Muzika atvers užmaršties vartus

  • Teksto dydis:

Antradienį poetišką pavasarišką nuotaiką Klaipėdos koncertų salėje kurs arfininkės Joanos Daunytės ir Kauno styginių kvarteto programa „Atverk užmaršties vartus“.

Praėjusieji metai talentingai arfininkei buvo tikrai sėkmingi. Ji tapo Lietuvos kultūros ministro Š.Biručio ir Olandijos SEM (Stichting Eigen Muziekinstrument) fondų stipendininke, muzikei buvo suteiktas meno kūrėjo statusas. Laimėta pirmoji vieta tarptautiniame kamerinės muzikos konkurse „Concurso Iberico“ Madride Ispanijoje. Tarp ankstesniais metais pelnytų įvairių konkursų apdovanojimų – Lietuvos prezidentų Valdo Adamkaus ir Dalios Grybauskaitės padėkos už aukštus pasiekimus ir Lietuvos vardo garsinimą užsienyje.

Studijas baigusi Ženevos aukštojoje muzikos mokykloje ir Amsterdamo konservatorijoje, šiuo metu solisto magistro laipsnio Joana siekia Norvegijos muzikos akademijoje. Atlikėja yra Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro orkestro artistė, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos arfos klasės asistentė.

Kauno styginių kvartetas, kuriame griežia Karolina Beinarytė-Palekauskienė (I smuikas), Vilija Žilinskienė (II smuikas), Eglė Lapinskė (altas) ir Saulius Bartulis (violončelė), yra vienas ryškiausių Kauno klasikinės muzikos ansamblių. Per daugiau nei tris dešimtmečius kolektyvas surengė daugiau nei du tūkstančius koncertų įvairiose Lietuvos ir užsienio salėse. Kvarteto repertuare – klasikos ir šiuolaikinės muzikos opusai, lietuvių autorių, ypač Kauno kompozitorių kūrinių premjeros. Už šiuolaikinės muzikos populiarinimą kolektyvas pelnė metų apdovanojimą „Tikra muzika“, už lietuvių autorių muzikos garsinimą Lietuvoje ir užsienyje buvo paskelbtas „Įsimintiniausiu Kauno kūrybiniu kolektyvu“, o už nuopelnus Lietuvos kultūrai ir menui atlikėjams skirta Lietuvos Vyriausybės premija. Kvartetas išleido 13 kompaktinių plokštelių.

Koncerto programa „Atverk užmaršties vartus“, pavadinta pagal joje skambėsiantį Onutės Narbutaitės Styginių kvartetą, skleis trapų muzikos grožį, švelniu prisilietimu liesdama jautrias atminties stygas ir užburdama melancholiška ramybe. Taip pat skambės kompozitorių Antonio Vivaldi, Marcelo Tournier, André Capleto, Eliaso Parisho Alwarso soliniai kūriniai arfai bei jos ansambliai su styginių kvartetu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių