Meno bibliotekoje – knygos pristatymas

  • Teksto dydis:

Apie tremtį prirašyta daugybė knygų, sukurta dainų, kasmet birželio 14 d. minime Gedulo ir vilties dieną. O ką žinome apie lagerius, ką mums sako pavadinimai: Karlagas, Steplagas, Pesčianlagas?

Dažnas tokių net nesame girdėję, nieko nežinome apie Kazachstano lagerius, ten kalėjusius iš žuvusius lietuvius. O istorija tokia: Karlagas sovietmečiu buvo viena didžiausių GULAG‘o lagerių sistemos grupių, užimanti 1,8 ml. Ha plotą. Nuo 1940 m. Karlage kalėjo apie 32000žmonių,  1940-1941 m. šiame lageryje buvo įkalinta apie 700 lietuvių. „Labai mažai žinoma apie pirmųjų lietuvių, įkalintų Kazachijos lageriuose 1940-1941 m. likimą. Didelė tikimybė, kad  dauguma jų karo metais buvo nužudyti, neištvėrę sekinančio darbo ir nepakeliamų gyvenimo sąlygų, neįprasto, atšiauraus Vidurinės Azijos klimato, o taip pat kriminalinių kalinių ir lagerių administracijos teroro..“

Tas šiurpus laikotarpis-spraga Lietuvos okupacijos ir rezistencijos istorijoje. Todėl būtina apie tai kalbėti, būtina prisiminti.

2018 m. gegužės 10 d. 18 val., Meno bibliotekoje pristatys retą ir unikalią Lietuvos kontekste analitinę knygą „Lietuviai Karlage“ I. Algis Vyšniūnas, urbanistikos praktikas ir mokslininkas, pats 1957-aisiais gimė Karagandoje, politinių kalinių šeimoje. Knygoje „Lietuviai Karlage“ I randame išsamią tyrimo medžiagą, autoriaus surinktą ekspedicijose, archyvuose ir iš liudininkų. Ši knyga - rimtas šaltinis tiems, kas domisi Lietuvos okupacijos ir rezistencijos istorija.

Pristatydamas savo knygą, A. Vyšniūnas dalinsis įdomia vizualine medžiaga, asmenine patirtimi, autentiškais lietuvių, perėjusių Karlago pragarą, liudijimais.

Vakaro metu knygą bus galima įsigyti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių