Muziejuje Klaipėdoje – tautodailininkės V.Kiškienės sakralioji tekstilė

  • Teksto dydis:

Velykų proga Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje Klaipėdoje trečiadienį atidaryta tautodailininkės Valerijos Kiškienės darbų ekspozicija „Sakralioji tekstilė“, kurioje pristatomi jos tekstiliniai paveikslai ir lietuvininkių kostiumo detalės – delmonai.

Kur angelai sėja gėles

Autorė, pasitelkdama religinius simbolius ir liaudies meno objektus, tekstiliniuose paveiksluose išreiškė didį džiaugsmą dėl galutinės Dievo sūnaus pergalės prieš mirtį, įamžino savo tikėjimo kelio išgyvenimus, maldas ir viltis. Darbuose ypač plačiai skleidžiasi angelo, sėjančio gėles, metaforos, per kryžiaus simbolį ir spalvų derinius reiškiamas dėkingumas mūsų visų Kūrėjui.

„Dažnai pasvajoju, kad kažkokiu stebuklingu būdu žemėje sužydėtų niekada nesibaigianti taika – veikiausiai dėl to atsirado net keletas paveikslų, kuriuose angelai sėja gėles. Angelai – nematomo pasaulio Dievo kūriniai, o gėlių sėklos, kurias jie mano paveiksluose sėja, tai jau žmogaus pojūčiais apčiuopiama Dievo sukurtojo pasaulio dalis. Sudėjau į paveikslus abi kūrinijos puses: neregimąją ir regimąją, norėdama tuo pasakyti, kad visa Dievo kūryba man yra vientisa, nedaloma ir šventa. Tiesa, gėlių sėklas siuvinėdama įsivaizdavau, kad tai ne vien sėklos tiesiogine to žodžio prasme, bet ir gyvenimo meilėje sėklos – supratimas, atjauta, geri norai, dėkingumas... O angelas – ne tik dvasinė būtybė, bet, manau, ir žmogaus sielos būsena: mes jau čia – šiame gyvenime – dažnai vienas kitam esame Dievo siųsti angelai“, – dalijosi mintimis parodos autorė.

Solidi delmonų kolekcija

Delmonų kolekcijos įkvėpimo šaltinis – Mažosios Lietuvos tautinis kostiumas, kuris neįsivaizduojamas be šios dekoratyvios kišenės, į kurią lietuvininkės dėdavosi smulkius asmeninius daiktus – religines knygas, raktus, nosines, pinigus. Autorei ypač svarbi sakralinė delmono paskirtis. Parodoje pristatomi 12 delmonų yra skirti maldininkams, piligrimams (rožiniui, giesmynui ir kitiems smulkiems dvasinės kelionės reikmenims susidėti). Tautodailininkė nesiekia atkartoti originalių delmonų raštų, juos kūrybiškai interpretuoja. Naujai sukurtuosius V.Kiškienė siūlo dėvėti ir prie šiuolaikinės aprangos. Šios kolekcijos pristatymas skiriamas Tautinio kostiumo metams. Ta proga autorė suskubo sukurti daugiau nei 80 originalių delmonų, kurie teisėtai yra laikomi Mažosios Lietuvos regiono tautinio kostiumo skiriamuoju ženklu, lietuvininkų tapatumo simboliu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių