabrinės gervės“ apdovanojimą, nemažai apdovanojimų pelnęs filmas „Nuopolis“ bei klaipėdietės menininkės Jūratės Januškvečiūtės filmas „Nuojauta“, – vardino M. Mikalauskaitė.

Klaipėdos lėlių teatro projektų vadovė Lina Šablevičienė informavo, jog bilietai į festivalio renginius kainuoja nuo 5 iki 10 Eur. Juos galima įsigyti Klaipėdos lėlių teatre ir „Tiketoje“. Norintieji pamatyti visus spektaklius sutaupys, įsigydami festivalio pasą, kuris kainuoja 60 Eur. Be to, netrukus uostamiesčio gatvėse pasirodys „Materia Magica“ šaukliai Kubagalviai. Jie dalins festivalio skrajutes, kurios suteiks 20 proc. nuolaidą bilietams į festivalio spektaklius.

„Kas toks Kubagalvis? Galbūt jis žmogus, galbūt teatro personažas. Nežinia kas jo galvoje slepiasi. Kubas - baltas, tačiau iš jo gimsta daug spalvotų, magiškų materijų. Magiškos materijos medžiaga – spalvotas plastilinas, kurį galima minkyti ir kurti įvairias kosmines formas. Mes minkome plasteliną, kaip aktoriai „minko“ lėles: tol, kol negyva materija virsta gyva“, – intrigavo festivalio „Materia Magica“ dizainerė Lina Itagaki, kuri kartu su Milda Urbšyte kūrė naują, spalvotą ir ryškų „Materia Magica“ veidą.

Kubagalviai aktyviai dalyvavo ir spaudos konferencijoje. Žurnalistams jie pademonstravo, kokias formas galima išminkyti iš plastelino ir surengė performansą su kita magiška materija – spalvotais dūmais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Klaipėdoje liepsnos tango aistros
    Klaipėdoje liepsnos tango aistros

    Po savaitės Klaipėdoje galėsime išvysti vieną garsiausių šių dienų Argentinos tango šokėjų ir jo suburtą grupę. Pasaulio tango čempionu pripažintas šokėjas Marcos Ayala kitą penktadienį kaitins žiūrovų kraują ant...

  • Spektaklyje „Atžalynas“ – vertybių priminimas
    Spektaklyje „Atžalynas“ – vertybių priminimas

    Gegužės 3 d. 18 val. Žvejų rūmuose Klaipėdos žiūrovų lauks režisieriaus Jono Vaitkaus spektaklis „Atžalynas“, Lietuvos nacionaliniame dramos teatre (LNDT) pastatytas prieš daugiau nei dešimt metų. ...

    1
  • Pagerbti ryškiausi metų kultūros ir meno šviesuliai bei jaunieji talentai
    Pagerbti ryškiausi metų kultūros ir meno šviesuliai bei jaunieji talentai

    Kultūros dienos išvakarėse Priekulėje pristatytas naujas festivalis „Ženklai“, kviečiantis pažinti nepažintą Priekulę ir jos kūrėjus. ...

  • „Mūzos“ statulėlė – aktorei E. Barauskaitei
    „Mūzos“ statulėlė – aktorei E. Barauskaitei

    Šeštadienio vakarą Klaipėdos dramos teatre prieš prasidedant Dmitry Krymov spektakliui „Fragmentas“, aštuntąjį kartą vyko tradicija tapusi „Mūzos“ apdovanojimo įteikimo ceremonija. Apdovanojimą &scaro...

    3
  • Pažintis su švyturiais – ir ekskursijoje
    Pažintis su švyturiais – ir ekskursijoje

    Klaipėdai šiemet minint Švyturių metus, uostamiestyje šiandien vyksta įvairūs renginiai. Vienas jų – ekskursija po Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus erdves, kuriose jau dešimtys klaipėdiečių turėjo galimybę susi...

  • Kare – laikantis Dievo įsakymo?
    Kare – laikantis Dievo įsakymo?

    Bėgant tretiems karo Ukrainoje metams, Lenkijos menininkai susivienijo ir sukūrė parodą „Penktasis Dievo įsakymas“. Joje dėmesys skiriamas ne tik karo žiaurumams išryškinti, bet ir priminti, ką reiškia Dekalogo įsakyma...

  • Klaipėdoje – populiariųjų „Žemaitukų“ koncertas su gyvo garso grupe
    Klaipėdoje – populiariųjų „Žemaitukų“ koncertas su gyvo garso grupe

    Viena populiariausių šių dienų tradicinės lietuviškos pop muzikos grupių „Žemaitukai“ kviečia į savo geriausių ir naujausių dainų koncertą Klaipėdoje. ...

  • Sakurų parke – koncerto repeticija
    Sakurų parke – koncerto repeticija

    Antradienio vakarą daugybė klaipėdiečių skubėjo į Sakurų parką. Šioje erdvėje pirmą kartą nuo jos atvėrimo žmonėms suskambo giesmės – čia vyko Žvejų rūmų mišraus choro „Cantare“ koncerto repeticija. ...

    2
  • Dailininkas kuria istorijas ir paveikslus
    Dailininkas kuria istorijas ir paveikslus

    Rytoj Baroti galerijoje bus atidaryta kelių knygų autoriaus, humanitarinių mokslų daktaro Vido Poškaus tapybos ir piešinių paroda. Dailininko darbus inspiravo įvairiausi tekstai. Kartais prasilenkiantys su tikrove, neretai paremti realiais ...

  • Lietuvos simfoninis pučiamųjų orkestras ir pianistas D. Golovanovas pristato  „Džiazo miestą“
    Lietuvos simfoninis pučiamųjų orkestras ir pianistas D. Golovanovas pristato „Džiazo miestą“

    Balandžio 17 d., Klaipėdos koncertų salėje, festivalio „Klaipėdos muzikos pavasaris“ metu, Lietuvos simfoninis pučiamųjų orkestras ir džiazo pianistas Dmitrijus Golovanovas pristatys intriguojančią muzikinę programą, kurioje susipins d...

    1
Daugiau straipsnių