Mediką sudomino voratinkliai

  • Teksto dydis:

Klaipėdos jūrininkų ligoninėje atidaryta unikali fotografijų paroda – keliose dešimtyse nuotraukų įamžinti voratinkliai. Paprastai gyvenime daugiau rūpesčius nei estetinį pasigėrėjimą keliančiais vorų kūriniais susidomėjo ir juos jau kurį laiką fiksuoja hematologas dr. Romualdas Jurgutis.

53 metus paskyręs medicinai, iš kurių du dešimtmečius atidavęs Klaipėdos jūrininkų ligoninei ir jos pacientams, dr. R. Jurgutis vasarą pasitraukė iš aktyvios praktikos ir nusprendė atsidėti poilsiui bei pomėgiams. Vienas jų – fotografija.

„Kad Romualdas buvo atsidavęs gydytojas ir užkietėjęs slidininkas, mes žinojome. Tačiau, kad jis ir toks geras fotografas, mums – staigmena. Džiaugiuosi, kad šis žmogus, gydęs ne vieną kūną, dabar gali prisiliesti ir prie sielų. Menas ir medicina – labai arti vienas kito“, – atidarydamas parodą sakė Jūrininkų ligoninės direktorius dr. Jonas Sąlyga.

Dešimtmečius pacientams atidavusio R.Jurgučio dėmesį patraukė tai, kas iš pirmo žvilgsnio gamtoje atrodo nematoma – voratinkliai. Jau ne vienerius metus juos fiksuojantis medikas stebisi, kad šie trapūs tinklai tokie skirtingi.

„Kai visą gyvenimą dirbi, tai negali sustoti. Vis norisi kažką daryti, tęsti darbą. Visi manęs klausia:  „Kodėl voratinkliai? Todėl, kad jie ne visada matomi, todėl, kad jie kaskart kitokie. Per keletą metų esu nufotografavęs daugiau nei 200 voratinklių. Prisipažinsiu, voratinkliai turi ryšį ir su mano darbine praktika, su hematologija. Prieš 50 metų, kai studijavau Maskvoje, vienas tenykštis menininkas, susirgęs kraujo liga, padovanojo paveikslą, kuriame buvo nupieštas voratinklis. Tik susirgęs jis pakėlė galvą į viršų ir išvydo, kaip pro sienose atsiradusius plyšius saulė apšvietė iki tol nematomus voratinklius“, – prisiminė R. Jurgutis.

Jis pasakojo, kad dėl tinkamo kadro, reikia įdėti nemažai pastangų ir kantrybės. Keltis anksti, kartu su saule, tikėtis rūko ir rasos, nes tik jie išryškina tikrąjį voro „nėrinio“ grožį. Nenuostabu, jog kai kurie voratinkliai panašūs į perlų vėrinius.

Susižavėjęs voratinkliais, savo nuotraukas medikas dažnai dovanodavo vietoj atvirukų, o kolegos vis ragino: „Surenkite parodą“. Parėjo keleri metai, kol R. Jurgutis ryžosi pirmajai personalinei fotografijų parodai. Fotomenininkas Vytas Karaciejus tikino, kad nieko panašaus iki šiol dar nebuvo matęs.

„Gali būti, kad tai yra pirmoji šalyje voratinklių fotografijų paroda. Gydytojas pasirinko labai įdomų meno objektą“, – tikino jis.

Parodos apžiūrėti susirinkę kolegos negailėjo pagyrų ne tik fotografijoms, bet ir jų autoriui, teigdami, kad tik jautrios sielos ir darbštus žmogus gali pastebėti mažo padarėlio didžiulį triūsą ir to triūso grožį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių