Menininkės performansas Nidos meno kolonijoje kvies pasiklysti miške

  • Teksto dydis:

Rugsėjo 14 d. 19 val. VDA Nidos meno kolonijoje (E.A. Jonušo g. 3, Neringa) reziduojanti lenkų menininkė Magda Buczek pristatys performansą „Pušyse, pušyse“.

Du mėnesius gyvenanti ir kurianti Nidoje, M. Buczek bendradarbiauja su kuratore Aneta Rostkowska. Kartu jos tyrinėja žmogaus ir augalų santykį. Kaip galėtume užmegzti ryšį su nebyliu floros pasauliu? Galų gale, žemė, iš kurios išauga augalai, yra praeities substancija – metaforiškai ir fiziškai ji priklauso mūsų protėviams. Ar galime komunikuoti ties riba tarp šių pasaulių? Menininkė tiria šiuos klausimus fotografijoje, eksperimentuodama su šviesa, ryškalais ir inversija, taip pat tyrinėdama kalbą. Šio projekto rezultatas ‒ meninė knyga, kurią menininkė apibūdina kaip „balto triukšmo kiberpanko istoriją“.

„Pirma norėjau sukurti gotikinę romantinę istoriją, vėliau ji pavirto gotikine kiberpanko istorija, o šiuo metu krypsta link neturtingų baltųjų gotikinės kiberpanko romantikos“, ‒ sakė menininkė. 

Savo meninėje praktikoje Magda derina vizualines priemones (fotografiją, piešimą, video) su tekstais, performansu ir rasta filmuota medžiaga. Jos kūrybos rezultatas – daugiakanalis popkultūros mitologijų, paauglystės ritualų bei tarp virtualios ir fizinės realybių esančių pasakojimų koliažas. Pagrindinės temos yra kūno ir asmenybės kontrastas bei buvimo ir dalyvavimo būdai post-internetinėse performatyviose praktikose. Menininkės tęstiniai projektai skleidžiasi laike ir dažnai pasitelkia savanorius. 

Pirmųjų atvirų studijų Nidos meno kolonijoje metu menininkė pristatė eksperimentus, peržengiančius fotografijos mediją, piešinius ir nuotraukų koliažus, naudodama inversiją, spalvas bei ryškalus. Šįkart kūrėja kviečia žengti į pirmapradę erdvę ir pasiklysti miške, ieškant dabarties, kuri yra ir jos, ir mūsų, ir to, ką sunku įvardyti.

M. Buczek studijavo Krokuvos dailės akademijoje bei Jogailos universitete ir Antverpeno Karališkojoje dailės akademijoje. Ji gavo Jaunojo talento apdovanojimą ir Publikos apdovanojimą 2009 m. Lodzės fotografijos festivalyje ir 2014 m. Lenkijos geriausios fotoknygos konkurso apdovanojimą savilaidos kategorijoje.

Magda taip pat buvo atrinkta į MACK Pirmosios knygos apdovanojimo pretendentų trumpąjį sąrašą. Ji buvo menininkė rezidentė SOMA rezidencijoje Meksikoje, JAV ir Islandijoje. Rodė savo kūrinius Berlyne („Kunstlerhaus Bethanien“), Niujorke (dizaino festivalyje „WANTED“), Meksike (SOMA), Atėnuose (Benaki muziejuje) ir Baltijos bienalėje („Bunkier sztuki“ Krokuvoje). Gyvena ir kuria Varšuvoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Įdomus veiksmas

Įdomus veiksmas portretas
gal netgi viliojantis..Bet dėl Dievo nevadinkite tai Menu
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių